Obserwuj bloga przez email

Ciasteczkowe choinki - pyszne, delikatne i kruche świąteczne ciastka

Ciasteczka-choinki są nie tylko pyszne, ale także i pięknie się prezentują. Delikatne kruche ciasto z orzechami jest bezkonkurencyjne.

Miałam już nie piec żadnych ciastek. Miały wystarczyć pierniczki. No ale kobieta zmienną jest, prawda? Przez przypadek wpadły mi w ręce foremki, które kupiłam ze dwa lata temu. Jest to zestaw kilku gwiazdek o różnej wielkości. Takie foremki aż proszą, żeby stworzyć z nich świąteczne choinki. No i nie oparłam się im. Pieczenie poszło błyskawicznie, dekoracja (o dziwo!) też szybko i sprawnie. I oto są: ciasteczkowe choinki 😊

kruche ciastka, najlepsze kruche ciasto, świąteczne ciastka



Przepis na ciasteczkowe choinki

Składniki:
300 dkg masła
15 dkg cukru pudru
40 dkg mąki pszennej
6-7 łyżek posiekanych bardzo drobno (lub zmielonych) dowolnych orzechów
4 łyżki kakao
szczypta soli


Jak zrobić ciasteczkowe choinki - krok po kroku

Masło, cukier puder i sól połączyć razem, można to zrobić mikserem lub drewnianą pałką. 

Dodać mąkę i orzechy wyrobić na gładkie ciasto i podzielić na dwie części.
 
Do jednej dodać kakao. Obie porcje wyrobić dokładnie - oczywiście oddzielnie. Można to ciasto przygotować również inaczej: od początku wyrabiać oddzielnie obie porcje.
Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 2 godziny.

Z jasnego ciasta odciąć połowę, podsypując stolnice mąką (żeby ciasto nie kleiło się do niej i do wałka) rozwałkować na placek o grubości około pół cm i wykrawać dowolne kształty. 
Ja użyłam zestawu różnej wielkości gwiazdek. 

Układać na blasze włożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 190 stopni przez około 10 minut.

Wystudzone ciasteczka połączyć w choinki

Formowanie choinki zaczynać od największej gwiazdki. 
Na jej środek nakładać małą łyżeczką lukier, na lukier nakładać gwiazdkę większą aż do zbudowania dowolnie wysokiej choinki. 
Gotową choinkę odstawić na chwilkę, aby lukier zastygł, a następnie ozdobić lukrowymi "łańcuchami", kolorowymi drażetkami, wiórkami kokosowymi etc.




Przepis na najprostszy lukier

Składniki:
cukier puder
ciepła (nie gorąca!) przegotowana woda
barwnik spożywczy

Do cukru pudru dolewamy 2-3 łyżki wody, barwnik i rozcieramy do uzyskania gęstego lukru.













Ciastka są bardzo delikatne i kruche. Dosłownie rozpływają się w ustach. Można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku, ale są tak pyszne, ze szybko znikają. Życzę Wam smacznych choinek  😊

8 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...