Obserwuj bloga przez email

Francuska zupa cebulowa

Francuska zupa cebulowa (soupe à l'oignon française) to klasyczne danie z kuchni francuskiej. Bazą jest karmelizowana cebula i bulion warzywny lub mięsno-warzywny. Nieodzownym składnikiem francuskiej zupy cebulowej jest białe wino.

Dawno już nie robiłam zupy cebulowej, a przypomniałam sobie o niej przez...wino. Białe, półwytrawne wino, które w smaku okazało się - delikatnie mówiąc - niezbyt trafione. Do zupy jednak pasowało idealnie! I, o ile wino stało dość długo, to zupa zniknęła błyskawicznie. Za pierwszym, drugim i trzecim razem...aż skończyło się to nieszczęsne wino.


przepis na zupę cebulową




Przepis na francuską zupę cebulową

Składniki na 4-5 porcji:
750 g cebuli
3 łyżki oliwy
100 g masła
sól do smaku
2 lekko czubate łyżeczki suszonego tymianku
250 ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
ok. 1250 ml bulionu mięsno-warzywnego lub warzywnego



Jak zrobić zupę cebulową - krok po kroku

Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. (Czyli wzdłuż na pół, a potem również wzdłuż w plasterki.)

W szerokim garnku rozgrzać oliwę z połową masła.

Dodać cebulę i na średnim ogniu podsmażać ją mieszając często. Cebula powinna się skarmelizować, ale nie może być za bardzo wysmażona czy też przypalona, bo zupa stanie się gorzka.

Do cebuli dodać resztę masła i wlać wino.

Na niewielkim ogniu dusić przez 3-4 minuty, mieszając.

Do garnka z cebulą wlać bulion, dodać tymianek i sól do smaku.

Zupę gotować pod przykryciem i na niewielkim ogniu przez około 15-20 minut.

Przed podaniem zupę ewentualnie doprawić solą do smaku.

Gotową zupę można zmiksować blenderem - całkowicie lub tylko częściowo.


jak zrobić zupę cebulową, przepis na francuską zupę cebulową, danie z kuchni francuskiej



Czas przygotowywania: 
30-40 minut

Stopień trudności: 
łatwe

Z czym i jak podawać zupę cebulową?

Zupa cebulowa idealnie harmonizuje ze smakiem sera, zwłaszcza takiego przypieczonego. Można zatem zrobić grzanki z pszennego pieczywa i plastra (lub wiórków) ulubionego żółtego sera.

Zupę wlać do miseczki, w której można zapiekać. Na wierzchu ułożyć grubszy kawałek pszennej bułki lub bagietki z plastrem sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 ℃ i zapiekać do zrumienienia sera.

Rozwałkowane ciasto francuskie rozłożyć na blacie lub stolnicy. Przyłożyć miseczkę na zupę i przy pomocy ostrego noża wyciąć kółko o średnicy większej o ok. 1 cm od średnicy miseczki. To miseczki wlać zupę i przykryć ją (jak pokrywką) kółkiem wyciętym z ciasta. Brzegi założyć na miseczkę. Ciasto nakłuć w kilku miejscach, aby para wodna z zupy miała ujście. Miseczkę z zupą przykrytą ciastem francuskim wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220℃ i zapiekać około 12-15 minut - aż do lekkiego zrumienienia ciasta.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...