×

Kanapka z łososiowym omletem i majonezowym sosem worcester

Kanapki są nudne i pospolite. Tak myślą niektórzy. Ja nie, bo uważam, że każda kanapkę można podać w taki sposób, żeby nudna i pospolita nie była. Wszelkiego rodzaju grzanki, tosty czy kanapki na ciepło uwielbiam. Przygotowuję je z czego się da, często wykorzystując resztki z lodówki. Dzisiejsza to efekt sama nie wiem co bym zjadła. Wszystkie składniki to tzw. końcówki. Łososia kawałek, kilka małych pomidorków, garść roszponki. Na sensowny posiłek za mało, więc na kanapkę idealnie. I oto ona: kanapka z łososiowym omletem. Może brzmi dziwnie, ale gwarantuję, że jest smaczna.


śniadanie na gorąco, kanapki na gorąco, jedzeniowy recykling




Składniki:
omlet (1 sztuka)
niewielki kawałek fileta z łososia (1/3-1/4 standardowej porcji)
1 jajko
50 ml mleka
1 łyżka mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
1 łyżka oleju

Łososia pokroić w niewielką kostkę. Przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, dodać łososia i przesmażyć krótko.
W niewielkim naczyniu rozmieszać mleko i mąkę ze szczyptą soli. Wbić jajko i roztrzepać dokładnie. Rybę na patelni rozłożyć równomiernie, wlać na nią jajko z mlekiem i mąką. Na średnim ogniu usmażyć omlet z obu stron. (Przewracać ostrożnie.) Po usmażeniu na jednej ze stron ułożyć plaster sera żółtego lub jego wiórki. Omlet złożyć na na pół i jeszcze raz na pół.


majonezowy sos worcester:
1 średnia cebula
1 łyżeczka cukru
1 łyżka sosu Worcester
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany (lub jogurtu naturalnego)
około 1/3 szklanki dobrej jakości majonezu
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
spora łyżka posiekanej natki pietruszki

Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać. Dodać cukier, wymieszać i odstawić, żeby cebula lekko zeszkliła się. Dodać do niej sos worcester, pieprz, śmietanę, natkę pietruszki i majonez. Wszystko razem wymieszać, doprawić solą do smaku.


dodatkowo:
chleb tostowy (najlepiej pełnoziarnisty)
pomidor, 
roszponka (lub sałata)
prażona cebulka (opcjonalnie)




Kromki tostowego chleba opiec lekko w tosterze, piekarniku lub na patelni. Nie za mocno i nie za długo, aby chleb nie wysechł.
Pierwszą kromkę posmarować sosem majonezowym worcester, posypać ewentualnie prażona cebulką i ułożyć na niej omlet, pomidory, zieleninę (roszponkę lub sałatę). Przykryć drugą kromką chleba również posmarowaną sosem majonezowym worcester.


kanapki na gorąco, kolacja na ciepło, jedzeniowy recykling



kanapki na ciepło, śniadanie kolacja na gorąco, kanapka z łososiem


Dla lubiących takie kanapki mam jeszcze kanapkę z pieczonym kurczakiem
lub


kolacja, śniadanie, lunch

  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl