Obserwuj bloga przez email

Lemon curd - idealny krem cytrynowy

Do tego kremu przymierzałam się od dawna. I w końcu przeszedł na niego czas przy okazji pieczenia świątecznych ciasteczek. Szybko, prosto, bez sterty naczyń do zmywania, a efekt niesamowity. Teraz rozumiem te zachwyty nad lemon curd. Krem konsystencją przypomina bardzo gęsty budyń, jest aksamitny i przede wszystkim cudownie smakuje. Przepis zaczerpnęłam od Doroty z Moje Wypieki >>klik,  zmodyfikowałam go jednak. Niestety, nie mogłam oprzeć się dodaniu masła.





Składniki:
3 cytryny
2 jajka
200 g cukru
1 lekko czubata łyżka mąki ziemniaczanej
100 g masła

Cytryny wyszorować i sparzyć, zetrzeć skórkę. Z cytryn wycisnąć sok. Do garnuszka wbić jajka, dodać cukier, sok i skórkę z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Przy użyciu trzepaczki rózgowej wszystko razem połączyć. Ustawić na niewielkim ogniu i cały czas mieszając gotować przez około 2 minuty. Trzeba energicznie mieszać, aby krem nie przypalił się. Można go zrobić w kąpieli wodnej, wtedy nie ma obaw o przypalenie.
Odstawiony z ognia krem można przetrzeć przez sitko, jeśli ma zbyt dużo grudek. Ja użyłam blendera, gdyż nie chciałam pozbywać się drobinek skórki cytrynowej. Do zmiksowanego kremu, jeszcze ciepłego, dodać masło i miksować do połączenia składników.





I co, trudne? 😊


Lemon curd najbardziej mi smakuje w połączeniu z kruchym ciastem. Można go używać jako masę do przełożenia kruchych placków lub do dekoracji kruchych ciasteczek. Jeśli dodacie więcej cukru, wtedy będzie słodszy, ale obawiam się, że cały jego urok tkwi właśnie w tym intensywnym smaku cytryn.




Tym kremem udekorowałam ciasteczka wielkanocne, upieczone w kształcie połówek jajek, jak Wam się podobają? 😊


wielkanoc



29 komentarzy:

  1. Uwielbiam. Mogłabym wyjadać ze słoiczka bez końca :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam! Super się sprawdza na babeczki do dekoracji, a w wersji wielkanocnej można zrobić jajo na muffince lemon cudrem i bitą śmietaną :)
    Zapraszam do siebie fochzprzytupem.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pierwszy raz go robiłam, ale faktycznie od razu widać ile zastosowań może mieć ten krem :)

      Usuń
  3. uwielbiam! oddam wszystko za słoiczek tego cuda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja uwielbiam lemon curd, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudne te jajeczkowe ciasteczka. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ze też tak daleko mieszkasz :)) Wydaje się niezbyt trudny, zrobię sobie na deser a i rodzinka pewnie się ucieszy :)Pomysł z jajeczkami wspaniały :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cóż znaczy te kilka kilometrów? ;))))
      zrób zrób, na pewno im zasmakuje :)

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. zrób Aniu :) ten krem bardzo do tych świąt pasuje :)

      Usuń
  8. Genialne. Mąż mnie prosił wczoraj o lemon ale nie miałam już sił- chętnie bym odkupiła:) albo pożyczyła jak sól- gdybyśmy były sąsiadkami:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszności Kochana, muszę wypróbować twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudeńka, normalnie cudeńka Małgosiu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Matko z córką. ROBIĘ! Jutro lecę po cytryny :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Super przepis i te zdjęcia takie pieknie wiosenne...

    OdpowiedzUsuń
  13. Pysznosci i wspaniale cudenka! Ten lemon curd musze koniecznie zrobic !

    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Fantastyczne! Koniecznie ale to koniecznie muszę wypróbować ten przepis! Zaraz sobie wydrukuje :D
    Buźka :*

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...