×

Kruche ciasteczka - jajka z cytrynowym kremem lemon curd

Przepis na ciastka pochodzi z książki "100 nowych ciast. Przepisy siostry Anastazji". Siostra Anastazja upiekła ciasteczka w kształcie orzeszków, ja w kształcie połówek jajek. Ciasteczka z tego przepisu wychodzą kruche i delikatne, idealnie nadają się do przekładania kremami. Wczoraj pokazałam je Wam na fanpage'u i od razu dostałam kilka wiadomości o przepis, więc oto jest :)


wielkanoc


Składniki:
300 g mąki pszennej
150 g tłuszczu - pół na pół masło z margaryną (ja użyłam 120 g masła)
2 łyżki cukru pudru
1 czubata łyżka cukru waniliowego 
4 żółtka
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Żółtka, cukier puder i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Mąkę, proszek do pieczenia i tłuszcz posiekać nożem, dodać utarte z cukrem żółtka i zagnieść szybko ciasto. (Ciasto nie powinno być ogrzewane rękami zbyt długo, gdyż potem straci na kruchości.) Przełożyć je do woreczka i schłodzić w lodówce przez przynajmniej 30 minut.
Foremki natłuścić i wyłożyć ciastem. Ponownie schować do lodówki na 10-15 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i piec ciastka przez około 25-30 minut, do lekkiego zrumienienia. Upieczone wystudzić i dekorować kremem.






Wystudzone ciastka udekorować najpierw gęstym białym lukrem, a kiedy wyschnie na środku nałożyć łyżkę żółtego kremu. Ja użyłam lemon curd, na który przepis pojawił się wczoraj.



wielkanoc




Takie jajeczka można chyba ułożyć w koszyczku zamiast tradycyjnej babeczki, jak sadzicie? :)


wielkanoc



  • Disqus
  • Facebook

36

Iwona Sirko pisze...

Cudne:)

Agnieszka K. pisze...

super pomysł, świetnie to wygląda:) I jest bardzo na czasie:)

Marzena Szkodzińska pisze...

Kochana cudne te ciasteczka no i mój ulubiony lemon curd :-)

Małgorzata Kijowska pisze...

dziękuję :)

Małgorzata Kijowska pisze...

kiedy zrobiłam lemon curd, od razu wiedziałam, ze do takich ciastek będzie idealny :)

Małgorzata Kijowska pisze...

mój też :)

Anna Ewelina Wilczyńska pisze...

Produkujesz przepisy jak maszyna;).

Magda C. pisze...

Prześliczne!!! Świetny pomysł :)

reservedbeinspired pisze...

Genialne! :-) Jesteś świetną inspiracją. :-)

Mikołaj Plich pisze...

Super pomysł, szkoda, że nie mam jajkowych foremek :)

Małgorzata Ś pisze...

Konkursy na ilość zjedzonych jajek nigdy mnie nie kręciły, bo nie przepadam za gotowanymi jajkami, ale gdyby taka wersja brała udział w tej rywalizacji, to myślę że miałabym spore szanse na wygranie ... łasuch ze mnie niesamowity :D

Monika Nowak pisze...

wyglądają świetnie

Felicja J. pisze...

Ale cudownie i smakowicie wyglądają.
Ja mam prośbę do Ciebie o dwa przepisy, bo Twoje są zawsze najlepsze. Na kaczkę do zrobienia na święta i babeczki. Proszę, proszę, proszę. Takie jajka pewnie też zrobię :D

Asia W pisze...

super wyglądają te jajeczka :)

Sekrety Naszego Piękna pisze...

Pysznie wyglądają :)

Anna pisze...

Ale pomysłowo :) Zrobiłabym, tylko skąd ja wezmę takie foremki, muszę się rozejrzeć :)

Małgorzata Kijowska pisze...

staram się, żebyście mieli z czego wybierać przed świętami :)

Małgorzata Kijowska pisze...

dziękuję :)

Małgorzata Kijowska pisze...

staram się :)

Małgorzata Kijowska pisze...

zobacz czy nie ma ich w Biedronce, ja tam kupowałam w zeszłym roku :)

Małgorzata Kijowska pisze...

ze mnie też, niestety ;))))))

Małgorzata Kijowska pisze...

dziękuję :)

Małgorzata Kijowska pisze...

przepisy poleciały :)
smacznego :*

Małgorzata Kijowska pisze...

dzięki, Asiu :)

Małgorzata Kijowska pisze...

i pysznie smakują :)

Małgorzata Kijowska pisze...

Aniu, zobacz w Biedronce :) ja tam kupowałam, zdaje się w ubiegłym roku
czasem powtarzają się wzory

Katarzyna O pisze...

Aż ślinka cieknie. :P

Magda Lena pisze...

Bardzo fajny pomysł, skusiłabym się na takie jajeczko :)

Felicja J. pisze...

Ja Cię wielbię :*

Małgorzata Kijowska pisze...

ja Cię też :*

Małgorzata Kijowska pisze...

skuś się i przygotuj sama :)

Małgorzata Kijowska pisze...

częstuj się :)

Monika pisze...

Małgosiu, a masz pomysł czego użyć zamiast lukru, którego nie znoszę? Jaki krem? Przepis cudowny, już zamówiłam foremki! :)

Małgorzata Kijowska pisze...

spróbuj kremu budyniowego
nic innego jakoś mi nie przychodzi do głowy :)

Monika pisze...

a krem z białej czekolady z tego Twojego przepisu? Pamiętam, że od czasu odkrycia tej tarty na Twoim blogu, postanowiłam zostać tu na zawsze ;)
http://www.daylicooking.pl/2014/09/tarta-z-kremem-z-biaej-czekolady.html
Nie wiem tylko czy nie będzie zbyt mdłe, chociaż ten lemon curd...? Natchnij mnie, moja muzo! ;-)

Małgorzata Kijowska pisze...

Moniko, myślę, ze możesz z nim spróbować :) ja na pewno sprawdzę to po świętach :)

dziękuję Ci pięknie za te miłe słowa i życzę udanych świąt :*

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl