×

Piegowaty bananowiec, czyli bananowe ciasto Jamie Olivera

Ciasto bananowe już piekłam. W formie babeczek, ale można je śmiało upiec w jednej formie, na przykład keksówce. Przepis znajdziecie tam klik Tym razem inny przepis na wykorzystanie mocno dojrzałych bananów. Znalazłam go na stronie kanału Kuchnia+  klik   Ciasto to piekł Jamie Oliver w 14. odcinku programu "Przekręty Jamiego Olivera". Upiekłam i ja. Nie muszę dodawać chyba, ze smakowało i to bardzo? :) Wszystkie ciasta z dodatkiem zmiksowanych owoców są dość wilgotne i nie zapychają podczas jedzenia. Długo utrzymują świeżość, choć tak naprawdę, to u nas ciasto rzadko stoi dłużej niż dwa dni. Jeśli lubicie takie ciasta, to polecam, nie zawiedziecie się.







Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm:
170 g miękkiego masła,
170 g brązowego cukru,
1 dojrzały banan - lepiej użyć 2, wtedy ciasto jest bardziej wilgotne,
4 jajka,
6 łyżek kwaśnej gęstej śmietany,
1 łyżka esencji waniliowej >klik<,
2 czubate łyżki maku - użyłam maku mielonego BackMit,
szczypta soli,
340 g mąki pszennej,
2 lekko czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
6 łyżeczek cukru.

Masło i brązowy cukier utrzeć na puszystą masę. Dodawać stopniowo rozgniecionego banana, żółtka, śmietanę, esencję waniliowa i mak. Połączyć razem. Mąkę przesiać i wraz z proszkiem do pieczenia i solą dodać do masy - utrzeć. Białka ubić z białym cukrem, delikatnie połączyć z ciastem. 
Piec w formie wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 180 stopni przez około 45-55 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.





Lukier:
1 cytryna,
cukier puder.

Cytrynę wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Połączyć razem z cukrem pudrem dodanym w takiej ilości, aby otrzymać gęsty lukier. Posmarować nim przestudzone ciasto.






Podane proporcje pasują nie tylko na tortownicę. Ja upiekłam to ciasto w formie z kominem do pieczenia babek. 




Nie bez powodu to ciasto pojawia się na moim blogu :) w przyszłym tygodniu wylatuję do Londynu na wygrane w konkursie Blog Roku warsztaty z Jamie Oliverem :) A żeby było jeszcze fajniej, to termin zbiegł się z moimi urodzinami. Spędzę je w Londynie w fantastycznym towarzystwie :) 
Was zapraszam do śledzenia fanpage'a oraz mojego profilu na instagramie, gdyż tam będą się pojawiać zdjęcia z pobytu w Londynie. 

  • Disqus
  • Facebook

14

Elisabeth Brzeski pisze...

Gratuluje Malgosiu i baw sie w Londynie jak najlepiej w dobrym towarzystwie. Przepis swietny, na pewno go wykorzystam. Dziekuje i wszytkiego, co najlepsze Ci zycze:)

Marzena pisze...

Język ucieka normalnie:-) Baw się dobrze w Londynie i pozdrów Jamiego:-)

Marzena Szkodzińska pisze...

Ale fajne ciacho. Małgosiu baw się wspaniale a ja czekam na relację :-)

Magda Głowacka pisze...

Lubię takie ciasta i z przepisu na pewno skorzystam (:

Magda C. pisze...

Wygląda świetnie to ciasto, chętnie zjadłabym kawałek :)

Sekrety Naszego Piękna pisze...

Musze wypróbować, wygląda bajecznie :)

Barbarossa pisze...

Małgosiu droga miłego, owocnego pobytu w Londynie. Czekam na Ciebie...

Małgorzata Kijowska pisze...

dziękuję, Elu :)

Małgorzata Kijowska pisze...

melduję, że bawiłam się rewelacyjnie ;)

Małgorzata Kijowska pisze...

zapraszam na bloga, pierwsza relacja już jest ;)

Małgorzata Kijowska pisze...

życzę smacznego :)

Małgorzata Kijowska pisze...

częstuj się, Madziu :)

Małgorzata Kijowska pisze...

wypróbuj, nie zawiedziesz się :)

Małgorzata Kijowska pisze...

dziękuję, Basiu :*

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl