×

Czekoladowe ciasteczka z melasą

Tegoroczne święta miną mi chyba pod znakiem ciasteczek. Nie pamiętam roku, kiedy piekłam ich równie dużo. To także zasługa poniższego przepisu, który można dowolnie modyfikować jeśli chodzi o smak. Gdybyście dodali spora łyżkę przyprawy piernikowej, wtedy wyjdą Wam mięciutkie pierniczki. Rozwałkowując cieniutko uzyskujemy kruche, delikatne ciastka. Wystarczy jednak rozwałkować grubiej, a po upieczeniu będziemy mieć puszyste i miękkie. 



kruche ciastka




Składniki:
1/2 kg mąki pszennej (użyłam typu 750)
3 łyżki dobrego gorzkiego kakao
250 g masła
1 szklanka cukru
1/2 szklanki melasy
1 jajko
3 żółtka
1/2 szklanki kwaśnej gęstej śmietany
1 lekko czubata łyżka sody


Masło roztopić w garnuszku wraz z kakao, połową cukru i melasą. Przestudzić. 
Jajka ubić lekko z reszta cukru, wymieszać ze śmietaną. Połączyć ze stopionym masłem i dodatkami. Wsypać przesianą mąkę wraz z sodą i zagnieść ciasto. Powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny. W razie potrzeby dosypać mąki.
Ciasto przełożyć do miski, przesypać od góry mąką i przykryte czystą ściereczka odstawić w chłodne miejsce na około pół godziny.

Ciasto podzielić na kilka części. Każdą z nich rozwałkowywać na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 1 cm. Wykrawać ciastka o dowolnych kształtach. Piec w temperaturze 180 stopni przez 6-8 minut. Przed pieczeniem można je posmarować roztrzepanym białkiem, wtedy będą lekko błyszczące.



kruche ciasteczka



Jeśli lubicie kruche ciasteczka, to zapraszam Was również na kruche ciastka makowe z landrynkowymi witrażykami. Poza tym, że są pyszne, to idealnie nadają się do zawieszenia na choince.



  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl