Obserwuj bloga przez email

Najlepsze domowe krakersy

Krakersy to kruche, lekko słone ciasteczka. Dobre do pochrupania przed telewizorem, a także jako dodatek do wytrawnych dań. Wykorzystując dobry, sprawdzony przepis warto je robić w domu, zamiast kupować w sklepie. 

Krakersy to niewątpliwie typowo imprezowa przekąska. Można je podawać w wielu wariantach smakowych i w różnych kształtach, są doskonałe do wszelkich past i dipów. Piekłam je pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni. Są bardzo proste i szybko powstają, można je upiec na kilka dni przed planowaną imprezą i trzymać np. w zamkniętym pudełku. Przepis na krakersy zaczerpnęłam z tej strony, zmieniłam tylko rodzaj mąki, bo akurat pod ręką nie było razowej. Jeśli planujecie menu na imprezę w domu, to polecam krakersy.



Przepis na domowe krakersy

Składniki:
300 g mąki pszennej
80 g  zimnego masła
5-8 łyżek zimnej wody
1 łyżka kminku lub dowolnego innego dodatku
1 łyżka płynnego miodu
1 płaska łyżeczka soli

Jak zrobić domowe krakersy - krok po kroku

Mąkę, sól i masło rozetrzeć palcami, podobnie jak na kruszonkę. 

Dodać kminek (ja użyłam kminu rzymskiego, czyli kuminu), miód i wodę. (Jeśli mamy skrystalizowany miód, wystarczy lekko go podgrzać aż się rozpuści.) 

Zagnieść elastyczne ciasto. Wody ma być tyle, żeby było odpowiednio miękkie do rozwałkowania.

Ciasta nie zagniatać zbyt długo, podobnie jak przy kruchym cieście.
Rozwałkować na cienki placek, nakłuwać widelcem i wykrawać dowolne kształty. 

Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180℃ przez około 15 minut - krakersy powinny lekko zbrązowieć.


Podawać jako pojedynczą przekąskę lub jako dodatek do twarożków (jak u mnie), dipów, past czy sałatek.


Smacznego chrupania 😊


1 komentarz:

  1. Ale super pomysł. Mało pracy a fajny efekt !! :)
    Podoba mi się to bardzo :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...