Obserwuj bloga przez email

Cukier waniliowy czy wanilinowy?

Cukier waniliowy pojawia się w większości przepisów na wypieki czy desery. Trudno obejść się bez niego, wie o tym każdy, kto przygotowuje słodkości. Nie wszyscy jednak zwracają uwagę na to, że chcąc kupić w sklepie cukier waniliowy kupujemy tak naprawdę cukier wanilinowy. A ten ma niewiele wspólnego z wanilią. 
Cukier wanilinowy powstaje w wyniku zmieszania cukru z waniliną lub etylowaniliną. Są to dodatki syntetyczne, zaledwie podobne do wanilii.
Cukier waniliowy natomiast powstaje z cukru połączonego z ekstraktem z wanilii lub całych lasek waniliowych. Przygotowanie takiego cukru w domu jest niezwykle proste i wbrew pozorom tanie. O walorach smakowych nie wspomnę, bo to oczywiste.



Laski wanilii są teraz dostępne chyba w każdym sklepie. Rozpiętość cenowa jest spora, jednak aby przygotować cukier waniliowy nie musimy (według mnie) szukać tych najdroższych, mięsistych i grubych. Wystarczy, żeby laski były przechowywane w szczelnych opakowaniach (najlepiej w szklanych, zamykanych koreczkiem fiolkach), które zapobiegają przede wszystkim ich wysychaniu. 

Mój sposób na domowy cukier waniliowy?
Przygotowując waniliowe desery czy budynie, uwielbiam dodawać do nich miąższ w wnętrza laski - pisałam o tym zapraszając Was na budyń waniliowy czy sernik. Każdy smakosz od razu wyczuje różnicę w smaku i aromacie. Co zrobić jednak z wydrążonymi laskami? Można je dorzucić do mleka, które gotujemy na budyń, a po ugotowaniu wyjąć, wtedy zintensyfikujemy smak i zapach. Można jednak taką wydrążoną laskę zasypać cukrem w zwykłym słoiku np. po dżemie. Odstawiamy na kilka tygodni, żeby cukier przeszedł zapachem. Dobrze jest co jakiś czas potrząsać słoikiem.
Kiedy następnym razem znowu będziemy przygotowywać jakiś deser z wanilią i zostanie nam wydrążona laska wanilii - dokładamy ją do tej poprzedniej. W ten sposób mamy cały czas zapas pysznego cukru waniliowego.

Kiedy w składnikach moich przepisów widzicie cukier waniliowy, to jest to właśnie taki cukier. Polecam i zachęcam do zamiany waniliny na wanilię.

Wskazówka: jeśli przygotujecie w taki sam sposób brązowy cukier, to będzie on wspaniałą posypką do kruchych ciasteczek na przykład.


14 komentarzy:

  1. zdecydowanie używam waniliowego własnej produkcji:D ludzie często nie widzą różnicy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie widzą dopóki nie spróbują prawdziwej wanilii ;)

      Usuń
  2. Przyznam sie że nigdy nie zwracalam uwagi na takie szczegóły i dopiero od niedawna wiem że ten cukier to nie cukier waniliowy.Fajnie że napisałaś jak zrobić prawdziwy. Dzięki Twoim przepisom coraz bardziej zwracam uwagę na takie szczegóły . Dzięki:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sama łapię się że kiedyś nie zwracałam uwagi na to co jem ;)

      Usuń
  3. własny cukier waniliowy to podstawa w kuchni :) do wszystkiego idealny !

    OdpowiedzUsuń
  4. Tyle, że u nas ciężko dostać laski wanilii, właściwie nie widziałam jeszcze. Przy okazji wizyty w większym mieście musze się rozejrzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nawet nie zauważyłam tej różnicy w nazwie :) Muszę się kiedyś za laską wanilii rozejrzeć bo tu u mnie w ,,pipidowie" takiego cudu nie doświadczysz :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wolałabym wanilię zamiast waniliny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Hahaha właśnie mi przypomniałaś, że z tyłu w szafce stoi słoik z cukrem waniliowym, który zrobiłam już dosyć dawno i na śmierć o nim zapomniałam :P

    OdpowiedzUsuń
  8. Od kiedy wiem, że wanilina z cukru wanilinowego może być pozyskiwana z krowiego kału, używam cukru z prawdziwą wanilią. Najczęściej kupuję kilka lasek w sklepach internetowych. Razem z dostawą wychodzi taniej, niż kupiłabym dwie laski w markecie, a wystarczają by zrobić domowy cukier i ekstrakt :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...