Obserwuj bloga przez email

Dżem z cukinii z nutą mięty

Pisałam kilka dni temu na Facebook'u, że przygotowuję dżem z cukinii z dodatkiem mięty. Kilkoro z Was było szczególnie nim zainteresowanych, więc dzisiaj ten oto dżem. Jest to raczej połączenie musu z galaretką, gdyż to właśnie galaretka jest "spoiwem" zmiksowanej cukinii. Jest to pierwszy dżem, jaki przygotowałam z niej, ale nie ostatni. Zastanawiam się, czy jest coś, czego nie dałoby się przygotować z tego warzywa, które w tym roku tak zaskakująco obrodziło.

Dżem z cukinii z nutą mięty



Składniki:
ok. 1,5 - 2 kg cukinii
ok. 30 dkg cukru
3 galaretki kiwi
sok z małej cytryny
mała garstka listków świeżej mięty

Z cukinii wyciąć środek z pestkami i obrać, jeśli ma twarda skórę. Pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości w jak najmniejszej ilości wody. (Można ją ugotować na parze, jeśli ktoś ma większy parowar.)
Dodać cukier, galaretki i sok z cytryny. (Ilość cukru i cytryny podałam orientacyjnie, według mojego smaku.) Listki mięty dorzucić do cukinii i wszystko razem zmiksować lub przetrzeć przez sito. Zagotować. Dodać cukier, galaretki i sok z cytryny. (Ilość cukru i cytryny podałam orientacyjnie, według mojego smaku.) 
Gorący dżem nakładać do wyparzonych słoików, zakręcać i odstawiać do góry dnem.

Dżem z cukinii z nutą mięty

Dżem, kiedy jest zimny, wtedy staje się konsystencja zbliżony do galaretki. W temperaturze pokojowej przypomina mus jabłkowy.

Dżem z cukinii z nutą mięty


48 komentarzy:

  1. Jadłam dżem z cukinii potwierdzam jest pyszny :))))) piękne fotki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cukinia stała się moim ulubionym warzywem ze względu na swoja wszechstronność :)

      Usuń
  2. Piękny kolor! Szkoda, że nie widziałam tego wcześniej i nie kupiłam galaretek :( Zapraszam do mnie na "cukinię do szarlotki" http://kuchnia.takieproste.pl/cukinia-do-szarlotki/

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepięknie !! :) Pewnie świetnie smakuje. Jestem bardzo ciekawa smaku. Może zrobię. Piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A galaretkę to w proszku dodać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, wsypać proszek :)
      zaraz edytuję przepis, żeby nie było wątpliwości :)

      Usuń
  5. Nareszcie Małgosiu dotarłam do Ciebie.
    Pierwszy raz słyszę o dżemie z cukinii. Dostaliśmy 2 cukinie od zięcia, jedna poszła na leczo... już prawie zjedzone, a druga? Może się skuszę na ten dżemik, ale pewnie mi nie wyjdzie... Pozdrawiam Cię ciepło!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję, ze się skusiłaś, Basiu ;)))

      Usuń
  6. wygląda przepięknie <3 szkoda, że w tym roku cukinię zeżarły mi ślimaki ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no zobacz, a wszędzie wysyp cukinii! miałaś pecha do ślimaków :*

      Usuń
  7. No nie powiem, żeby mi ślinka nie pociekła. Kolor przepiękny jeszcze tylko poznać smak:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kolor fantastyczny i nigdy bym nie zgadła ze to dżem z cukinii:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fajna zagadka: dać na spróbowanie i zapytać co to jest ;)))

      Usuń
  9. Wspaniały kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cukinia z miętą i dżem. Taaki z chęcią bym zjadła. Naprawdę smakowita opcja. No i zdrowa.

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaki kolor :) Za miętą nie przepadam, za to przepis powędruje do mojej siostry :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale u Ciebie pysznie, kolorowo, pięknie. Po prostu genialnie :)
    Dżemik zrobiłaś świetny i cudnie to pokazałaś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) dżemik jest faktycznie rewelacyjny, mój ulubiony :)

      Usuń
  13. Wygląda zachęcająco i przepysznie, śliczne zdjęcia! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję pięknie :)
      uściski dla Andrzeja :*

      Usuń
  14. Kreatywna Małgosia!
    Małgosiu, czy jest Ci potrzebna weryfikacja obrazkowa w komentarzach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. weryfikację włączam co jakiś czas "na chwilę", aby ograniczyć spam w komentarzach :)

      Usuń
  15. Wow jaki ciekawy pomysł na dżem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sama byłam zaskoczona smacznym efektem :)

      Usuń
  16. Dżem z cukini robiłam, ale nie dodawałam do niego nigdy mięty a bardzo podoba mi się ten pomysł

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mięta bardzo tu pasuje, podobnie jak z musem jabłkowym :)

      Usuń
  17. Piękne zdjęcia :-) Narobiłaś mi apetytu :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ależ ma fenomenalny kolor! Coś pięknego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a żebyś zapach i smak poczuła :) to dopiero jest fenomenalne :)

      Usuń
  19. Wygląda przepysznie. Kolorek ma cudny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gwarantuję, że smakuje tez przepysznie :)

      Usuń
  20. Muszę kiedyś spróbować takiego dżemu!
    Piękne zdjęcia i smakowite przepisy, obserwuję i będę odwiedzać:)

    Pozdrawiam:)
    elenagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za te miłe słowa, lecę do Ciebie ;)

      Usuń
  21. Małgosiu, przyznaję - nigdy nie jadłam, ale ten przepiękny zielony kolor i oczywiście dodatek mięty bardzo mnie kuszą :) Nie wiem co na to moi domownicy, ale zrobię żeby posmakowali i oczywiście nie powiem im cóż to takiego było :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czekam na wpis u Ciebie i opinię o dżemie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...