Obserwuj bloga przez email

Pikantny ketchup z dodatkiem papryki i marchewki

Domowy ketchup z marchewką i świeżą papryką? Tak, jest pyszny, pikantny i ma piękny kolor. Warto przynajmniej go spróbować.

Ten przepis powstał jesienią, ale biorąc pod uwagę dostępność produktów, można go wykorzystać także zimą. Jest to zdrowsza alternatywa dla sklepowych ketchupów, których składy prawie zawsze są uzupełniane konserwantami. Mój ketchup ma dodatek marchwi i jest dość pikantny, choć to raczej chyba kwestia smaku. Ilość ostrych papryczek można dowolnie modyfikować. Gdyby okazało się, że jest jej za dużo, to ratujcie się dodatkową marchewką. Ona złagodzi nieco ostrość.


keczup, ostry ketchup, z marchewką, sos paprykowy, daylicooking


Przepis na domowy ketchup z papryką i marchewką

Składniki na ok. 4 słoiczki od dżemu:
100 g świeżych ostrych papryczek
500 g świeżej słodkiej papryki
1 kg pomidorów
2 średnie główki czosnku
100 ml oliwy
300 g marchwi
100 g cebuli
sól do smaku
1 łyżeczka cukru

Jak przygotować domowy ketchup - krok po kroku

 

Papryki (słodką i ostrą) opłukać i osuszyć. Przekroić na pół wzdłuż, usunąć gniazda nasienne. 

Pomidory opłukać i osuszyć. 

Czosnek przekroić na pół w poprzek.

 Cebulę obrać i przekroić na pół.

Wszystko razem ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - paprykę skórką do góry, gdyż ma się mocno przypiec. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i zapiekać przez około 25-30 minut, aż skórka na papryce zacznie mieć czarne plamy.

Po upieczeniu wyjąć z piekarnika. Paprykę przełożyć do miski i szczelnie owinąć folią spożywczą. Wilgoć, która wytworzy się w trakcie studzenia odparzy skórkę, którą łatwo będzie zdjąć.

Z pomidorów również zdjąć skórkę. Czosnek wyjąć z łupinek, z cebuli usunąć twarde łuski.

Marchew obrać, opłukać i zetrzeć na grubej jarzynowej tarce. Podsmażyć na patelni, na niewielkiej ilości oliwy. Kiedy zacznie się delikatnie rumienić, podlać odrobiną wody i udusić do pełnej miękkości pod przykryciem.

Wszystkie składniki przełożyć do blendera, wlać oliwę i całość zmiksować na gładką masę. Przyprawić solą i cukrem. Gorąca pastę przełożyć do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcić, a słoiczek odstawić do góry dnem. Gdyby słoiki nie zamknęły się można je pasteryzować przez kilka minut.

ostry keczup, sos paprykowo-pomidorowy, daylicooking


pikantny ketchup, ostry keczup, sos paprykowy, daylicooking



Lubisz domowy ketchup? Spróbuj ketchupu z cukinii - też jest pyszny!

  Przepis na ketchup z cukinii

przepis na domowy ketchup, jak zrobić ketchup z cukinii, przetwory z cukinii



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...