×

Twarożek z awokado, pomidorem i papryką

Wertując stare książki z przepisami, w jednej z nich trafiłam na sos z awokado na bazie twarożku. Książka pochodzi z czasów, kiedy nie miałam zielonego pojęcia co to jest to całe awokado ;) Teraz gości ono dość często na moim stole i w różnych potrawach. Przepis troszkę przerobiłam i z sosu wyszła pasta kanapkowa, idealna jako przekąska na zbliżające się zabawy sylwestrowe czy karnawałowe. Z taka pastą idealnie komponują się krakersy, jakie Wam pokazywałam dzisiaj.



Składniki:
1 duży dojrzały owoc awokado,
1 duży pomidor,
1 średnia cebula,
1/4 średniej czerwonej papryki,
200 g twarogu,
2 łyżki ziaren słonecznika,
sok z połowy cytryny,
pół łyżeczki cukru,
sól, pieprz, ostra papryka - do smaku.

Sok z cytryny, sól, pieprz, cukier i paprykę wymieszać razem, tworząc coś w rodzaju marynaty.
Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i bardzo drobno posiekać. Awokado wydrążyć, miąższ również drobniutko posiekać. Cebulę obrać i posiekać w jak najdrobniejszą kostkę. Paprykę również drobno posiekać.
Marynatę wymieszać z pomidorem, awokado, cebulą i papryką. Dodać twaróg - jeśli będzie to zwykły, wtedy konsystencja wyjdzie grudkowa. Jeśli dodamy śmietankowy, gładki, wtedy otrzymamy delikatniejszy w strukturze twarożek. Wszystko razem wymieszać wraz z dodanym na końcu uprażonym na suchej patelni słonecznikiem.


Podawać z pieczywem lub w formie pasty na krakersach lub malutkich kanapeczkach. Jest to świetna przekąska, która nie dość, że smaczna, to jeszcze ładnie wygląda :)


Smacznego!


zBLOGowani.pl
  • Disqus
  • Facebook

16

Ania_S pisze...

Uwielbiam awokado, najbardziej w wersji bez niczego, ale Twoja wersja z twarożkiem wygląda bardzo smakowicie ;)

Asia W pisze...

smakowite połączenie awokado :)

Paula pisze...

wygląda pysznie :)

Anna Nowak pisze...

Rewelacyjnie podana !!
Szczęśliwego Nowego Roku :)

Czasemtakjest Czasemtakjest pisze...

Od dawna szukałam takiego przepisu,cieszę się że tu trafiłam :)http://czasemtakjestczasemtakjest.blogspot.com/

Szybko Tanio Smacznie pisze...

Hmmm wow :)

Paulina P pisze...

Nie lubię awokado ale na resztę chętnie bym się skusiła :)

Małgorzata K pisze...

spróbuj zupy z ciecierzycą :)
http://www.daylicooking.pl/2014/12/zupa-z-soczewicy-z-awokado.html

p.s. nie sugeruj się soczewica w linku ;) błąd podczas pisania posta ;)))

Małgorzata K pisze...

następnym razem dodam go więcej :) będzie jeszcze lepiej smakowało :)

Małgorzata K pisze...

i tak smakuje :)

Małgorzata K pisze...

grzechem byłoby nie wykorzystać skórki po awokado ;)
wszystkiego dobrego! :*

Małgorzata K pisze...

witaj w moich progach :)

Małgorzata K pisze...

:)

Małgorzata K pisze...

a może w takiej postaci awokado zyska? :)

Barbarossa pisze...

Wydawało mi się, że pisałam komentarz...
Uwielbiam awokado, wiec się skuszę... Buziaki!

Małgorzata K pisze...

smacznego, Basiu :)

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl