×

Najprostsze ciasto marchewkowe

Przepisów na ciasto marchewkowe jest pewnie tyle, że trudno byłoby zliczyć. Mam jednak dla Was takie, które bez obaw można zaliczyć do najprostszych i najszybszych. Wystarczy mieć malakser lub blender tzw. kielichowy, to znaczy z pojemnikiem. Przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie chwilę, więc zanim je zaczniecie robić, włączcie piekarnik, żeby zdążył się odpowiednio nagrzać.
Pomysł na to ciasto widziałam w jednym z udostępnianych filmików. Nie zapisałam jednak linku do niego, więc proporcje wzięłam trochę z głowy, dodałam również esencję waniliową.
(Ciasto upiekłam w prostokątnej formie o wymiarach 23 cm X 18 cm)


proste ciasto z  marchewki, błyskawiczne ciasto



Składniki:
około pół kg (5 średnich marchewek)
4 jajka
3/4 szklanki dobrego oleju
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki esencji waniliowej (można ją zastąpić cukrem waniliowym)


Marchew obieramy, płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do malaksera i mielimy drobno. Dodajemy jajka, olej i esencję waniliową. Miksujemy.
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy.
Mokre składniki (marchew z dodatkami) wlewamy do miski z suchymi (mąka, cukier, proszek). Łyżką mieszamy do dokładnego połączenia składników.
Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i obsypanej mąką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez niecałą godzinę. Przed wyjęciem należy sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się dopiekło.

Upieczone ciasto polewamy polewą czekoladową.


błyskawiczne ciasto, szybkie wypieki, ciasto z marchewką


Składniki:
100 g masła
1/2 szklanki cukru
6-8 łyżek dobrego gorzkiego kakao
3 łyżki mleka

Wszystkie składniki wkładamy do garnka i podgrzewamy na niewielkim ogniu aż całkowitego połączenia i rozpuszczenia cukru. Polewa powinna tylko delikatnie wrzeć. Jeszcze ciepłą rozprowadzamy na cieście. Polewa w ciągu krótkiego czasu zastyga.


proste ciasto marchwiowe, szybkie ciasto, błyskawiczne ciasto




Lubicie takie ciasta? Bo ja bardzo. Nie są suche, nie zapychają, pysznie smakują i cudownie pachną :) A może skusze kogoś na ciasto buraczkowe? Brzmi egzotycznie? gwarantuję jednak, że smakuje cudownie :)



  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl