Obserwuj bloga przez email

Seromakowiec z żurawiną - a może seromak lub sernik na makowcu?

Seromak czy seromakowiec? Sernik na makowcu czy makowiec z sernikiem w jednym? Przepis na sernik i makowiec w jednym sprawdzi się nie tylko na święta. Jest pyszny!

Ten przepis i zdjęcia czekały na publikację dwa lata. Zrobione jeszcze w starym mieszkaniu na ostatnie Boże Narodzenie w tamtym miejscu. Nie wiem jak to się stało, że dopiero teraz pojawia się na blogu. Ważne, że już jest i nigdzie się nie zgubił 😊
Przepis na seromakowiec już na blogu był kilka lat temu. Jest to jednak takie ciasto, które właściwie za każdym razem może być troszkę inne. Tym razem do masy makowej dorzuciłam sporo żurawiny. Wspaniale pasuje do takich ciast, a ja uwielbiam nią zastępować rodzynki. Zresztą żurawina jest bardzo zdrowa, więc korzysta na tym i smak, i nasz organizm.
Przepis starałam się rozpisać jak najdokładniej i w taki sposób, abyście wiedzieli co robić po kolei, aby wyszło sprawnie i bezproblemowo.







Przepis na seromakowiec z żurawiną

[proporcje na okrągłą formę o średnicy 25 cm)

Składniki na masę makową:

200 g maku (użyłam suchego mielonego)
1/2 szklanki cukru
100 g miękkiego masła 
1 szklanka mleka
200 g suszonej żurawiny
3 jajka


Składniki na sernik:

100 g twarogu śmietankowego lub półtłustego
220 g cukru (ok. 1 szklanka i 3 łyżki)
5 jajek
100 g masła
1 łyżka esencji waniliowej


Dodatkowo - opcjonalnie:

200 g herbatników
100 g masła

Cytrynowy lukier:

cukier puder
sok z cytryny


Jak zrobić seromakowiec - krok po kroku

Herbatniki pokruszyć drobno lub zmiksować blenderem.

Masło roztopić i dodać do pokruszonych herbatników. Połączyć całość.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć spód ciasteczkowy. Wyrównać przy pomocy łyżki, lekko dociskając.

Wstawić do lodówki.

Masa makowa:
Do garnka wlać mleko, dodać połowę cukru i masło. Zagotować.

Wsypać suchy zmielony mak. Na niewielkim ogniu parzyć go przez 3-4 minuty. Mieszać, aby nie przypaliło się.

Zaparzony mak zdjąć z ognia, przykryć i odstawić do wystudzenia.

Żurawinę wsypać na sito i przelać wrzącą wodą. Dobrze odsączyć z wody.

Do wystudzonego maku dodać żółtka i połączyć.

Wsypać żurawinę - wymieszać. Odstawić na bok.


Masa serowa:
Twaróg zmielić. Można użyć wiaderkowego, którego mielić nie trzeba, jednak powinien to być twaróg dobrej jakości.

Jajka rozbić i oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać do twarogu, białka odstawić.

Twaróg utrzeć z miękkim masłem, żółtkami i połową cukru. Na końcu dodać esencję waniliową i jeszcze chwilę ucierać.


Piekarnik nagrzać do temperatury 180℃.


5 białek ubić z resztą cukru z masy makowej. Piana powinna być sztywna. Dodać do masy makowej i wymieszać delikatnie.

Formę ze spodem ciasteczkowym wyjąć z lodówki. Na ciasteczka przełożyć masę makową.

3 białka ubić na sztywno z resztą cukru z masy serowej. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Przełożyć na masę makową i rozprowadzić w miarę równomiernie.


Seromakowiec wstawić do piekarnika i piec przez około 60 minut. 


Po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Jeśli patyczek jest suchy, wtedy piekarnik wyłączyć. Uchylić lekko drzwiczki i pozostawić ciasto do lekkiego przestudzenia. 


Wystudzony seromakowiec można oprószyć cukrem pudrem lub polukrować. Ja zrobiłam gęsty lukier cytrynowy. Wystarczy do miseczki wsypać cukier puder i wymieszać go z sokiem wyciśniętym z cytryny. Konsystencja dowolna, tak jak kto lubi.


Czas przygotowywania: 
przygotowanie ciasta - ok. 20 minut + czas do wystudzenia maku
pieczenie - ok. 60 minut

Stopień trudności: 
średni

przepis na seromakowiec, jak zrobić seromak



Jak zrobić mini serniczki na makowym spodzie?

Można wykorzystać niewielkie foremki metalowe lub papierowe. Zamiast piec ciasto w jednej większej formie, upiec małe seromakowce właśnie w takich foremkach. 


przepis na mini serniczki z makiem



Wskazówki

Jak zrobić masę makową z maku, który nie jest zmielony na sucho - krok po kroku 


Mak należy najpierw wsypać go do garnka, przepłukać delikatnie. 

Następnie zalać wodą do wysokości maku i na bardzo delikatnym ogniu zaparzyć go aż do puszczenia charakterystycznego białego mleczka. 

Wystudzić i zmielić przez maszynkę przynajmniej dwa razy. 

2/3 szklanki mleka (ilość mleka należy zmniejszyć) zagotować w ganku z cukrem i masłem. 

Dodać mak, wymieszać i odstawić do wystudzenia. Dalej postępować jak w przepisie.

Esencja waniliowa lub cukier waniliowy

Esencję waniliową można zastąpić cukrem waniliowym. 2 łyżki cukru waniliowego dodać zamiast 2 łyżek zwykłego cukru.

Esencję waniliową i cukier waniliowy można zrobić w domu w prosty sposób. Aby otworzyć przepis wystarczy kliknąć w nazwę lub zdjęcie.


jak zrobić esencję waniliową przepis



jak zrobić cukier waniliowy przepis





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...