Obserwuj bloga przez email

Bułeczki z czarnuszką

Pamiętacie mój przepis na domowego hamburgera? Dzisiaj z tamtego przepisu będą bułeczki z czarnuszką :) 
O właściwościach i zastosowaniu czarnuszki możecie przeczytać tam: CZARNUSZKA. Ja mogę tylko powiedzieć, że poznałam ją niedawno i zasmakowała mi od razu :) Chcecie wiedzieć, co w niej takiego smacznego? No to zapraszam do stołu :)



Potrzebujemy:
70 dkg. mąki,
3 dkg drożdży,
niecała szklanka mleka,
niecała szklanka wody,
3 łyżki masła,
pół łyżeczki soli,
łyżka cukru.


Drożdże rozkruszyć do miseczki i zasypać cukrem. Dolać ciepłe (nie gorące) mleko i rozpuścić drożdże. Wsypać kilka łyżek mąki, wymieszać i odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Resztę mąki wsypać z solą do większej miski, wlać wyrośnięty rozczyn, podgrzaną wodę i stopione, ostudzone masło. Zarobić ciasto żeby było elastyczne i odchodziło od miski. W razie potrzeby podsypać mąką. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia.


Kiedy już wyrośnie, podzielić ciasto na bułki.  Lekko spłaszczone ułożyć na blasze i włączyć piecyk. Zanim się nagrzeje, bułeczki podrosną trochę. Przed wstawieniem do pieczenia posmarować je rozmąconym jajkiem i posypać czarnuszką.





Pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez kilkanaście minut, żeby się lekko zrumieniły.


Sami spójrzcie, jak szybko znikały ciepłe jeszcze bułeczki ;)


Smacznego!

25 komentarzy:

  1. Jakbym poczuła aromat takich bułeczek to bym uciekła z wykładu na przerwę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to wyobraź sobie ich smak ze świeżym, dobrym masełkiem ;))

      Usuń
  2. Chyba zrobię sobie takie bułeczki, nie wiem czy akurat czarnuszkę dostanę ale hmm... uwielbiam swojskie, samodzielnie zrobione pieczywko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak nie kupisz to daj znać, podeślę :)

      Usuń
  3. Super bułeczki pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale wyglądają,chrupać tylko z tym masełkiem:O

    OdpowiedzUsuń
  5. bułeczki wygladają wyśmienicie, a czarnuszki nie miałam okazji próbować nawet ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spróbuj jej, na pewno zaskoczy Cię (pozytywnie) smakiem :)

      Usuń
  6. jejuu, wyglądają jak z profesjonalnej piekarni!
    aż się głodna zrobiłam- z reszta jak zawsze, gdy jestem na Twoim blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. powiem Ci, że w pieczeniu nie czuję się mistrzynią, ale te buły zawsze wychodzą :)

    OdpowiedzUsuń
  8. zrobię je na pewno w sobote mmmmm już nie mogę się doczekać aż mąż poczuje zapach

    dziękuje za przepis


    pysznie i pachnąco wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  9. śliczne bułeczki i bardzo apetyczne. Z przyjemnością bym skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale apetycznie wygląda z tym masełkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  11. ojej.. ale się pięknie zrumieniły, mmm:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam bułeczki wyglądają smakowicie , a czarnuszki jeszcze nie miałam okazji wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bułeczki wyglądają smakowicie! Aż człowiek głodny się robi na ich widok :)

    OdpowiedzUsuń
  14. To się nazywa Pani domu!!! Wypieki pierwsza klasa!!!

    OdpowiedzUsuń
  15. uwielbiam na kolację zjeść ciepłą bułkę czy chlebek własnego wypieku :) jak pieczywo dobre to i nie potrzebuje wymyślnych dodatków, zauważyłyście to?

    OdpowiedzUsuń
  16. Raz piekłam bułki, były pyszne, ale takie świeże, no po wystygnięciu zaraz. Jak pachniały:))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. własne pieczywko jest smaczne nawet na drugi dzień :)

      Usuń
  17. Wspaniałe bułeczki, ale niestety nie lubię czarnuszki. Kiedyś piekłam sobie bułeczki Dukana właśnie z czarnuszką - coś okropnego:P Ale z makiem bądź sezamem - czemu nie:)

    OdpowiedzUsuń
  18. co to jest ta czarnuszka? jak smakuje? ja nigdy nie próbowałam :P

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...