Obserwuj bloga przez email

Wiosenne kolorowe ziemniaczki, czyli młode ziemniaki z twarożkiem

Wiosenna kuchnia nieodmiennie kojarzy mi się z młodymi ziemniakami i nowalijkami. Kiedyś mimo wszystko smakowały one inaczej, lepiej. No, ale jak się nie ma co się lubi...
Namawiam dziś Was na tworzenie najróżniejszych kombinacji ziemniaków i twarogu. W ubiegłym roku częstowałam Was pyrami z gzikiem, dziś nieco inna ich wersja. Bardziej fantazyjna i inaczej podana. Kto nigdy nie jadł ziemniaków i twarogu razem, niech to szybko nadrobi. Nie znam nikogo, komu taki zestaw nie smakuje 😊

zapiekane ziemniaki, jak upiec ziemniaki, daylicooking



Składniki:
młode ziemniaki
szczypiorek
rzodkiewka
twarożek
gęsta śmietana lub naturalny jogurt
sól i świeżo zmielony pieprz
odrobina oleju

Ziemniaki wyszorować i podgotować, żeby były na wpół miękkie. Ostudzić, przekroić na pół i posypać odrobiną soli i pieprzu. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem. 
(Można je także upiec bez obgotowywania, ale trwa to dłużej.)

pieczone ziemniaki, ziemniaki z pieca, daylicooking

W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 190 stopni. Ziemniaki (najwygodniej przy pomocy pędzelka) przesmarować olejem i wstawić do piecyka. Zapiec do lekkiego zrumienienia. 

Twarożek rozgnieść widelcem, dodać śmietanę lub jogurt i wymieszać. Twarożek nie powinien być zbyt rzadki, gdyż będzie spływał z ziemniaków. Dodać posiekany szczypiorek i pokrojoną dowolnie rzodkiewkę. Wszystko razem wymieszać - nie solić. 


ziemniaki z pieca, pieczone ziemniaki, obiad, daylicooking, zdrowe ziemniaki

Na upieczone ziemniaki nakładać twarożek. Można zajadać jak mini-kanapki, na gorąco i na zimno. Przygotowane z małych ziemniaków mogą być podane jako imprezowa przekąska.


ziemniaki pieczone w piekarniku, daylicooking, jak upiec ziemniaki



pieczone ziemniaki, ziemniaki z pieca, pyry z piekarnika, obiad, daylicooking



Jeśli nie pamiętacie co to jest i jak robi się pyry z gzikiem, to zapraszam po przepis 😊


33 komentarze:

  1. Uwielbiam Twoje przepisy! Proste, jednakowoż smaczne i pożywne. Chyba wiem, co zrobię dzisiaj na podwieczorek ;)

    Pozdrawiam
    Pingwin

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) taką kuchnię własnie lubię: żeby prosto było :)
      pozdrawiam cieplutko i życzę smacznego :)

      Usuń
  2. pięknie wyglądają...
    i co? można na Ciebie głosować w tym konkursie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie portal wystawi wszystkie wpisy na fanpage'u :) szczerze mówiąc to jakoś specjalnie nie liczę na wygraną :) najważniejsza jest zabawa :)

      Usuń
    2. a na jakiego maila mam ci wysłać adres?

      Usuń
    3. obojętnie :) masz wszystkie ;)

      Usuń
  3. mm wyglądają naprawdę smakowicie. Uwielbiam ziemniaki!

    OdpowiedzUsuń
  4. też się pokusiłam na młode ziemniaczki wczoraj na obiad, ale rewelacji nie było :)
    czekam na nasze, polskie :)
    śliczne, wiosenne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też nie mogę się doczekać tych prawdziwych, prosto z pola :)
      "stare" jednak są już takie mizerne, że pokusiłam się na młode :)

      Usuń
  5. Jak one apetycznie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  6. Cholipka, proste i smaczne :) Jak szybko można zrobić wspaniałą potrawę bez biegania po sklepach z długą listą :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ apetycznie wyglądają te ziemniaczki! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo smakowicie wyglądają te Twoje ziemniaczki i na pewno też tak smakują.Widać,że idzie wiosna.

    OdpowiedzUsuń
  9. wspaniale i kuszace!!! czy to tzw "gzik"??

    OdpowiedzUsuń
  10. o mamooo.. tego połączenia nie znałam, ale już wiem, że jestem jego fanką!! <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy nie próbowałam. Kusząco wyglądają. Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  12. proste danie, a jakie pyszne:)))
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kochana w Twoim wykonaniu nawet zwykłe ziemniaki wyglądają smacznie, zdrowo i kolorowo ;) cudowne - pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jak smacznie i lekko na wiosnę! Buziaki Małgosiu :

    OdpowiedzUsuń
  15. no i mi smaka narobiłaś!! masz rację, prostota piękna jest! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. rewelacyjne wiosenne danie:) chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszne muszą być, super pomysł! Postaram się zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Małgosiu, radosnych Świąt Ci życzę:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wspaniałych Świąt Małgosiu:)

    po świętach pewnie zasypiesz nas smakowitymi przepisami...:)buziaczki:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam ziemniaki pod każdą postacią :) Twoje wyglądają niesamowicie, aż mi ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Małgosiu, jestem tak poświątecznie obżarta, ze oddychać nie mogę, ale i tak na widok Twych ziemniaczków leci mi ślinka :)

    OdpowiedzUsuń
  22. jakże miło było wrócić do Was i czytać te wszystkie ciepłe słowa :****

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...