Obserwuj bloga przez email

Czekoladowe ciasteczka z melasą - najpyszniejsze nie tylko na święta

Tegoroczne święta miną mi chyba pod znakiem ciasteczek. Nie pamiętam roku, kiedy piekłam ich równie dużo. To także zasługa poniższego przepisu, który można dowolnie modyfikować jeśli chodzi o smak. Gdybyście dodali spora łyżkę przyprawy piernikowej, wtedy wyjdą Wam mięciutkie pierniczki. Rozwałkowując cieniutko uzyskujemy kruche, delikatne ciastka. Wystarczy jednak rozwałkować grubiej, a po upieczeniu będziemy mieć puszyste i miękkie. 



kruche ciastka




Składniki:
1/2 kg mąki pszennej (użyłam typu 750)
3 łyżki dobrego gorzkiego kakao
250 g masła
1 szklanka cukru
1/2 szklanki melasy
1 jajko
3 żółtka
1/2 szklanki kwaśnej gęstej śmietany
1 lekko czubata łyżka sody


Masło roztopić w garnuszku wraz z kakao, połową cukru i melasą. Przestudzić. 
Jajka ubić lekko z reszta cukru, wymieszać ze śmietaną. Połączyć ze stopionym masłem i dodatkami. Wsypać przesianą mąkę wraz z sodą i zagnieść ciasto. Powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny. W razie potrzeby dosypać mąki.
Ciasto przełożyć do miski, przesypać od góry mąką i przykryte czystą ściereczka odstawić w chłodne miejsce na około pół godziny.

Ciasto podzielić na kilka części. Każdą z nich rozwałkowywać na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 1 cm. Wykrawać ciastka o dowolnych kształtach. Piec w temperaturze 180 stopni przez 6-8 minut. Przed pieczeniem można je posmarować roztrzepanym białkiem, wtedy będą lekko błyszczące.



kruche ciasteczka



Jeśli lubicie kruche ciasteczka, to zapraszam Was również na kruche ciastka makowe z landrynkowymi witrażykami. Poza tym, że są pyszne, to idealnie nadają się do zawieszenia na choince.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...