×

Chleb pszenny najprostszy

Dawno nie piekłam chleba. Przeważnie bułki na różne sposoby, a chleb jakoś rzadko. W poszukiwaniu czegoś nowego trafiłam do Doroty z Moje Wypieki, a tam na przepis na prosty chleb pszenny. Upiekłam niemal z marszu. Wyszły dwa całkiem spore bochenki pysznego i delikatnie puszystego chleba. Polecam ten przepis każdemu, kto rozpoczyna swoja przygodę z pieczeniem chleba. Dodatek suchych drożdży bardzo ułatwia przygotowanie, gdyż nie trzeba bawić się z robieniem rozczynu. To co? po kromeczce? ;)


pieczywo



Składniki:
700 g mąki pszennej,
1 saszetka suchych drożdży (7 g),
25 g miękkiego masła,
2 łyżeczki soli,
1 łyżeczka cukru,
150 ml ciepłego mleka,
300 ml ciepłej wody.

Żeby uniknąć bałaganu, do przygotowania ciasta użyłam większej miski. To mi pozwoliło nie przekładać ciasta na stolnice do wyrobienia, lecz wyrobić je w misce. Polecam Wam ten sposób :)
Do miski wsypać wszystkie suche składniki, a następnie wlać mleko, wodę i dodać masło. Całość dłońmi wyrobić na gładką masę, która nie powinna przyklejać się do ścianek miski. Przykryć je czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto zbić dłonią, a następnie lekko wyrobić. Uformować bochenek (lub bochenki). Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nakryć ponownie ściereczką aż do ponownego wyrośnięcia - powinno podwoić objętość.
Wyrośnięte bochenki naciąć ostrym nożem i oprószyć mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 230 stopni na 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 25-30 minut. Chleb po upieczeniu powinien być lekko zarumieniony, a uderzony od spodu wydawać głuchy dźwięk. Przed rozkrojeniem przestudzić chleb na kratce.



pieczywo



I co, trudne było? :) W zasadzie ten chleb piecze się sam, bo nie wymaga szczególnej uwagi. Można go przygotować przy okazji np. gotowania obiadu. Kto się skusi i upiecze? :)


  • Disqus
  • Facebook

20

Świerkowa Dolina pisze...

Wygląda pysznie i pewnie pachnie niebiańsko:) pozdrawiam

Blondynki Też Grają pisze...

Niesamowity wpis !
My również dzisiaj wrzuciliśmy coś nowego, czy byłaby możliwość aby dostać twoją opinię na temat naszego wpisu lub całej strony ? Pisz tam, będzie łatwiej :) A tutaj przesyłam link do wpisu :)
http://blondynkitezgraja.pl/scenki-bialowieskie-kolo-rysunkowe-spotkanie-nr-19/
Tak pozatym napewno też Ci się spodoba nasza relacja z Pyrkonu :) http://blondynkitezgraja.pl/pyrkon-2015-relacja/

Małgorzata Kijowska pisze...

potwierdzam :) pachnie cudownie :)

Małgorzata Kijowska pisze...

nie widzę nic niesamowitego w przepisie na chleb ;) ale dziękuję za miłe słowa ;)

Marzena Szkodzińska pisze...

Małgosiu ten chlebek przypomina mi bochenki pieczone kiedyś przez moją babcię w piecu. Oj muszę taki upiec bo pysznie wygląda :-)

Marta Urbańska pisze...

dom w którym pachnie pieczonym chlebem to dom dobrych ludzi :)

Dorka DOO pisze...

Oj chciałabym być taką gospodynią i kucharka jak Ty :)

Asia W pisze...

cudowny chlebek :) ja często właśnie piekę pszenny, dzieciaki go uwielbiają ....

SMAKOWE KUBKI pisze...

Chleb wspaniały, a ja zamiast masła dodaję ser mascarpone, polecam, dłużej chlebuś zachowuje świeżość, choć prawda jest taka, że zjada się go do ostatniego okruszka nim zdąży sczerstwieć. :)

Magda C. pisze...

Piękny chlebek! Ostatnio ciągle wcinam pszenny chlebek :)

Małgorzata Kijowska pisze...

marzy mi się piec w takim prawdziwym piecu chlebowym :)

Małgorzata Kijowska pisze...

tak mówią, ale czy to prawda? ;)

Małgorzata Kijowska pisze...

nie doceniasz się, już Ci to mówiłam :P

Małgorzata Kijowska pisze...

wiem, że najlepsze razowe, z ziarnami, ale też najbardziej pszenne lubię :)

Małgorzata Kijowska pisze...

muszę wypróbować Twój sposób :)

Małgorzata Kijowska pisze...

masz smaka na pszenne chlebki po prostu ;)

ola 3011 pisze...

z tej porcji ile wychodzi Pani bochenków chleba?
I Pani tak formuje chleb i daje na duza blache do pieczenia nie do formy?

ola 3011 pisze...

czy można zastapic maslo margaryna?

Małgorzata Kijowska pisze...

z tej porcji wychodzą dwa średnie bochenki
te, które widać na zdjęciach, piekłam na duzej blasze, rozdzielone papierem do pieczenia, nie formowałąm ich jakoś szczególnie, po prostu ułożyłam dwa wałki obok siebie :)

Małgorzata Kijowska pisze...

ja używam masła, bo lubię smak, jaki nadaje wypiekom
myślę, że możesz spróbować zastąpić je margaryną, nic nie powinno się wydarzyć :)

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl