Obserwuj bloga przez email

Paprykowa zupa z sera bryndza

Bryndza to ser z owczego mleka, czasami z owczego i krowiego. Intensywny w smaku i słony fantastycznie smakuje w pastach kanapkowych, sałatkach i jako dodatek do zup.

Jeśli ktoś lubi bryndzę, ta zupa przypadnie mu do gustu. Jest dość pikantna i ma charakterystyczny ostry posmak. Gotuje się ją bardzo szybko i jest idealnym rozwiązaniem na szybki obiad w chłodny dzień, gdyż bardzo rozgrzewa. Na zimowe dni jest idealna.



Przepis na paprykową zupę z sera bryndza

Składniki na 3 porcje:
250 g sera bryndza
około 1 litr wody
2 średnie liście laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
2 duże cebule
około 50 g masła
3-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
1 spora łyżka słodkiej papryki
sól, pieprz - do smaku


Jak zrobić zupę paprykową z sera bryndza - krok po kroku

Wodę zagotować w garnku razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. 

Dodać połowę masła i pod przykryciem gotować na niewielkim ogniu przez 3-4 minuty.

W tym czasie cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni na pozostałym maśle na złoty kolor. 

Patelnię odstawić z ognia, wsypać słodką paprykę i połączyć z cebulą. 

Przełożyć do garnka z wywarem i gotować jeszcze przez 2-3 minuty. (Patelnię "przepłukać" wlewając trochę wywaru - szkoda tracić smak pozostały na patelni.)

Ser razem ze śmietaną rozetrzeć w miseczce. 

Zaparzyć go wlewając po kilka łyżek gorącego wywaru i mieszając dokładnie wszystko razem aż do rozrzedzenia. Polecam użyć trzepaczki rózgowej lub końcówki od miksera - miesza się w ten sposób szybko i sprawnie.

Zaparzony ser ze śmietaną przelać do garnka i mieszając zagotować. 

Doprawić solą i pieprzem do smaku. 

Taką zupę można podawać z makaronem, ziemniakami lub grzankami. 




Grzanki:
3 kromki pełnoziarnistego chleba
kilka łyżek oleju 

Chleb pokroić w kostkę. 

Olej rozgrzać na patelni i wsypać chleb. 

Potrząsając patelnią lub delikatnie mieszając łopatką, przesmażyć chleb na rumiany kolor. 

Gorące grzanki wsypywać do zupy i od razu podawać.






Szukasz innych przepisów na zupy serowe? Lubisz zupy z sera? Spróbuj także i tych - kliknij w nazwę lub zdjęcie, aby otworzyć przepis.



przepis na zupę serową, jak zrobić zupę serową




przepis na zupę serową




22 komentarze:

  1. wygląda pysznie! :) wracaj szybko do nas

    OdpowiedzUsuń
  2. Wchodzę na blogi kulinarne i głupieję. Wszędzie takie pyszności. A ja wcinam kanapki... Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna zupka, uwielbiam zupy :) Powodzenia Małgosiu wracaj do nas szybciutko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupka wygląda niesamowicie apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super zupka...szybkiego powrotu!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale wygląda ta zupa! Cudo! :) I bryndza...

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam zupy z serem :) musi być pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie piekne zdjecia! Wiesz, probowalam juz wczesniej dodawac komentarze, do Twoich innych przepisow, ale cos mi nie dziala na Twojej stronie i nie pozwala na dodanie komentarza...

    OdpowiedzUsuń
  9. Takiej jeszcze nie kosztowałam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. mniam mniam! musi byc pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda świetnie i na pewno jest bardzo smaczna!

    OdpowiedzUsuń
  12. Małgosiu wracaj szybko ! :)
    Muszę Ci powiedzieć, że uwiodłaś mnie tą zupą, wszystko to co lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wróciłam i zabieram się do nadrabiania zaległości :)
      ostatnio częściej gotuję zupy, więc pewnie i tutaj częściej będą się pojawiać :)

      Usuń
  13. O kurcze, ale gdzie kupić bryndzę? Wygląda fantastycznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bryndzę dostaniesz chyba w każdym sklepie :) a na pewno w większym :)

      Usuń
  14. mmm......, ale ten Twój blog pyszniutki:))) Będę zaglądać, zaczęłam ostatnio bardzo dobrze bawić się przy pieczeniu czy gotowaniu, a jak jest jeszcze ze mną mój syn to frajda z przyrządzania posiłków jest jeszcze większa.
    Miłego

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...