Obserwuj bloga przez email

Paprykowa zupa z sera bryndza

Jeśli ktoś lubi bryndzę, ta zupa przypadnie mu do gustu. Jest dość pikantna i ma charakterystyczny ostry posmak. Gotuje się ją bardzo szybko i jest idealnym rozwiązaniem na szybki obiad w chłodny dzień, gdyż bardzo rozgrzewa. Na zimowe dni jest idealna.



Składniki na 3 porcje:
250 g sera bryndza
około 1 litr wody
2 liście laurowe,
4-5 ziaren ziela angielskiego
2 duże cebule
około 50 g masła
3-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
1 spora łyżka słodkiej papryki
sól, pieprz - do smaku

Wodę zagotować z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodać połowę masła i pod przykryciem gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na pozostałym maśle na złoty kolor. Odstawić z ognia, wsypać słodką paprykę i połączyć z cebulą. Przełożyć do garnka z wywarem i gotować jeszcze przez 2-3 minuty. (Patelnię "przepłukać" wlewając trochę wywaru - szkoda tracić smak pozostały na patelni.)
Ser razem ze śmietaną rozetrzeć w miseczce. Zaparzyć go wlewając po kilka łyżek gorącego wywaru i mieszając dokładnie wszystko razem aż do rozrzedzenia. Polecam użyć trzepaczki rózgowej lub końcówki od miksera - miesza się w ten sposób szybko i sprawnie.
Zaparzony ser ze śmietaną przelać do garnka i mieszając zagotować. Doprawić solą i pieprzem do smaku. 
Taką zupę można podawać z makaronem, ziemniakami lub grzankami. 


Grzanki:
3 kromki pełnoziarnistego chleba
kilka łyżek oleju 

Chleb pokroić w kostkę. Olej rozgrzać na patelni i wsypać chleb. Potrząsając patelnią lub delikatnie mieszając łopatką, przesmażyć chleb na rumiany kolor. Gorące grzanki wsypywać do zupy i od razu podawać.



22 komentarze:

  1. wygląda pysznie! :) wracaj szybko do nas

    OdpowiedzUsuń
  2. Wchodzę na blogi kulinarne i głupieję. Wszędzie takie pyszności. A ja wcinam kanapki... Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna zupka, uwielbiam zupy :) Powodzenia Małgosiu wracaj do nas szybciutko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupka wygląda niesamowicie apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super zupka...szybkiego powrotu!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale wygląda ta zupa! Cudo! :) I bryndza...

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam zupy z serem :) musi być pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie piekne zdjecia! Wiesz, probowalam juz wczesniej dodawac komentarze, do Twoich innych przepisow, ale cos mi nie dziala na Twojej stronie i nie pozwala na dodanie komentarza...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwia, nie wiem skąd kłopoty, bo nic nie modyfikowałam :(

      Usuń
  9. Odpowiedzi
    1. spróbuj jeśli lubisz ostry posmak sera :)

      Usuń
  10. mniam mniam! musi byc pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda świetnie i na pewno jest bardzo smaczna!

    OdpowiedzUsuń
  12. Małgosiu wracaj szybko ! :)
    Muszę Ci powiedzieć, że uwiodłaś mnie tą zupą, wszystko to co lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wróciłam i zabieram się do nadrabiania zaległości :)
      ostatnio częściej gotuję zupy, więc pewnie i tutaj częściej będą się pojawiać :)

      Usuń
  13. O kurcze, ale gdzie kupić bryndzę? Wygląda fantastycznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bryndzę dostaniesz chyba w każdym sklepie :) a na pewno w większym :)

      Usuń
  14. mmm......, ale ten Twój blog pyszniutki:))) Będę zaglądać, zaczęłam ostatnio bardzo dobrze bawić się przy pieczeniu czy gotowaniu, a jak jest jeszcze ze mną mój syn to frajda z przyrządzania posiłków jest jeszcze większa.
    Miłego

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...