Obserwuj bloga przez email

Najlepsze drożdżówki z jeżynami

Dzisiaj kolejny wpis z rodzaju "idealne wypieki". Tym razem drożdżówki z owocami - u mnie z jeżynami - pomysłu Liski. Oryginalny przepis znajdziecie tam klik. Piekąc te drożdżówki przypomniały mi się czasy szkolne i cukiernia znajdująca się tuż przy szkole. Podczas przerw wypełniała się po brzegi grupą spragnionych słodkości nastolatków. Do dziś pamiętam smak tych drożdżówek.
Zaletą tych drożdżówek jest niezwykła delikatność ciasta. Tradycyjne ciasto drożdżowe z reguły następnego dnia jest twardawe. To jest nadal pyszne i miękkie i - co bardzo ważne - nie robi się kluchowate pod owocami. Jeśli lubicie jakie bułeczki, to szczerze polecam Wam ten przepis.

Drożdżówki z jeżynami


Składniki na 12 sztuk:
25 g drożdży
250 ml mleka
100 g miękkiego masła
1 łyżka cukru waniliowego
450 g mąki (ok. 3 szklanki)
100 g cukru
1/2 łyżeczki soli
120 g ugotowanych i zmielonych ziemniaków

Nadzienie:
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
3 łyżki dżemu - użyłam malinowego
1/2 łyżeczki cynamonu
owoce - u mnie jeżyny

Drożdże rozetrzeć z dwiema łyżkami cukru, dodać połowę lekko podgrzanego mleka, kilka łyżek mąki i dobrze wymieszać. Odstawić na kilkanaście minut, żeby rozczyn zaczął pracować. Po tym czasie dodać resztę składników i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Odstawić przykryte na około półtorej godziny. Ciasto powinno podwoić objętość.

Przygotować nadzienie mieszając ze sobą śmietanę, dżem i cynamon.

Z ciasta formować bułeczki, lekko spłaszczać górę i nakładać w to miejsce nadzienie, a na nie owoce. Brzegi bułeczek posmarować mlekiem i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około pół godziny.

Drożdżówki z jeżynami

Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut. Bułeczki powinny być lekko zrumienione.

Drożdżówki z jeżynami

Moje owoce były bardzo kwaśne, dlatego postanowiłam drożdżówki polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Jeśli jednak macie słodkie owoce, to dodatkowy cukier jest zbędny, gdyż samo ciasto jest wystarczająco słodkie.


Drożdżówki z jeżynami

Smacznego!

45 komentarzy:

  1. Znowu takie pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale bym zjadła :) Z jeżynami pycha !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo pyszne wyszły :) te drożdżówki trafiają na moją prywatna listę idealnych wypieków ;)

      Usuń
  3. Wyglądają obłędnie ! Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie jeżyny córka zjada na bieżąco i nie mam szans na zrobienie czego kolwiek he he

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. te jeżyny były dość kwaśne, pewnie dlatego zostały do ciasta ;))))

      Usuń
  5. Muszę wypróbować Twój przepis, bo mam kłopot z ciastem drożdżowym... a raczej z piekarnikiem :(
    Bułeczki wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. długo nie potrafiłam upiec porządnego ciasta drożdżowego, ale w końcu jakoś się udało i teraz już z górki ;)
      ciasto drożdżowe musi przede wszystkim dobrze wyrosnąć przed pieczeniem, wtedy na pewno się uda :)

      Usuń
  6. O, a ja właśnie dzisiaj zastanawiałam się co zrobić z jeżynami, które dostałam.. :) Ostatnio nosi mnie w kuchni, ale szkoda, że moi domownicy nie lubią kreatywnej kuchni. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale takie drożdżówki to chyba nie za bardzo kreatywna kuchnia ;) prosto i szybko tak naprawdę, a smak powala :)

      Usuń
  7. na sam ich widok ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ciasto drożdżowe z ziemniakami jest wyjątkowe :) piękne drożdżówki :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. ja na drożdżowe korzystam zawsze z przepisu babci :) szkoda, że teraz mam zakaz na takie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Te drożdżówki wyglądają fantastycznie !!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Odpowiedzi
    1. są przepyszne i nie starzeją się tak szybko, jak tradycyjne ciasto drożdżowe :)

      Usuń
  12. Nie, no znowu same smakołyki! ;) Już nie wiem czy mój brzuch to wytrzyma ...! :)))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. brzuch wytrzyma, może co najwyżej troszkę się "rozpulchnić" ;))

      Usuń
  13. Zachwycające, takie cudownie mięciutkie i pachnące... :)

    OdpowiedzUsuń
  14. juz wygladaja na mięciutkie i pyszne!! piekne wyszły !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. są bardzo miękkie i takie pozostają na drugi, a nawet na trzeci dzień :)

      Usuń
  15. Mi znowu ślinka uciekła, nie powiem gdzie. Chcialabym poznać tajniki robienia dobrego ciasta drożdżowego. A jeżyny uwielbiam. A z innymi owocami dałoby się też zrobić? Np borówki lub brzoskwinia czy jabłko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na pewno da się z innymi :) ja planuję upiec z jabłkami :)

      Usuń
    2. Z jabłkami mogą być super. Dla mnie jabłka pasują prawie do wszystkiego.:) Ale mam chęć ns takie drożdżówki.

      Usuń
  16. Nie umywają się do drożdżówek, które kupujemy w sklepie :) Pysznie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. masz racje :) każde domowe są lepsze niż kupowane, bo wiadomo co do nich dodajemy :)

      Usuń
  17. Oj Małgosiu kolejne pyszności, aż ślinka leci... Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  18. poproszę jedną taką drożdżówkę tylko dużą :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  19. Apetycznie wyglądają :) I do tego tak duuuużo lukru, pycha!:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...