Obserwuj bloga przez email

Bananowe babeczki

Poniższy przepis jest właściwie przepisem na bananowe ciasto. Postanowiłam jednak upiec je nie w formie do babek czy keksów, lecz w papilotkach muffinkowych. To był dobry pomysł, gdyż jakiekolwiek ciasto z dodatkiem bananów jest bardzo wilgotne, a połączenie takiego właśnie środka z chrupiącą skórką jest bardzo smaczne. Ciasta jest trochę więcej niż na standardowe 12 muffinek, z góry uprzedzam. Można użyć większych foremek, albo próbować piec partiami. No, chyba że ktoś ma większą formę do babeczek, wtedy kłopotu nie ma. Pozostaje też upieczenie w zwyczajnej keksówce.

Bananowe babeczki z blond czekolą


Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru
1 łyżeczka sody
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szklanki oleju
3/4 szklanki mleka
1 jajko
1 duży banan mocno dojrzały
1 łyżeczka cynamonu

Do dekoracji:
dowolna polewa
kolorowe groszki


Suche składniki wymieszać w jednej misce: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i cynamon. Do drugiej roztrzepać: jajko, olej, mleko i rozgnieciony widelcem na papkę banan.
Do mokrych składników przesypać suche i wymieszać. Nie ubijać, nie roztrzepywać, lecz tylko wymieszać do połączenia składników.
Do foremek nakładać ciasta do wysokości 2/3 foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170-180 stopni i piec przez około 20-25 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy muffinki są upieczone w środku.

Bananowe babeczki z blond czekolą

Po upieczeniu wystudzić, najlepiej układając je na kratce. Udekorować według uznania.


Bananowe babeczki z blond czekolą



18 komentarzy:

  1. Uwielbiam babeczki,a te wyglądają obłędnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Po pierwsze daaawno mnie tu nie było. Po drugie zmienił się wygląd bloga- na lepsze ! ;)
    Po trzecie zwabiona tym zdj na PnK przylazłam, aby napawać oczy [bo do kucharek nie należę c;]
    Ale może zdołam zmusić kogoś aby upiekł mi te maleństwa *.*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Loui, dzięki za ciepłe słowa :***
      myślę że ze znalezieniem kogoś do pieczenia nie będziesz mieć kłopotu ;) w razie czego pomogę namawiać ;)

      Usuń
  3. Coś mi się zdaje że będą dzisiaj na deser :) Wyglądają przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie wyglądają, z takim nadzieniem.. mniam:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. banany nadają im wilgotności i ciekawego smaku :)

      Usuń
  5. mmmmniam! jak ja dawno nie jadłam takich rarytasów!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dawno babeczek nie piekłam, więc teraz postanowiłam zrobić je troszkę inaczej :)

      Usuń
  6. No, to mam już przepis na urodziny córki . Za dwa tygodnie kończy 16lat i uwielbia robic babeczki. Dzięki Gosiu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. fantastyczne! ech aż ślinka cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak, pałaszowaliśmy zanim do końca przestygły ;)))

      Usuń
  8. Ten słoiczek obok babeczek też apetyczny :))) Muszą razem bosko smakować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ten słoiczek ma poważną wadę: jest za mały :D

      Usuń
  9. Oj, pyszności! Po zobaczeniu 3 postów jestem już objedzona. Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. echhhh....żebym ja się tak szybko najadała ;)))

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...