Obserwuj bloga przez email

Czekoladowe jajka z niespodzianką - dla dorosłych i dla dzieci

Święta to okazja, żeby podać na stół ciekawe i efektowne desery. Takie własnie są, moim zdaniem, czekoladowe jajka wypełnione bitą śmietaną. Ich przygotowanie nie jest trudne, ani zbytnio czasochłonne.  Czekoladowe foremki można przygotować kilka dni wcześniej i przechować w lodówce. Samo ubicie śmietany i wypełnienie nią jajeczek nie zajmie nam dużo czasu. 


deser




Składniki na około 12-15 sztuk
2 tabliczki dobrej mlecznej czekolady
450 ml śmietany 30 lub 36%
4-5 łyżek serka mascarpone (lub 2 śmietan fixy)
50 ml likieru amaretto
1 łyżka cukru pudru
lemon curd lub inny dodatek (np. konfitury)


Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej - najlepiej metalową lub ceramiczną miskę ustawić na garnku z lekko wrzącą wodą, pod wpływem ciepła czekolada szybko się rozpuści bez obaw o przypalenie.

Przygotować foremki:

Można do tego celu wykorzystać surowe lub ugotowane jajka. Surowe umyć dokładnie i osuszyć papierowym ręcznikiem. Nasmarować je olejem i owinąć folią spożywczą.



Tak przygotowane jajka ustawić w kieliszkach do jajek i pędzelkiem rozsmarować półpłynną czekoladę. Czym mniej gładko, tym efektowniej będzie wyglądać. Po nałożeniu jednej warstwy, wstawić jajka do lodówki na kilka minut. Po schłodzeniu nałożyć drugą warstwę i ewentualnie trzecią. Wstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny. Czekolada powinna dobrze zastygnąć.




Schłodzone (służące za formę) jajka delikatnie odwinąć, wyjąć z czekoladowej "czapeczki" i usunąć przyklejoną do czekolady folię. Trzeba to robić delikatnie, żeby czekolada nie popękała. Do czasu przygotowania kremu czekoladowe foremki przechowywać w lodówce.

Śmietanę podzielić na dwie części, jedna będzie w wersji dla dorosłych, druga dla dzieci.

Śmietanę dla dzieci ubić z cukrem pudrem, dodać serek mascarpone i jeszcze chwilę ubijać. Do czekoladowych foremek nałożyć po odrobinie kremu lemon curd lub ulubionych konfitur. Na to wycisnąć za pomocą rękawa cukierniczego (lub  nałożyć małą łyżeczką) bitą śmietanę. Górę ozdobić tym samym dodatkiem, jaki jest nałożony na spód.

Śmietanę dla dorosłych ubić z cukrem pudrem, dodać mascarpone i chwile jeszcze ubijać. Na końcu dodać likier amaretto i wymieszać. Nakładać do czekoladowych foremek za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżeczki. Ozdobić dowolnie, ja użyłam malin i kolorowych groszków.


deser



deser


Jeśli chcemy, aby takie jajka przetrwały znacznie dłużej, wtedy można do śmietany dodać żelatynę. Jeśli natomiast chcemy podać takie jajka od razu, wtedy nie trzeba stosować żadnych dodatków.


deser


Mleczna czekolada jest bardziej miękka niż gorzka. Jeśli zależy Wam, aby "jajka" były bardziej chrupiące, użyjcie do ich przygotowania czekolady gorzkiej.


deser


Nie tylko dzieci lubią takie desery 😊


deser



26 komentarzy:

  1. Świetny pomysł! :) Myślę, że zrobię te czekoladowe jajka ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrób :) bardzo fajnie wyglądają a i smakują rewelacyjnie :)

      Usuń
  2. Fantastyczne. Aż ślinka leci na samą myśl i widok. A te czekoladowe dodatki np łyżeczki to sama robiłaś, czy można gdzieś takie kupić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do ich przygotowania użyłam silikonowej foremki :)

      Usuń
    2. Sprytna Ty :) Fantastyczne, tak czułam.

      Usuń
    3. dostałam taką foremkę w ubiegłym roku od Marty z bloga magicznezyciemarty.pl :)

      Usuń
  3. Super. Z chęcią wpadnę na taki podwieczorek :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Swietnie to wymyslilas, Malgosiu! Slicznie i pysznie !! U mnie raczej wszyscy byliby za dziecinna wersja, choc my z mezem moglibysmy sprobowac takze z amaretto! Wspanialy pomysl!

    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja przygotowałam trochę takich i trochę takich :) wszystko w mig zniknęło :)

      Usuń
  5. Robią wrażenie, aż mi ślinka pociekła :) Rzeczywiście wygląda że robi się je prosto. Bardzo fajny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. Proste i mega efektowne, super!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow, bardzo efektowny i nieskomplikowany deser. Super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kuchnia nie musi męczyć i oznaczać wielu godzin pracy :)

      Usuń
  8. Przy odklejaniu czekolada nie roztapia się?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie roztapia się, samo odklejanie trwa krótko, można też użyć papierowego ręcznika i przez niego uchwycić :)

      Usuń
  9. Jakie fantastyczne te jajka! :) Boska foremka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czekolada sprawdza się rewelacyjnie do produkcji takich foremek :)

      Usuń
  10. O Jezusie...jakie to piękne i z pewnością apetyczne, no bo w końcu z czekoladą:D

    OdpowiedzUsuń
  11. Super pomysł! Takie jajka wyglądają fantastycznie a i smakują na pewno nie inaczej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i przede wszystkim są proste do zrobienia :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...