Obserwuj bloga przez email

Poznański przysmak, czyli pyry z gzikiem

Kto wie, co to są pyry z gzikiem? no, kto? Pewnie tylko ci, co się z tą potrawą zetknęli lub pochodzą z okolic Poznania 😊 Ja pierwszy raz jadłam je, kiedy miałam -naście lat i byłam na wakacjach u rodziny w Wielkopolsce. Przyznam się, że byłam bardzo zdziwiona takim zestawem na talerzu. To naprawdę jest smaczne 😊

poznański przysmak, poznańskie danie, ziemniaki z twarogiem, daylicooking


Pyry z gzikiem, to po prostu ziemniaki podane z twarożkiem ze szczypiorkiem i koperkiem. Przygotowanie tej potrawy jest banalnie proste i zaskakuje smakiem tych, którzy jedzą to pierwszy raz. 

Nie podam Wam sztywnych proporcji, gdyż to zależy od smaku i gustu. Najlepszy jest taki najzwyklejszy twaróg, a nie mielony z wiaderka. 



Twaróg trzeba lekko rozgnieść widelcem, dodać śmietanę w takiej ilości, aby po wymieszaniu otrzymać dość luźną konsystencję. Pęczek szczypiorku i pęczek koperku pokroić drobno i dodać do twarożku. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami z wody. (Najsmaczniejsze są młode ziemniaki.)

wielkopolskie regionalne danie, ziemniaki z twarożkiem, daylicooking

To jest wspaniała potrawa na nadchodzące lato, a przygotowanie jej zajmuje tylko chwilę. 

ziemniaki z twarożkiem ziołowym, wielkopolskie danie, regionalne potrawy, daylicooking



44 komentarze:

  1. Nie lubię białego sera ;C

    OdpowiedzUsuń
  2. słyszałam o niej, ale nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie znam takiej potrawy, ale lubię ziemniaki ze zsiadłym mlekiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Hehe, człowiek je i nawet nie wie co! :) Ja, choć pochodzę z Podlasia a nie z Wielkopolski, co roku wcinam młode ziemniaczki z twarogiem (najlepiej samodzielnie zrobionym) i świeżym szczypiorkiem, ale nikt mi nigdy nie mówił, że ta potrawa ma swoją nazwę...

    OdpowiedzUsuń
  5. Cóż, jeszcze nie jadłam twarogu w takim połączeniu :)
    Tak chodzę po blogach i zbieram przepisy na cały tydzień :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pyry z gzikiem są pycha często mam je na obiad w piątek - jestem z Poznania :)

    do sera dodaje jeszcze cebulkę ;)))).

    a jak mam śledzia to i on również ląduje w serze :)

    pozdrowionka od pyry ;)
    kreska

    OdpowiedzUsuń
  7. aż się zrobiłam głodna :) ale pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja mialam przyjemnosc jesc pyry z Gzikiem calkiem niedawno i to dokladnie te, ktore są na zdjeciu, po prostu rewelacja, poprosilam nawet o dokladke, nie myslalam, ze mozna tak sie najesc tak prostym daniem, mniaaam, niebo w gębie po prostu.

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam to Kochana i moje dzieciaczki też :):) mała Klusi gziczek z chlebkiem wpiernicza jak jej ziemniaczków w mundurkach obowiązkowo braknie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kochana moja to jeszcze zrób nasze wielkopolskie pyzy - pampuchy :-) najlepiej z sosem żeberkowym lub jogurcikiem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mój narzeczony jest z Wielkopolski, więc kilka lat temu i ja poznałam pyry z gzikiem :) Proste i pyszne!

    Ale absolutny odlot, jeśli chodzi o Wielkopolskę, to dla mnie kapuśniak z prażuchami - jadłaś? :D

    OdpowiedzUsuń
  12. warto wypróbować na piątkowy obiad bo wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  13. ja bym tylko wyeliminowała koperek, którego nie znoszę i byłoby mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pysznie wygląda, jadłam już nieraz ...

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciekawe połączenie twarogu z ziemniakami :)

    OdpowiedzUsuń
  16. rewelacja ;) wypróbuję w któryś piątek :P

    OdpowiedzUsuń
  17. bardzo lubię takie połączenie tj. twaróg i ziemniaki :) pychota!

    OdpowiedzUsuń
  18. to czekam czekam na te pancakesy :)
    [a co do sekty... to się rozwinęło, i to całkiem mocno ;) ]

    pozdrawiam smakowicie, Cholera Naczelna z 4cholery.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cholerciu, musiałam wypróbować różne warianty pancakes, żebyś była usatysfakcjonowana :))))) spodziewaj się lada dzień przepisu :)

      Usuń
  19. Uwielbiam gzik :D Wprowadził do naszego domu to danie mój tato bo jest z poznańskiego, ale u nas dodawało się do sera cebulkę, a ziemniaki gotowało się w mundurkach i dopiero potem obierało-wspaniały smak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak tak, masz rację :) pyrki powinny być w mundurkach :) ja tym razem ugotowałam lekko oskrobane młode :)

      Usuń
  20. Z ciekawością przeczytałam bo nigdy nie słyszałam o pyrach z gzikiem :) Tzn. wiem co to pyry, ale gzik ? :D Uwielbiam twarożek i w sumie chętnie spróbuję w takim wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ziemniory kocham, twarożek też więc to potrawa idealna dla mnie! :D

    OdpowiedzUsuń
  22. pyszności, ziemniaki są pyszne, nieważne z czym i jak :D u nas to są kartofle ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Młode ziemniaczki w takim wydaniu - mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  24. smak dzieciństwa :) u mnie bez koperku, ale Twoją wersję też muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
  25. MOZE DOBRE A GDZIE MIESKO DO TEGO?

    OdpowiedzUsuń
  26. Słyszałam o niej, ale muszę przyznać, że nie jadłam i zawsze zastanawiałam się o co właściwie chodzi :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to teraz już wiesz :) musisz jeszcze tylko spróbować jak smakuje :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...