Obserwuj bloga przez email

Makowe kruche ciasteczka z witrażykami

Idealnie kruche ciasteczka z makiem z kolorowymi, landrynkowymi witrażykami - są nie tylko smaczne i proste do zrobienia, ale także pięknie mogą prezentować się...na choince. 

Boże Narodzenie bez kruchych ciasteczek jest chyba niemożliwe. Staram się na kilkanaście dni przed świętami cierpliwie zapełniać puszki i słoje, aby było co chrupać i czym częstować. Przeważnie są to najprostsze kruche ciastka z dodatkiem orzechów, które uwielbiamy. Dzisiaj, dla odmiany, upiekłam ciasteczka z dodatkiem maku. W końcu przecież mak jest jednym z głównych bohaterów świątecznych stołów. Od pewnego czasu używam maku mielonego, gdyż jest znacznie wygodniejszy do użycia. W poniższych ciastkach sprawdza się też zwykły mak, nie trzeba go wcześniej mielić. 
Ciasteczka z kolorowymi witrażykami są bardzo efektowne, a jednocześnie proste do przygotowania. Takich ciastek nie trzeba nawet dekorować dodatkowo. Kolorowa i słodka szybka w środku nadaje prostemu ciastku niesamowitego uroku. Wystarczy przed upieczeniem najzwyklejszą rurką do napojów wyciąć otwór na wstążeczkę i ozdoba na choinkę gotowa. 


ciastka na choinkę



Przepis na kruche ciasteczka z witrażykami

Składniki:
300 g mąki (użyłam typ 750)
250 g miękkiego masła lub dobrej margaryny do pieczenia
1/3 szklanki drobnego cukru
2/3 szklanki suchego maku (użyłam maku mielonego)
3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
garść kolorowych landrynek

Jak zrobić kruche ciasteczka z witrażykami - krok po kroku

Mąkę przesiać na stolnicę lub blat.

Dodać cukier i suchy mak. Wszystko razem przemieszać lekko.

Dodać masło i śmietanę - zagnieść gładkie ciasto.

Uformować kulę z ciasta, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez przynajmniej godzinę. 

Przygotować przynajmniej dwie blaszki wyłożone papierem, gdyż ciastka muszą wystygnąć zanim je zdejmiemy z blaszki.

Schłodzone ciasto rozwałkowywać na podsypanej mąką stolnicy grubość około 1/2 cm. 

Wykrawać dowolne kształty, w środku wycinać otwory. 

Surowe ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Do środka każdego ciastka wkładać pokruszone lekko landrynki.


Boże Narodzenie, ciastka na choinkę


Ciastka piec w temperaturze 150 stopni do lekkiego zrumienienia. 

Trzeba jednak zaglądać do nich, gdyż stopione landrynki mogą się pienić, a wtedy rozlewają się na ciastka. Gdyby tak się stało, wystarczy na chwilę uchylić piekarnik, celem zmniejszenia temperatury. Ciastkom to nie zaszkodzi.

Upieczone ciastka pozostawiać na blasze do przestudzenia i zastygnięcia witrażyków. Dopiero wtedy można je przekładać.


Witrażyki w ciasteczkach już upieczonych


Gotowe, upieczone ciasteczka, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

W środek otworu w ciasteczkach włożyć kawałki landrynek(lub całe landrynki jeśli otwór jest większy). 

Ciasteczka z landrynkami wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 100-120 stopni na taki czas, jaki potrzebuje landrynka, żeby się roztopić. 

Po roztopieniu ciastka wyjąć z piekarnika, wystudzić i dopiero wtedy zdejmować z blachy. (Landrynki muszą z powrotem zastygnąć, bo w przeciwnym razie "rozleją się".)

Witrażyki przygotowane w taki sposób są przejrzyste, bez zbędnych zastygniętych w środku bąbelków powietrza.

ciastka na choinkę, Boże Narodzenie


Boże Narodzenie, ciastka na choinkę




Jeśli lubicie kruche ciasteczka, to spróbujcie również piernikowych lub orzechowych, z których możecie posklejać...choinki. Aby otworzyć przepis wystarczy kliknąć w nazwę lub zdjęcie.

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...