Obserwuj bloga przez email

Pikantne ziemniaki zapiekane w mleku

Odkąd w moim domu zagościły kasze, znacznie rzadziej przygotowuję ziemniaki. Kiedyś wydawało mi się to niemożliwe, bo ziemniaki były podstawa mojego jadłospisu. Ale, jak to mówią tylko krowa nie zmienia poglądów. Teraz klasycznie gotowane ziemniaki robię bardzo rzadko. Najczęściej są pieczone lub w formie zapiekanek. Dzisiejsza zapiekanka powstała pewnego zabieganego upalnego dnia, kiedy to już żadna siła nie wygoniłaby mnie kolejny raz z domu po zakupy. Obiad powstał z tego, co było pod ręką. Jak widać poniżej, niewiele tego potrzeba, żeby zrobić pyszny obiad.



zapiekanka, obiad



Składniki:
około 1 - 1,2 kg większych ziemniaków
2 cebule dymki wraz ze szczypiorem
3 średnie ząbki czosnku
1/2 niewielkiej papryczki chili
duża szczypta gałki muszkatołowej
sól do smaku
400 ml mleka
masło do wysmarowania formy i przesmarowania ziemniaków podczas pieczenia


Ziemniaki obrać, opłukać i osuszyć. Pokroić w niezbyt grube plastry. Formę do zapiekania wysmarować masłem. Ułożyć w niej ukośnie plastry ziemniaków w taki sposób, żeby zachodziły jeden na drugi. Przygotować mleczny sos:
Dymkę wraz ze szczypiorem posiekać. Czosnek obrać i również posiekać. Papryczkę opłukać i pokroić w cieniutkie, niewielkie paseczki lub również posiekać.  Wszystko dodać do mleka wraz z solą i gałką muszkatołową. Wymieszać i wylać na ziemniaki. Mleka powinno być do około połowy wysokości ziemniaków.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i w zależności od wielkości porcji zapiekać około 45 minut. Podczas pieczenia można ziemniaki przesmarować z wierzchu pędzelkiem zanurzonym w odrobinie roztopionego masła. 



Podawać z dowolną ulubioną surówką. Ja podałam z pomidorową salsą.



Warzywa psiankowate 2015

17 komentarzy:

  1. No to jutro robię! Nie miałam pomysła ... teraz już mam.
    Dzięki Gośka :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrób :) szybki i proste danie, ale jakże smaczne :)

      Usuń
  2. Bardzo fajną zapiekankę zrobiłaś. Podoba mi się :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, szybko i prosto, z tego co pod ręką :)

      Usuń
  3. Uwielbiam ziemniaki z piekarnika, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To danie wygląda tak bosko, że mam ochotę wgryźć się w monitor <3

    OdpowiedzUsuń
  5. To mam już na dziś pomysł na obiad i wszystkie składniki do tego też :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja babcia robiła takie zapiekańce w mleku, dzięki za przypomnienie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Może i ja zrobię ... tak rzadko jadam zapiekanki, a wygląda bosko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ta zapiekanka jest prosta i szybka, zrób, nie pożałujesz :)

      Usuń
  8. Świetne danie. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za zaproszenie, już dodaję :)

      Usuń
    2. Dziękuję i zapraszam do dalszego psiankowania ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...