Obserwuj bloga przez email

Zapiekanka makaronowa z sosem serowym na dwa sposoby - z brokułem i suszonymi pomidorami

Makaron zapiekany z sosem serowym to kultowe kanadyjskie danie. Do sosu serowego koniecznie należy dodać ser cheddar, a makaron to obowiązkowo nieduże kolanka. Zróbmy jednak to danie nieco inaczej - obiecuję, że też będzie pysznie.

Zapiekanki są świetnym pomysłem na szybkie dania, które można zrobić na dwa-trzy dni, a potem tylko odgrzewać. To też dobra alternatywa dla kanapek zabieranych ze sobą do pracy. W większość firm jest możliwość skorzystania z kuchenki, więc warto to wykorzystać.

Moja zapiekanka jest w dwóch wersjach: z sosem serowym i brokułami oraz z sosem serowym z czosnkiem i suszonymi pomidorami. Nie podawałam jakiego sera należy użyć. Użyjcie swoich ulubionych lub wykorzystajcie resztki, jakie macie w lodówce. Mój przepis jest tylko bazą, którą możecie swobodnie modyfikować. Niech Was ogranicza tylko Wasza smakowa wyobraźnia.





Przepis na makaron zapiekany z sosem serowym - krok po kroku

Składniki na 4 porcje:
400 g makaronu - u mnie drobne świderki
1 średni brokuł
8 połówek suszonych pomidorów 

sos serowy:
25 g masła + masło do wysmarowania formy
400 g sera topionego
100-120 g twardego żółtego sera
300 ml mleka
mały kubeczek (200 g) słodkiej śmietany 30%
1/2 łyżeczki białego pieprzu
ewentualnie sol do smaku
3 większe ząbki czosnku

Jak ugotować brokuł do zapiekanki

Brokuł podzielić na mniejsze kawałki.

W garnku zagotować wodę z solą i cukrem - na 1 litr wody dodać 2 płaskie łyżeczki soli oraz 1 łyżeczkę cukru.

Do gotującej wody włożyć kawałki brokułu. Pod przykryciem i na niewielkim ogniu ugotować je na pół miękko. W zależności od wielkości wystarczą 2-3 minuty.

Po ugotowaniu odcedzić i na krótko przełożyć do miski wypełnionej kostkami lodu. To pomoże zachować brokułowi ładny kolor i zatrzymać gotowanie. Można ten krok pominąć, ale brokuł zanim sam wystygnie, to jeszcze dogotuje się nieco, a także może stracić swój kolor.

Przestudzone kawałki brokułu odcedzić dokładnie i przełożyć do miski.

Jak zrobić sos serowy do zapiekanki - krok po kroku

Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać.

Suszone pomidory pokroić w dowolnej grubości paseczki.

Ser topiony pokroić na mniejsze kawałki - czym mniejsze, tym szybciej roztopią się w garnku.

Żółty ser zetrzeć na tarce jarzynowej z grubymi oczkami.

Do garnka wlać mleko. Podgrzać je mocno, ale nie gotować.

Do mleka dodać pokrojone topione serki i na niewielkim ogniu mieszając doprowadzić do ich roztopienia.

Dodać masło i 2/3 startego żółtego sera. Nadal na niewielkim ogniu mieszać aż do roztopienia sera.

Wlać śmietankę, dodać biały pieprz i ewentualnie dosolić do smaku. Sos powinien być aksamitny i lekko ciągnący.

W osobnym garnuszku roztopić resztę masła. Zmniejszyć ogień do minimum i dodać posiekany czosnek. Zeszklić go na maśle. Ani masło, ani czosnek nie powinny się przysmażyć. Zdjąć z ognia.

Połowę sosu serowego przelać do masła z czosnkiem. Dodać pokrojone suszone pomidory, dobrze wymieszać. Nie trzeba już sosu gotować.

Jak ugotować makaron do zapiekanki


W garnku zagotować wodę, dodać sól według smaku. Wsypać makaron i ugotować go al dente. Makaron nie powinien być całkowicie miękki, gdyż jeszcze będzie się zapiekać w piekarniku.

Ugotowany makaron odcedzić.

Połowę makaronu przesypać do jednego sosu, a połowę do drugiego. Wymieszać.

Makaron z sosem serowym przełożyć do wysmarowanej masłem formy. Powtykać kawałki brokułu i całość obsypać połową pozostałego startego sera.

Makaron z sosem serowym z pomidorami i czosnkiem przełożyć do drugiej formy. Posypać go resztą startego żółtego sera.

Zapiekanki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180℃ (u mnie grzanie góra-dól) i zapiekać przez około 20-25 minut. Ser na wierzchu zapiekanek powinien się zarumienić.

Wskazówki

Makaron można zapiekać w większych formach lub podzielić od razu na pojedyncze porcje. W jednej foremce może znaleźć się z jednej strony makaron z brokułem, a w drugiej z pomidorami i czosnkiem. Wszystko zależy od naszej fantazji.

Takie makaronowe zapiekanki to doskonały pomysł na wykorzystanie makaronu, jaki pozostał po poprzednim posiłku.

Czas przygotowywania: 30-40 minut + pieczenie 20-25 minut
Stopień trudności: łatwy



przepis na makaron z sosem serowym, zapiekanka makaronowa przepis


przepis na zapiekankę makaronową, sos serowy do makaronu przepis


Jeśli lubisz zapiekanki, to spróbuj także innych

[kliknij w nazwę lub zdjęcie żeby otworzyć przepis]

przepis na zapiekankę ziemniaczaną


przepis na zapiekankę z chlebem, zapiekanką z cukinii przepis


przepis na zapiekankę ziemniaczaną, co zrobić z tuńczyka w puszce, zapiekanka z tuńczyka przepis



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...