×

Sałatka z jarmużem, marchewką i orzechami - bez soli

Nie muszę chyba przekonywać nikogo, że jarmuż jest zdrowy? W naszym domu gości dość często, choć przyznaję, że długo przekonywałam się do niego. Dzisiaj chcę Was skusić na sałatkę bez dodatku soli. W roli głównej jarmuż i marchewka. Połączenie składników i delikatnie przesmażenie, sprawiają, że smaki przenikają się wzajemnie, ale nie tłumią. Tej sałatki nie trzeba solić. Jeśli ktoś lubi bardzo słone potrawy, niech posoli ją, ale tuż przed jedzeniem.



zdrowa sałatka, bez soli



Składniki:
100 g świeżego jarmużu
3 średnie marchewki
4-5 większych ząbków czosnku
2 średnie czerwone cebule
1 papryczka chili
3-4 łyżki oleju
2/3 szklanki włoskich orzechów

Jarmuż opłukać w zimnej wodzie, oderwać zgrubiałe łodyżki. Osuszyć na czystej ściereczce lub w suszarce do warzyw.
Orzechy posiekać niezbyt drobno i uprażyć na suchej patelni.
Marchew obrać i pokroić w cieniutkie plasterki - ja pomogłam sobie obieraczką do warzyw.
Cebulę i czosnek obrać i również pokroić cienko w plasterki. Papryczkę rozkroić, wyciąć gniazdo nasienne, opłukać i posiekać drobno.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić papryczkę, cebulę i czosnek - przesmażyć krótko. Zdjąć z patelni do miski. Wlać kolejna 1 łyżkę oleju i podobnie krótko przesmażyć marchew - zdjąć z patelni do miski z papryczką, cebulą i czosnkiem. Na patelnie wlać resztę oleju i wrzucić jarmuż - powinien się również krótko i lekko przesmażyć.
Wszystko razem wymieszać wraz z uprażonymi orzechami. Nie solić. Podawać gorące lub po przestudzeniu.


zdrowe jedzenie bez soli



Lubicie jarmuż? 
Spróbujcie chipsów z jarmużu lub omletu z jego dodatkiem




  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl