×

Biszkoptowy omlet z jarmużem, marchewką i serem feta

Kiedy byłam młoda mężatką, a moje dwie siostry uczennicami, zdarzało się, że wpadały do mnie po zajęciach na omlet, bo - podobno - nikt nie robił lepszego niż ja. Chyba raczej nikt poza mną nie chciał się bawić w smażenie omletów dla nich ;) No ale niech zostanie, że dobre robiłam ;)
Omlety smażone dla moich sióstr były bardzo delikatne i lekkie, koniecznie z dobrym dżemem. Dzisiejszy omlet, na który zapraszam Was, jest inny. Puszysty, dość zwarty i wytrawny. Jarmuż i marchewka dodają mu koloru i ciekawego smaku, który dość zdecydowanie zaostrza ser feta. Takim omletem na pewno naje się ktoś bardzo głodny, gwarantuję :)







Składniki na 1 duży omlet:
2 spore garście jarmużu,
1 średnia szalotka,
2-3 cm ostrej papryczki chili,
1 średni ząbek czosnku,
1 mała marchewka,
2 łyżki oliwy,
50 ml mleka,
1 płaska łyżka mąki pszennej,
2 jajka,
1/4 opakowania seta feta,
mała szczypta cukru,
sól do smaku.


Jarmuż opłukać, dokładnie osuszyć i podzielić na mniejsze kawałki, usuwając zgrubiałe łodyżki. Marchew obrać, opłukać i nożem do obierania warzyw ściąć cienkie paski - wstążki. Czosnek i szalotkę obrać i posiekać. Papryczkę posiekać na średnią grubość. 
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, czosnek i papryczkę - zeszklić. Dołożyć jarmuż i marchew, krótko przesmażyć.
Mleko rozmieszać z mąką, cukrem i solą, dodać jajka i lekko ubić. Wlać na patelnię, na równomiernie rozłożone warzywa. Na wierzch dodać pokruszone kawałki fety. Patelnię przykryć i na średnim ogniu smażyć przez kilka minut, aż powierzchnia omletu zetnie się.




Jeśli mamy patelnię, którą można wstawić do piekarnika, wtedy krótko podsmażyć omlet na większym ogniu, a następnie wstawić patelnię do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na kilka - kilkanaście minut, aż góra lekko się zrumieni.
Podawać na gorąco lub zimno. Wspaniale smakuje z cząstkami świeżego pomidora.




  • Disqus
  • Facebook

24

Marzena Szkodzińska pisze...

Pysznie wygląda Małgosiu :-)

Magda C. pisze...

Bardzo ciekawy omlet :)

AZgotuj! pisze...

O każdej porze dnia jest pyszny:)

Anna pisze...

Kiedy ja jadłam omlet.. chyba wieki temu! Zrobiłaś mi smaka! :)

Katarzyna O pisze...

Aż zgłodniałam .;)

Marta Urbańska pisze...

omlety to ja uwielbiam :)

Marzena Makeup & Beauty pisze...

Wygląda bardzo zachęcająco :) Chętnie bym wpadła do Ciebie na taką pyszność ;)

Kobiety w sieci pisze...

Chyba tylko raz w życiu omlet robiłam. Zawsze naleśniki chcieli :)) Wygląda smakowicie :)

Sekrety Naszego Piękna pisze...

Wygląda pysznie :)

Marzena pisze...

Bardzo kuszący:-) Zwłaszcza jak jest się głodnym i siedzi się w pracy...;-)

Magda C. pisze...

Cudowny biszkopt :) Pomysłowe danie :)

Barbarossa pisze...

Małgosiu, wypróbowaliśmy przepis - pychotka.

Małgorzata Kijowska pisze...

dziękuję :)

Małgorzata Kijowska pisze...

spróbuj jak smakuje, na pewno nie zawiedziesz się :)

Małgorzata Kijowska pisze...

tak :)

Małgorzata Kijowska pisze...

musisz to nadrobić w takim razie :)

Małgorzata Kijowska pisze...

a wiesz...ja teraz też ;)

Małgorzata Kijowska pisze...

ja też :) pod każdą postacią :)

Małgorzata Kijowska pisze...

wpadaj ;)

Małgorzata Kijowska pisze...

musisz to niedopatrzenie nadrobić :)

Małgorzata Kijowska pisze...

dziękuję :)

Małgorzata Kijowska pisze...

jak człowieka głód przyciśnie to zjadłby niemal wszystko ;)

Małgorzata Kijowska pisze...

co to człowiek wymyśli jak już nie wiadomo co gotować ;))))

Małgorzata Kijowska pisze...

bardzo się cieszę Basiu :)

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl