Obserwuj bloga przez email

Domowe pszenne bagietki z dodatkiem wędzonej papryki - miękkie i delikatne, długo zachowujące świeżość

Domowe pszenne podłużne bagietki - delikatne i miękkie w środku i z lekko chrupiącą skórką. Pachną oryginalnie, bo wędzoną papryką. Przepis wart wypróbowania.

Tradycyjna bagietka jest bardzo delikatna i miękka w środku, ale skórkę ma bardzo chrupiącą. Moja jest troszkę inna, bo skórka jest tylko lekko chrupiąca, ale za to środek cudownie miękki i wilgotny. Te bagietki mają inny niż tradycyjne kolor i pachną inaczej. Do ich przygotowania wykorzystałam mieloną wędzoną paprykę.
Pomysł na ten przepis zaczerpnęłam z przepisu na pizzę, który poznałam podczas jednych z warsztatów w Akademii Kulinarnej Whirlpool. Skoro pizza wychodzi tak cudownie, to dlaczego nie spróbować upiec bagietek? No dobrze, może nie jest to w 100% bagietka, ale jak inaczej nazwać? Długie i cienkie bułki? Paluchy drożdżowe wędzone? Wiecie co? Nieważne. Ważne, że są pyszne!


przepis na bagietki


Przepis na bagietki z wędzoną papryką

Składniki na 4 bagietki:
500 g mąki pszennej - użyłam typ 450
1 i 1/2 łyżeczki drobnej soli
1 łyżeczka cukru
400 ml wody
2 łyżki oliwy lub oleju
4 g suchych drożdży lub 15 g świeżych
10 g mielonej słodkiej wędzonej papryki


Jak zrobić ciasto na bagietki - krok po kroku

Mąkę przesiać do miski.

Dodać sól, cukier, suche drożdże i wędzoną paprykę - wszystko razem wymieszać.

Do suchych składników wlać wodę o temperaturze pokojowej oraz oliwę lub olej.

Przy pomocy drewnianej łyżki przez około 1 minutę wyrobić gładkie ciasto. Powinno być dość luźne.

Miskę z ciastem owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki przynajmniej na 8 godzin.

Na 2-3 godziny przed pieczeniem ciasto wyjąć aby ogrzało się w temperaturze pokojowej.

Jak upiec bagietki - krok po kroku

Blat lub stolnicę obsypać obficie mąką.

Na mąkę wyłożyć wyrośnięte i ogrzane ciasto. Nie zbijać go, ani nie zagniatać.

Nożem lub płaską łopatką do ciasta podzielić ciasto na 4 części.

Każdy kawałek oprószyć mąką i palcami uformować wałek, zwijając go jednocześnie jak sprężynkę. Jest to dość proste, należy tylko pamiętać o podsypywaniu mąką o ile ciasto przykleja się do palców lub blatu.

Uformowane wałki przenosić kolejno do foremek i odstawić jeszcze na około 30 minut do podrośnięcia.

Piekarnik nagrzać do temperatury 250℃. Na najniższej półce lub dnie piekarnika ustawić płaskie naczynie wypełnione wodą - wystarczy 200-300 ml.

Bagietki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 10-12 minut.

Po tym czasie w piekarniku zmniejszyć temperaturę do 200℃ i piec jeszcze przez kolejne 10-12 minut.

Upieczone bagietki wyjąć i wystudzić na kratce, aby nie zaparzyły się.



przepis na domowe bagietki, jak upiec bagietki wyrastające na zimno


Jak przygotować ciasto na bagietki ze świeżych drożdży

Mąkę przesiać do miski.

Drożdże w niedużej miseczce lub większym kubku rozetrzeć z cukrem aż roztopią się.

Dodać ok. 1/3 wody i 2 łyżki mąki. Wszystko razem wymieszać, nie musi być idealnie.

Naczynie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aby rozczyn zaczął pracować i rosnąć. Kiedy podwoi swoją objętość jest gotowy.

Do reszty przesianej mąki dodać sól i wędzoną paprykę. Wymieszać lekko.Wlać resztę wody i oliwę lub olej oraz rozczyn.

Wszystko razem dokładnie wyrobić najlepiej drewnianą łyżką.

Miskę z ciastem owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki przynajmniej na 8 godzin.

Na 2-3 godziny przed pieczeniem ciasto wyjąć aby ogrzało się w temperaturze pokojowej.

(Piec tak, jak ciasto z suchymi drożdżami.)



Czas przygotowywania: 
przygotowanie ciasta - 10 minut 
wyrastanie - ok. 8 godzin (może być dłużej)
przygotowanie ciasta do pieczenia - 10 minut
wyrastanie i pieczenie - ok. 60 minut


Stopień trudności: 
średni




Wskazówki przydatne podczas pieczenia bagietek
Do wyboru mamy 3 postaci drożdży: świeże, suche i instant. Wystarczy trzymać się przelicznika: 25 g świeżych drożdży = 7 g suszonych drożdży = 5 g drożdży instant

Bagietki można upiec bez wstawiania naczynia z wodą, jednak wtedy nie będą aż tak delikatnie miękkie, a skórka chrupiąca. To właśnie para wodna  z jednej strony nadaje ciastu miękkość i wilgotność, a z drugiej sprawia, że skórka jest delikatnie chrupiąca.

Bagietki pieczone z parą wodną są dłużej świeże.

Mąka przesiana przed pieczeniem jest bardziej napowietrzona, a ciasto po upieczeniu jest pulchniejsze.

Kawałków surowego ciasta drożdżowego nie odrywamy lecz odcinamy. Odrywanie niszczy łańcuchy glutenowe, które nadają ciastu pulchność.

Surowe ciasto drożdżowe wyrastające w lodówce można przechowywać nawet do 3 dni. Jest to więc dobry sposób na codziennie świeże pieczywo, bez czasochłonnego przygotowywania ciasta.



Domowe pieczywo zawsze jest smaczniejsze i zdrowsze niż to, które można kupić w sklepie. 

Nie każdy ma przecież blisko siebie jakąś dobrą, uczciwą piekarnię, która nie używa chemii. Jesteśmy coraz bardziej alergiczni, wiec warto zwracać uwagę na to, co się je. Ja sama od pewnego czasu odkrywam, że uczulają mnie produkty, które kiedyś mogłam jeść bez obaw. Mam nadzieję, że alergia na gluten mnie nie dopadnie, bo uwielbiam pszenne wypieki. Poniżej kilka innych, sprawdzonych przepisów. Aby otworzyć przepis wystarczy kliknąć w nazwę lub zdjęcie.



przepis na bajgle



przepis na bułki kukurydziane



przepis na słodkie bułki, drożdżowe bułeczki przepis



przepis na kajzerki, jak się robi kajzerki




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...