×

Pikantne ziemniaki zapiekane w mleku

Odkąd w moim domu zagościły kasze, znacznie rzadziej przygotowuję ziemniaki. Kiedyś wydawało mi się to niemożliwe, bo ziemniaki były podstawa mojego jadłospisu. Ale, jak to mówią tylko krowa nie zmienia poglądów ;) Teraz klasycznie gotowane ziemniaki robię bardzo rzadko. Najczęściej są pieczone lub w formie zapiekanek. Dzisiejsza zapiekanka powstała pewnego zabieganego upalnego dnia, kiedy to już żadna siła nie wygoniłaby mnie kolejny raz z domu po zakupy. Obiad powstał z tego, co było pod ręką. Jak widać poniżej, niewiele tego potrzeba, żeby zrobić pyszny obiad :) 



zapiekanka, obiad



Składniki:
około 1 - 1,2 kg większych ziemniaków
2 cebule dymki wraz ze szczypiorem
3 średnie ząbki czosnku
1/2 niewielkiej papryczki chili
duża szczypta gałki muszkatołowej
sól do smaku
400 ml mleka
masło do wysmarowania formy i przesmarowania ziemniaków podczas pieczenia


Ziemniaki obrać, opłukać i osuszyć. Pokroić w niezbyt grube plastry. Formę do zapiekania wysmarować masłem. Ułożyć w niej ukośnie plastry ziemniaków w taki sposób, żeby zachodziły jeden na drugi. Przygotować mleczny sos:
Dymkę wraz ze szczypiorem posiekać. Czosnek obrać i również posiekać. Papryczkę opłukać i pokroić w cieniutkie, niewielkie paseczki lub również posiekać.  Wszystko dodać do mleka wraz z solą i gałką muszkatołową. Wymieszać i wylać na ziemniaki. Mleka powinno być do około połowy wysokości ziemniaków.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i w zależności od wielkości porcji zapiekać około 45 minut. Podczas pieczenia można ziemniaki przesmarować z wierzchu pędzelkiem zanurzonym w odrobinie roztopionego masła. 



Podawać z dowolną ulubioną surówką. Ja podałam z pomidorową salsą.



Warzywa psiankowate 2015
  • Disqus
  • Facebook

17

Dorka DOO pisze...

No to jutro robię! Nie miałam pomysła ... teraz już mam.
Dzięki Gośka :D

Małgorzata Kijowska pisze...

zrób :) szybki i proste danie, ale jakże smaczne :)

Marzena Szkodzińska pisze...

Bardzo fajną zapiekankę zrobiłaś. Podoba mi się :-)

Magda C. pisze...

Uwielbiam ziemniaki z piekarnika, muszę wypróbować :)

Moja pasja smaku pisze...

To danie wygląda tak bosko, że mam ochotę wgryźć się w monitor <3

Anna pisze...

To mam już na dziś pomysł na obiad i wszystkie składniki do tego też :)

Zdrowie i Uroda to warto wiedzieć pisze...

Moja babcia robiła takie zapiekańce w mleku, dzięki za przypomnienie:)

Kobiety w sieci pisze...

Może i ja zrobię ... tak rzadko jadam zapiekanki, a wygląda bosko :)

Małgorzata Kijowska pisze...

Marzenko, szybko i prosto, z tego co pod ręką :)

Małgorzata Kijowska pisze...

wypróbuj i daj znać czy smakowało :)

Małgorzata Kijowska pisze...

ale w mój nie wgryzaj się ;)))))

Małgorzata Kijowska pisze...

Aniu, życzę Wam smacznego :)

Małgorzata Kijowska pisze...

babcie robiły zawsze pyszne rzeczy :)

Małgorzata Kijowska pisze...

ta zapiekanka jest prosta i szybka, zrób, nie pożałujesz :)

mopswkuchni pisze...

Świetne danie. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 :)

Małgorzata Kijowska pisze...

dziękuję za zaproszenie, już dodaję :)

mopswkuchni pisze...

Dziękuję i zapraszam do dalszego psiankowania ;)

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl