Obserwuj bloga przez email

Domowe lody truskawkowe

Uwielbiam lody i to nie tylko latem. Latem są one troszkę "niebezpieczne", gdyż jedząc je zbyt szybko, ochładzamy bardzo gwałtownie gardło. To może skutkować anginą czy zapaleniem gardła. Coś o tym wiem, bo problemy z gardłem niestety nie są mi obce. Jeśli jednak zajadamy się lodami z umiarem, jemy spokojnie, wtedy są świetnym chłodzącym przysmakiem. 
Uciekam jak tylko mogę od gotowych produktów. Czasami kupuję coś gotowego, bo nie zawsze mam czas stanie w kuchni. Staram się jednak, aby "gotowców" było jak najmniej. Co domowe, to zawsze lepsze. Bez konserwantów, sztucznych dodatków i wypełniaczy - będę to Wam powtarzać do znudzenia.
Tym razem zapraszam na domowe lody - bez barwników i chemii, za to z truskawkami. Przepis podpatrzyłam u Magdy z bloga My simple kitchen, która ma u siebie kilka ciekawych przepisów. 


deser lodowy




Składniki:
4 żółtka
3-4 łyżki cukru pudru
400 ml mleka
400 ml śmietany 36% 
300 g truskawek

Truskawki opłukać, odsączyć dobrze z wody i usunąć szypułki. Zmiksować, zblendować lub mocno rozgnieść widelcem. Wstawić do lodówki, żeby dobrze się schłodziły.
Żółtka wraz z cukrem ubić na parze. Schłodzić, dodać esencję waniliową, mleko i rozdrobnione truskawki. Wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno, dodać do reszty składników i delikatnie połączyć. Zamrażać przez kilka godzin, mieszając co jakiś czas.
Jeśli mamy maszynę do lodów, wtedy postępujemy według instrukcji.


deser lodowy


Przygotowałam te lody w dużej formie. Następnym razem zamrożę je w pojedynczych foremkach do lodów, które są znacznie praktyczniejsze w takie upały. Jeśli nie macie takich foremek, wtedy skorzystajcie z najmniejszych opakowań po jogurtach, a patyczkiem niech będzie mała plastikowa łyżeczka, którą przed zamrożeniem można włożyć do foremki. 


deser lodowy



Życzę Wam smacznego lata, pełnego owoców i uśmiechu 😊

...i pamiętajcie o właściwym nawadnianiu organizmów 😊



deser lodowy




46 komentarzy:

  1. Mniam!!!!! Kocham lody. I chyba takie jutro sama zrobię :) Nie mam foremek, ale coś się wykombinuje. A zamiast esencji co mogę dać. I co to znaczy ubić na parze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zamiast esencji możesz dodać cukier waniliowy, zmniejszając ilość cukru pudru :)

      weź szklaną lub metalową miskę (ewentualnie może być zwykła plastikowa), do tego garnuszek odrobinę mniejszy-wlej do niego wodę i zagotuj :)
      chodzi o to, żeby ustawić miskę na garnku z gotującą się na niewielkim ogniu wodą, w taki sposób, aby parująca woda ogrzewała dno miski
      w taki sposób ubijasz żółtka na parze :)
      jeśli się ma dobre jajka, ze sprawdzonego źródła to wystarczy je sparzyć, ja nie mam zaufania więc wolę zaparzyć ucierane żółtka

      jeśli nie wytłumaczyłam zbyt jasno, to śmiało pisz :)

      Usuń
  2. Swietny przepis na lody nam dzis Malgosiu podalas, na pewno skorzystam tak samo jak z wykonania samemu ekstraktu waniliowego, to super rzecz miec w domu cos takiego, na dodatek bez sztucznych skladnikow i konswewantow:)

    Dziekuje i serdecznie Cie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu, taki ekstrakt waniliowy przydaje się do wielu potraw :) u mnie zawsze buteleczka stoi :)
      te lody na pewno zasmakowałyby Ci :)
      pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. zrobię na pewno, na takie upały domowe lody.. niebo w gębie! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. piekło na zewnątrz, w gębie zimne niebo ;) hihihi....

      Usuń
  4. Lody uwielbiam ale niestety na truskawki mam silne uczulenie, może zastąpię je np. jeżynami? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można zastąpić je czymkolwiek :) w oryginalnym przepisie truskawki były połączone z jagodami :)

      Usuń
  5. Idealny pomysł na weekendowe upały :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i nie tylko weekendowe :) upały chyba tak szybko nam nie odpuszczą ;)

      Usuń
  6. Małgosiu, jak Ty wiesz co kocham. Lody.... moje motto życiowe brzmi: "na lody mam zawsze miejsce" i do tego truskawkowe - rozkosz :)

    OdpowiedzUsuń
  7. przepis jest świetny, nie ma to jak prawdziwe lody a nie jakieś konserwanty sklepowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. uciekamy od sztuczności :) naturalne składniki są o niebo lepsze :)

      Usuń
  8. Pyszne zdjęcia :) az chce się zrobić samemu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. No ba... czemu nie miałabym wybaczyć?;) :P Fantastyczne zdjęcia Małgoś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. uffff....kamień z serca ;)))
      dzięki Madziu :*

      Usuń
  10. Pyszności :) Lodów jeszcze sama nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ze wszystkich przepisów, tym mnie powaliłaś na łopatki! Przepis na lody i tak banalny! Truskawki mam zamrożone, do tego składniki wszystkie jakie mam w domu! Piszcze z radosci jak na dniach zrobie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak ja cierpię z tego powodu, że mam małą zamrażalkę i nic mi się nie chce w niej mieścić :( narobiłaś mi ochoty na domowe lody ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrób z połowy porcji i zamroź w malutkich kubeczkach po jogurtach :)

      Usuń
  13. W ostatni weekend nic tylko lody i woda smakowa, pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniałe. Lubię takie już rozpływające się.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przy tej temperaturze nie dałoby się nierozpływających pokazać ;) chyba że byłoby to coś sztucznego, a nie lody ;)

      Usuń
  15. Najlepszy deser dla mnie to domowe lody! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam tak samo :) lody uwielbiam, a te domowe to poezja :)

      Usuń
  16. Oj wypróbuję ten przepis :) Zwłaszcza gdy ostatnio takie upały się zadomowiły. Uwielbiam Twoje zdjęcia, ale tyję przez nie bo od razu chce mi się jeść :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jakoś po Tobie nie widać tego tycia ;)) hihihi....
      a lody polecam, wypróbuj z dodatkiem również jagód, jak jest w oryginalnym przepisie :)

      Usuń
  17. Mniam, rozkosz dla podniebienia :) Muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wyglądają obłędnie!! :) Aż mam ochote zrobić swoje domowe lody :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sklepowe nie wytrzymują konkurencji przy domowych :)

      Usuń
  19. Te wafelki wyglądają obłędnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i są wyjątkowo fajne, bo nie namakają tak szybko i można spokojnie wszamać nawet na wpół roztopionego loda :)

      Usuń
  20. Ale pysznie wyglądają!!! No i cudne zdjecia! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki, Basiu :)
      te zdjęcia to był prawdziwy wyczyn ;) robiłam je w blisko 40-stopniowym upale :D co widać na zdjęciach po topniejących lodach :D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...