Obserwuj bloga przez email

Tarta z kremem z białej czekolady, konfiturą gruszkowo-borówkową i świeżymi borówkami

Ciasta z owocami kiedyś kojarzyły mi się z cierpkością. Nie przepadałam za nimi, nie mówiąc już o pieczeniu takich ciast. W pewnym momencie dotarło do mnie jednak, że ciasto z owocami może być słodkie i lekkie, a więc pyszne. Tarty piekę najczęściej latem, gdyż najsmaczniejsze są z sezonowymi, świeżymi i pachnącymi słońcem owocami. Wystarczy odrobina lekkiego kremu i pyszny deser gotowy.

Tarta z kremem z białej czekolady, konfiturą gruszkowo-borówkową i świeżymi borówkami



Składniki ciasta:
(przepis inspirowany tartami z MojeWypieki.com)
niepełna szklanka mąki pszennej,
5 łyżek cukru pudru,
1 łyżka drobnego cukru waniliowego,
pół kostki zimnego masła,
1 żółtko,
1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany,
szczypta soli.


Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Najlepiej użyć malaksera, żeby masło nie rozpuściło się od ciepła rąk. Jeśli jednak nie mamy malaksera, wtedy można przesiekać dokładnie wszystko dużym, szerokim nożem, a następnie szybko zagnieść. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i pozostawić w lodówce na przynajmniej pół godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną masłem i obsypaną mąką formę do tarty. Można również zwykłą blaszkę wyłożyć papierem. Ciasto równomiernie ponakłuwać widelcem na całej powierzchni. Odstawić do lodówki na kolejne pół godziny.
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni. Ciasto przykryć papierem do pieczenia, wysypać na niego obciążenie, żeby nie wyrosło: specjalne ceramiczne kulki, suchą fasolę, suchy groch, etc. Ciasto podpiec przez około 10 minut, usunąć papier z obciążeniem i dopiec ciasto przez kolejny kwadrans.
Można zrezygnować z dociążania ciasta w pierwszej fazie pieczenia, lecz trzeba liczyć się z tym że podczas pieczenia będzie lekko wyrastać.
Upieczone ciasto schłodzić przed wyłożeniem kremu.

Krem:
300 ml śmietany kremówki,
2 tabliczki białej czekolady.

Dodatkowo:
konfitury - użyłam gruszkowo-borówkowych,
świeże borówki.

Czekoladę roztopić. Najlepiej zrobić to w kąpieli wodnej, nie będzie ryzyka, ze coś się przypali :) Roztopioną czekoladę przestudzić.
Schłodzoną śmietanę ubić. Dodać płynną czekoladę i wymieszać delikatnie. 

Tarta z kremem z białej czekolady, konfiturą gruszkowo-borówkową i świeżymi borówkami

Ciasto przesmarować niezbyt grubo konfiturami. Na to wyłożyć śmietanę z czekoladą. Wierzch wysypać borówkami. Odstawić do lodówki na godzinkę.

Tarta z kremem z białej czekolady, konfiturą gruszkowo-borówkową i świeżymi borówkami


40 komentarzy:

  1. aż głodna się zrobiłam;p

    OdpowiedzUsuń
  2. mnie nie wolno, ale kawałek bym zjadła :) no dobra dwa! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O rany, piękna tarta! Uwielbiam białą czekoladę w takich cudeńkach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmmmm zjadlabym!!!!:) wyglada cudnie i pewnie tak tez smakuje

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności, a do tego jeszcze te piękne zdjęcia, które nie pomagają w pohamowaniu apetytu :)

    Zapraszam na mojego bloga:
    www.blondivy.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ivy :) pracuję cały czas nad zdjęciami, myślę, że z czasem będą jeszcze lepsze :)

      Usuń
  6. Pycha :) piękne zdjęcia. Aż ślinka leci :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za miłe słowa :) zapraszam do stołu :)

      Usuń
  7. Małgosiu, takie przysmaki serwujesz... Oj a w bioderka idzie... Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Twoim bioderkom nic nie zagraża, Piękna Kobieto :)

      Usuń
  8. o mamusiu.. cudowne, cuuudooowne! <3 aah... dla mnie bomba ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda jak deser Aniołków :)

    OdpowiedzUsuń
  10. cudowną tarę wyczarowałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam takie połączenie smaków :D pysie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja bardzo lubię bitą śmietanę i białą czekoladę :)

      Usuń
  12. O rany, świetnie wyglada i pewnie też tak smakuje :) Muszę wreszcie blaszkę do tarty kupić :)

    OdpowiedzUsuń
  13. zdecydowanie nie mogę tu wchodzić, się znowu obśliniłam, jak można robić takie smaczności, a co gorsza pokazywać w taki piękny sposób;)

    pozdrawiam ciepło
    :*

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda smakowicie. Chociaż przyznam, że najbardziej interesują mnie Twoje przybory kuchenne. Forma na tartę i te wszystkie inne. Też chcę takie :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. formę kupiłam w tesco na wyprzedaży :) kosztowała dosłownie kilka złotych :)

      Usuń
  15. Cudowna ta tarta, musiała smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bałam się wejść na ten przepis bo wiedziałam, że się zakocham. I stało się... Strzała amora trafiła prosto w serce i uruchomiła ślinotok.

    Zapraszamy do nas, do kuchni matki i jej córki:
    www.wypisz-wymaaaluj.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam tak samo, jak przypomnę sobie smak tego ciasta ;))))

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...