Obserwuj bloga przez email

Domowy likier mleczno-kawowy w dwóch wersjach

Domowy likier mleczno-kawowy to doskonały pomysł na delikatny alkohol, który można zaserwować na święta lub podczas spotkań przy...kawie. Ten likier można bardzo szybko przygotować w domu, wtedy zawsze jest taki, jak lubimy.

Kiedy układałam menu na święta to pomyślałam o dobrym likierze, który z przyjemnością można wypić do popołudniowej kawy i dobrego ciasta. Jestem taką wielbicielką kawowych smaków, że połączenie alkoholu z kawą to dla mnie jedna z najlepszych opcji, jeśli mam wybierać trunek. Mając pod ręką kilka oryginalnych buteleczek pokusiłam się o przygotowanie niezobowiązujących upominków dla moich koleżanek. Jestem pewna, że u nich ten likier zniknie tak szybko, jak i u mnie.







Przepis na domowy likier mleczno-kawowy

Składniki:
1 większa puszka mleka skondensowanego słodzonego (ok. 500 g)
150 ml wody
3-4 łyżki naturalnej mielonej kawy
1/2 laski wanilii
500 ml wódki czystej (minimum 40%)

Jak zrobić mleczny likier kawowy - krok po kroku

Wanilię przekroić wzdłuż.

Zimną wodę wlać do garnuszka. Wsypać kawę i dodać wanilię.

Na niedużym ogniu, mieszając, doprowadzić do wrzenia. Jak tylko zagotuje się, zdjąć z ognia, przykryć i pozostawić do przestygnięcia.

Ciepły napar z kawy i wanilii przecedzić przez filtr do kawy, gęste sito lub przez złożona kilka razy gazę. Przelać do szklanego naczynia, na przykład do większego słoika.

Mleko skondensowane przełożyć do naczynia z kawą i wanilią. Wymieszać dokładnie. Dolać wódkę i ponownie wymieszać dokładnie.

Likier przelać do butelki (butelek), zakręcić i postawić w chłodnym miejscu na kilka dni.

Wersja  karmelowa

Puszkę z mlekiem skondensowanym wstawić do garnka z wodą. Woda powinna zakryć całkowicie puszkę.

Zagotować, zmniejszyć ogień do minimum, przykryć garnek. Gotować przez ok. 2 godziny.

Po tym czasie zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Pod żadnym pozorem nie wolno otwierać gorącej puszki, gdyż można się poparzyć wyskakującym, a raczej wybuchającym  po ciśnieniem mlekiem.

Wystudzone mleko można wyjąć z puszki i dalej postępować jak w wersji powyżej.


Czas przygotowywania: 10-15 minut + ewentualny czas gotowania mleka skondensowanego
Stopień trudności: łatwy

 
przepis-na-likier-mleczny, jak-zrobić-domowy-likier

Wskazówki

Do przygotowania likieru można użyć rozpuszczalnej kawy w podobnej ilości.

Ilość kawy podałam orientacyjnie, Można ją zwiększyć lub zmniejszyć. Wszystko zależy od indywidualnego smaku.

Jeśli zależy nam na wersji bardziej alkoholowej, wtedy można dodać połowę wódki i połowę spirytusu lub tylko spirytus. W wersji ze spirytusem wyjdzie nam mocny i dość gęsty likier, przypominający konsystencją klasyczny ajerkoniak.

Likier można wykorzystać jako pomysł na jadalny prezent. Jestem pewna, ze większość z pań ucieszyłaby ładna buteleczka z takim pysznym i słodkim trunkiem.



Przygotowując ten likier wykorzystujemy laskę wanilii. Zamiast ją wyrzucać razem z kawowymi fusami, można wykorzystać do zrobienia cukru waniliowego.

Laskę wanilii trzeba opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Do niedużego słoiczka wsypać cukier, a do cukru włożyć wanilię. Cukier powinien całkowicie ją zakrywać, można ją pokroić na mniejsze kawałki.
Słoik zakręcić i odstawić. Co kilka dni potrząsać słoiczkiem.
Już po 2-3 tygodniach cukier waniliowy jest gotowy.


jak zrobić domowy cukier waniliowy, przepis na esencję waniliową




Spróbuj także innych likierów

[aby otworzyć przepis kliknij w nazwę lub zdjęcie]


przepis na domowy likier kajmakowy, jak zrobić likier z kajmaku



przepis na domowy likier kawowy, jak zrobić domowy likier

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...