×

Ketchup z cukinii i pomidorów

Cukinii w tym roku jest tyle, że nie wiadomo już co z niej robić. Najlepsza jest niewielka, o delikatnej skórce i niewielkiej ilości bardzo drobnych pesteczek. Z taką możemy cuda robić, bo nie trzeba nic wykrawać czy obierać. Gorzej, jeśli mamy cukinię większą, gdzie trzeba ją wydrążyć i obrać twardą skórkę. Wtedy nie do wszystkiego możemy wykorzystać taką cukinię. Na pewno jednak nada się do leczo, placków czy przecierów. Ja pokusiłam się o zrobienie ketchupu. W planach mam jeszcze dżem z cukinii. Wiem, niektórzy skrzywią się, bo cukinia do takich przetworów nie wszystkim pasuje. Gwarantuję Wam jednak, że wychodzi smacznie.

Ketchup z cukinii i pomidorów, keczup, daylicooking, przetwory



Składniki:
około 2-2,5 kg cukinii
około 1 kg pomidorów
2 średnie cebule
4 większe ząbki czosnku
sól - do smaku
pieprz cayenne lub ostra papryka - do smaku
1 łyżka słodkiej papryki
2-3 łyżki oleju

Cukinię przekroić i wydrążyć z nasion, chyba że jest młoda i niewielka i ma drobne nasiona. Wtedy można je zostawić. Jeśli skóra jest twarda, obrać. Pokroić w mniejsze kawałki, ugotować do miękkości w możliwie jak najmniejszej ilości wody. Można ją udusić w piekarniku w przykrytym naczyniu. 
Nadmiar wody odlać, cukinię zmiksować, zmielić maszynką (przy dużej ilości sprawdza się) lub przetrzeć przez sito.
Z pomidorów wyciąć środek. Ułożyć na blasze wyłożonej najlepiej papierem do pieczenia lub w dużej brytfannie i upiec w temperaturze około 180-190 stopni (bez przykrycia) w piekarniku. Skórka na pomidorach powinna lekko się przypiec.
Cebulę pokroić w grubszą kostkę, czosnek posiekać. Lekko podsmażyć na patelni. Dodać do pomidorów i zmiksować wszystko razem (lub przetrzeć przez sito). Można zdjąć wcześniej skórę z pomidorów, ja jednak zostawiam ją, gdyż po zmiksowaniu jest tak drobna, że niemal niezauważalna.
Cukinię, pomidory, cebulę i czosnek wymieszać razem. Jeśli ketchup jest zbyt rzadki można go jeszcze podgotować do odparowania wody. Na końcu doprawić solą, papryką i pieprzem cayenne. 
Przekładać do słoików i pasteryzować przez 15-20 minut.


Ketchup z cukinii i pomidorów

Ketchup ma barwę jaśniejszą niż tradycyjny, kupowany w sklepie. Jest jednak smaczniejszy i pachnący. Można go podawać do wędlin, kiełbas grzanych w wodzie i z grilla. Można nawet pokusić się i zrobić z niego sos pomidorowy do makaronu. Podane przeze mnie przyprawy są tylko propozycją. Polecam wypróbowanie ziół i skomponowanie własnej wariacji smakowej 😊

Smacznego!
  • Disqus
  • Facebook

33

Dorka DOO pisze...

No tego jeszcze nie grali ;)
Nie wiedziałam , że mozna zrobić taki ketchup !:)
a jak wygląda! Spróbowałabym zrobić ale nie wiem czy mi tak pięknie wyjdzie :)

nuneczka1991 pisze...

MMMM, cukinię w takiej formie mogłabym jeść :D Keczup jest pyszny! :D

reservedbeinspired pisze...

Ja z cukini robię piernika, a raczej robiłam, bo połowa sezonu, a mi już się przejadł. :)

Asia W pisze...

mniam :) cukinie uwielbiam :) keczupu takiego nie jadłam ale jadłam dżem z kabaczka więc można wyczarować z tych warzyw wszytko :)

Barwy Ogrodów pisze...

Tak smakowicie wygląda, że aż mi zapachniało :) Ja dżemorek z cukinii z galaretką pomarańczową robiłam wczoraj. Wyszedł zaskakująco dobry. Już pojawiły się pomysły na różniste kombinacje. :) Czekam na Twój :)

Melania W pisze...

Pysznie wygląda :) Może zrobię :)

pani domu pisze...

Oezu...Gosia - przeprowadź się do mnie!

Barbarossa pisze...

Pierwszy raz słyszę i widzę. Małgosiu, jesteś kulinarną czarodziejką. Buziaki!

Felicia J. pisze...

Och Gosiu. Jakie cuda robisz. O ketchupie bym nie pomyslala. Dzem mnie rowniez zainteresowal. Ciekawa jestem co jeszcze wymyslisz. A jak dligo mozna taki ketchup przechowywac?

Małgorzata K pisze...

zapasteryzowany w słoiku to pewnie spokojnie do kolejnego sezonu :)
jeszcze mam coś fajnego z cukinii, więc wypatruj ;)

Małgorzata K pisze...

Basiu, zdradzę Ci sekret ;) ja po prostu lubię dobrze zjeść ;))))

Małgorzata K pisze...

gadaj z moim mężem ;)))
no i ze swoim chyba też ;)

Małgorzata K pisze...

zrób zrób :) kupowany się chowa :)

Małgorzata K pisze...

dżem lada dzień będzie, chyba że padnę przy garach :D

Małgorzata K pisze...

Dorcia, tego nie da się sknocić :) no chyba, że będziesz tego bardzo chciała ;)

Małgorzata K pisze...

pyszny pyszny :) zostawiłam miseczkę w lodówce i wszystko zniknęło w dwa dni :)

Małgorzata K pisze...

nie robiłam, musisz dać mi przepis :) proszę :)

Małgorzata K pisze...

wspaniałe warzywo :) bardzo uniwersalne :)

Małgorzata Margaretka pisze...

Kolejny super przepis do wypróbowania :) A tu słoiki już się kończą w piwnicy...

Małgorzata K pisze...

u mnie już się skończyły :D

Felicia J. pisze...

To super, że długo wytrzyma. Narobię zapasy i będzie się córka objadać jak juz będę jej rozszerzać dietę.

Małgorzata K pisze...

dla Małgosi zrób bez przypraw i bez soli :*

Felicia J. pisze...

Przyprawy delikatne moga byc, tylko bez soli. Zrobie oddzielna wersje.

Anonimowy pisze...

:) wygląda pysznie!
Ile z tego przepisu wychodzi słoiczków?

Małgorzata K pisze...

z tej porcji wyszło mi (o ile dobrze pamiętam) około 2 i pół litra gotowego ketchupu

Magdalena Cendrowska pisze...

Taki domowy z dodatkiem cukinii musi być pycha :)

Małgorzata K pisze...

cukinia wspaniale zgrała się smakowo z pomidorami :)

Felicia J. pisze...

Mam pytanko. Jeśli mam mniej cukinii. 1,3 kg to ile dać pomidorów. Więcej niż pół kilo, czy tyle wystarczy?

Barbarossa pisze...

Ja też, ale kiepsko gotuję...

Małgorzata K pisze...

proporcje, jakie podałam są dość elastyczne :) jeśli dasz więcej pomidorów, to ketchup będzie po prostu bardziej pomidorowy :)

Małgorzata K pisze...

oj Basiu :) nie doceniasz się i tyle :*

Ula sawicka pisze...

Pomidorki już pokrojone, lecę po cukinie do ogródka:)

Małgorzata Kijowska pisze...

w takim razie pozostaje mi już tylko życzyć smacznego :)

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl