Obserwuj bloga przez email

Chleb pszenno-żytni z musli

Kiedyś Wam pisałam, że od jakiegoś czasu nie kupuję pieczywa. Mam pecha, że w mojej okolicy o dobre trudno, a byle czego jeść nie lubię. Najczęściej piekę pszenne bułki, chleb tostowy lub mieszany pszenno-żytni. Dziś pokusiłam się domieszać garść musli. Byłam niezmiernie ciekawa co z tego wyjdzie :) No i - jak widać niestety na zdjęciach - nie czekałam, aż chleb ostygnie i kroiłam ciepły jeszcze. No cóż...łakomstwo... Szkoda tylko, że chlebek nieco się...hmmm...zmęczył... ;)





Składniki:
3 dkg drożdży,
1 szklanka mleka,
1 łyżka cukru,
1 łyżeczka soli,
3 łyżki masła,
około 20-25 dkg mąki pszennej,
4 lekko czubate łyżki mąki żytniej,
4 lekko czubate łyżki musli - ja dodałam jabłkowe.


Drożdże pokruszyć i rozetrzeć z cukrem, po chwili pod jego wpływem "roztopią się". Mleko podgrzać (nie może być gorące, lecz tylko dobrze ciepłe), wlać je do drożdży. Połowę pszennej mąki przesiać i połączyć z drożdżami i mlekiem. Dokładnie wymieszać i odstawić pod przykryciem aż podrośnie.
Do podrośniętego zaczynu wsypać resztę przesianej mąki pszennej i żytniej, wymieszać, a następnie dodać miękkie masło i zagnieść elastyczne ciasto. Kiedy składniki będą dobrze połączone, dodać musli i połączyć je z ciastem.
Ciasto odstawiamy pod przykryciem, żeby podwoiło swoją objętość.
Foremkę wysmarować masłem lub wyłożyć pergaminem do pieczenia. Ja użyłam kwadratowej formy o wymiarach 20 x 20 cm. Ciasto w formie ponownie odstawić do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 180 stopni, piec około godziny.




Po upieczeniu chlebek wyjmujemy z formy i na desce pozwalamy mu wystygnąć :) Jeśli będziecie go kroić na gorąco (z łakomstwa, jak ja ;)), to będzie on tak samo paskudnie wyglądać, jak ten na zdjęciu ;)


Smacznego!



p.s. a tak wygląda chlebek pokrojony rano, do śniadania ;)

13 komentarzy:

  1. baaajer! Musze spróbować;)
    A my też już nie kupujemy-jest piekarnik, jest chleb :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo lepszy kiepski swojski chleb, niż najlepszy z ulepszaczami :)

      Usuń
  2. Uwielbiam chleb domowego wypieku. Z pewnością wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. jadłam już kiedys taki chlebek i był przepyszny ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a do niego dobre masełko i niebo w gębie po prostu :)

      Usuń
  4. Dobroci takie pokazujecie, że język mi ucieka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. smakowity chlebuś i dodatek muesli super:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Do takiego chleba nic więcej nie trzeba jak...masełko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie chleby - nie dość, że bardzo zdrowe to jeszcze pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  8. ale i tak wygląda cudnie :) uwielbiam jeść takie domowej roboty chlebki, ale niestety nie ma mi kto zrobić :P no mama czasem upiecze ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. chleb chodzi za mna już długo... slina mi po kolana cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja piekę zwykły chlebek z mąki pszennej a częściej bułeczki bo krócej w piekarniku się trzyma , ten na pewno też spróbuje zrobić wcale nie wygląda źle na tym zdjęciu a pysznie:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...