Obserwuj bloga przez email

Chleb pszenny najprostszy - zawsze się udaje

Dawno nie piekłam chleba. Przeważnie bułki na różne sposoby, a chleb jakoś rzadko. W poszukiwaniu czegoś nowego trafiłam do Doroty z Moje Wypieki, a tam na przepis na prosty chleb pszenny. Upiekłam niemal z marszu. Wyszły dwa całkiem spore bochenki pysznego i delikatnie puszystego chleba. Polecam ten przepis każdemu, kto rozpoczyna swoja przygodę z pieczeniem chleba. Dodatek suchych drożdży bardzo ułatwia przygotowanie, gdyż nie trzeba bawić się z robieniem rozczynu. To co? po kromeczce? 😊


pieczywo




Składniki:
700 g mąki pszennej
1 saszetka suchych drożdży (7 g)
25 g miękkiego masła
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
150 ml ciepłego mleka
300 ml ciepłej wody

Żeby uniknąć bałaganu, do przygotowania ciasta użyłam większej miski. To mi pozwoliło nie przekładać ciasta na stolnice do wyrobienia, lecz wyrobić je w misce. Polecam Wam ten sposób.
Do miski wsypać wszystkie suche składniki, a następnie wlać mleko, wodę i dodać masło. Całość dłońmi wyrobić na gładką masę, która nie powinna przyklejać się do ścianek miski. Przykryć je czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto zbić dłonią, a następnie lekko wyrobić. Uformować bochenek (lub bochenki). Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nakryć ponownie ściereczką aż do ponownego wyrośnięcia - powinno podwoić objętość.
Wyrośnięte bochenki naciąć ostrym nożem i oprószyć mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 230 stopni na 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 25-30 minut. Chleb po upieczeniu powinien być lekko zarumieniony, a uderzony od spodu wydawać głuchy dźwięk. Przed rozkrojeniem przestudzić chleb na kratce.



pieczywo



I co, trudne było? 😊 W zasadzie ten chleb piecze się sam, bo nie wymaga szczególnej uwagi. Można go przygotować przy okazji np. gotowania obiadu. Kto się skusi i upiecze? 


Polecam Wam również inne wypieki:


20 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie i pewnie pachnie niebiańsko:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowity wpis !
    My również dzisiaj wrzuciliśmy coś nowego, czy byłaby możliwość aby dostać twoją opinię na temat naszego wpisu lub całej strony ? Pisz tam, będzie łatwiej :) A tutaj przesyłam link do wpisu :)
    http://blondynkitezgraja.pl/scenki-bialowieskie-kolo-rysunkowe-spotkanie-nr-19/
    Tak pozatym napewno też Ci się spodoba nasza relacja z Pyrkonu :) http://blondynkitezgraja.pl/pyrkon-2015-relacja/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie widzę nic niesamowitego w przepisie na chleb ;) ale dziękuję za miłe słowa ;)

      Usuń
  3. Małgosiu ten chlebek przypomina mi bochenki pieczone kiedyś przez moją babcię w piecu. Oj muszę taki upiec bo pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. marzy mi się piec w takim prawdziwym piecu chlebowym :)

      Usuń
  4. dom w którym pachnie pieczonym chlebem to dom dobrych ludzi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj chciałabym być taką gospodynią i kucharka jak Ty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie doceniasz się, już Ci to mówiłam :P

      Usuń
  6. cudowny chlebek :) ja często właśnie piekę pszenny, dzieciaki go uwielbiają ....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wiem, że najlepsze razowe, z ziarnami, ale też najbardziej pszenne lubię :)

      Usuń
  7. Chleb wspaniały, a ja zamiast masła dodaję ser mascarpone, polecam, dłużej chlebuś zachowuje świeżość, choć prawda jest taka, że zjada się go do ostatniego okruszka nim zdąży sczerstwieć. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękny chlebek! Ostatnio ciągle wcinam pszenny chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. masz smaka na pszenne chlebki po prostu ;)

      Usuń
    2. z tej porcji ile wychodzi Pani bochenków chleba?
      I Pani tak formuje chleb i daje na duza blache do pieczenia nie do formy?

      Usuń
    3. z tej porcji wychodzą dwa średnie bochenki
      te, które widać na zdjęciach, piekłam na duzej blasze, rozdzielone papierem do pieczenia, nie formowałąm ich jakoś szczególnie, po prostu ułożyłam dwa wałki obok siebie :)

      Usuń
  9. czy można zastapic maslo margaryna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja używam masła, bo lubię smak, jaki nadaje wypiekom
      myślę, że możesz spróbować zastąpić je margaryną, nic nie powinno się wydarzyć :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...