×

Czipsy z jarmużu - zdrowa i smaczna przekąska dla każdego

Podjadać lubi każdy. Jakoś nie chce mi się wierzyć, że jest ktoś, kto zawsze i wszędzie sztywno trzyma się wyznaczonych posiłków, nie sięgając między nimi po coś do podjadania. Najczęściej sięgamy po ciasteczka, paluszki czy czipsy. I tak naprawdę po chwili przestajemy myśleć nad tym jak smakują lecz automatycznie "zapychamy buzie". W takich sytuacjach zdecydowanie lepiej jest postawić na stole coś zdrowszego, bez chemii i wypełniaczy. Niektórzy lubią marchewki, inni jabłka. Dla tych, którzy uwielbiają chrupać czipsy, ale zalezy im na zdrowym jedzeniu, idealna będzie dzisiejsza przekąska: jarmużowe czipsy. Troszkę z tym roboty, ale warto :)

jarmużowe chipsy


Jarmuż dokładnie trzeba opłukać w zimnej wodzie

Usunąć (odrywając lub wykrawając) grube nerwy ze środka. Kilkucentymetrowe kawałki układać na czystej ściereczce lub osuszyć w suszarce-wirówce do ziół. (Jarmuż powinien być jak najdokładniej osuszony, żeby nie ugotował się, a upiekł.)

Osuszone kawałki jarmużu ułożyć w misce, polać 2-3 łyżkami oleju i rozsmarować go delikatnie dłonią po wszystkich listkach. Czym mniej tłuszczu, tym lepiej. Natłuszczone kawałki jarmużu przełożyć na blachę wyłożoną papierem. Można posypać go ulubionymi przyprawami. Ja wykorzystałam mielone płatki chili, różową sól himalajską, grubo mielony pieprz kolorowy.


zdrowe chipsy


Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 150-160 stopni (najlepiej z termoobiegiem) i piec przez kilka minut. Trzeba uważać, żeby jarmuż nie spalił się. Ja wyjmuję go kiedy zaczyna delikatnie zmieniać kolor.

Gotowe czipsy jarmużowe przesypujemy do miski i...chrupiemy. Są bardzo delikatne i lekkie. Niestety, posiadają jedną zasadniczą wadę:  błyskawicznie znikają  :)


chipsy z jarmużu


Polecam Wam takie przekąski. Są bez porównania zdrowsze, bo nie zawierają sztucznych dodatków lecz masę cennych dla organizmu składników. Jeśli tak samo jak my, jesteście #głodnizmian, to szukając czegoś do pochrupania między posiłkami, wybierajcie to, co dobre :)


  • Disqus
  • Facebook

24

Magda C. pisze...

Ciekawe chipsy, chętnie bym spróbowała :)

Marzena Szkodzińska pisze...

Świetny pomysł. Pyszne i zdrowe chrupanie :-)

Sekrety Naszego Piękna pisze...

Bardzo je lubię :)

pollyzeczki pisze...

zapisalam musze koniecznie wypróbowac

Magdalena Kuchaja pisze...

to zdecydowanie jedna z moich ulubionych przekąsek!

Małgorzata Lipowicz pisze...

Muszę koniecznie spróbować :-)

Luka Li pisze...

świetny pomysł :)

Angelika K. pisze...

Pomysł ciekawy, widziałam już w którymś z programow kulinarnych i zastanawiałam się, jak to smakuje...

Salvador Dali pisze...

muszę się zaopatrzyć w tenże jarmuż, muszę!

Barbarossa pisze...

Takie czipsy to mogę chrupać. Rewelacyjny pomysł Małgosiu. Buziaki.

Justyna Ratajczak pisze...

uwielbiam :)

Agnieszka Czaja pisze...

Koniecznie muszę je wypróbować! :)

Małgorzata Kijowska pisze...

spróbuj, na pewno Ci zasmakują :)

Małgorzata Kijowska pisze...

oj tak :)

Małgorzata Kijowska pisze...

ja też :)

Małgorzata Kijowska pisze...

ciekawa jestem jak wyszło :)

Małgorzata Kijowska pisze...

moich też :)

Małgorzata Kijowska pisze...

polecam :)

Małgorzata Kijowska pisze...

też tak sądzę :)

Małgorzata Kijowska pisze...

musisz sama się przekonać :)

Małgorzata Kijowska pisze...

musisz! ;)

Małgorzata Kijowska pisze...

one nie idą w boczki ;))))

Małgorzata Kijowska pisze...

ja też :)

Małgorzata Kijowska pisze...

powinnaś, bo to samo zdrowie :)

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl