Obserwuj bloga przez email

Mercimek köftesi - tureckie klopsiki z soczewicy i kaszy bulgur

Mercimek köftesi - niewielkie klopsiki z soczewicy i kaszy bulgur. Danie z tureckiej kuchni, proste i szybkie do zrobienia.

W języku tureckim mercimek oznacza soczewicę, a köftesi klopsiki. Mercimek köftesi to cudownie lekkie, ale jednocześnie sycące klopsiki z soczewicy i kaszy bulgur. Jest to moje ostatnie odkrycie w kuchni, a dzisiaj dzielę się tym z Wami.
Lubię czasami przygotować dania z kuchni innych krajów. Mam jednak obawy, aby dzielić się tym na blogu, gdyż jakoś średnio wierzę w internetowe czy gazetowe przepisy na takie potrawy. W wielu miejscach znajdują się takie receptury, które z tymi prawdziwymi mają niewiele wspólnego. Idealnym przykładem jest sałatka grecka, w której składzie - w wielu przepisach - można znaleźć cuda. Dlatego takich przepisów jest u mnie niewiele.
Przepis na dzisiejsze klopsiki z soczewicy i kaszy bulgur dostałam od jednej z czytelniczek, pani Renaty, która od wielu lat mieszka w Turcji. Mamy więc pewność, że jest to danie bez "spolszczenia". Na pewno jest to jeden z wielu przepisów na te klopsiki, ale pochodzi z Turcji. Zapraszam 😊







Przepis na mercimek köftesi, czyli klopsiki z soczewicy i kaszy bulgur

Składniki na 35-40 sztuk:
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 i 1/2 szklanki kaszy bulgur
3 szklanki wody
1 średnia cebula
2 łyżki oliwy
sól do smaku
świeżo mielony pieprz do smaku
słodka mielona papryka do smaku
1 łyżka salça z papryki *
1 łyżka salça z pomidorów *
szczypior z 2 cebul dymek 
świeży koperek - po posiekaniu około 1 łyżka


Jak zrobić klopsiki z soczewicy i kaszy bulgur - krok po kroku

Soczewicę wypłukać pod bieżącą wodą. Najwygodniej zrobić to przy użyciu dużego sita.

Wypłukaną soczewicę przełożyć do garnka. Wlać wodę i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 10 minut aż soczewica będzie miękka.  

Garnek zdjąć z ognia, wsypać kaszę bulgur i wymieszać. Garnek przykryć i odstawić na około 20 minut.

W tym czasie obrać cebulę i pokroić ją w kostkę.

Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę.

Do cebuli dodać salça z papryki i z pomidorów. Całość mieszając podsmażyć (na niewielkim ogniu) przez około3 minuty.


Soczewicę i kaszę bulgur przełożyć do miski. Dodać do nich cebulę z pomidorami i papryką. Przyprawić solą, słodką papryką i pieprzem. Wymieszać i odstawić do całkowitego wystygnięcia.


Szczypior pokroić, a koperek posiekać.Dodać do reszty składników i delikatnie połączyć.

Na dłoń nabierać około 1 łyżki masy i formować podłużne klopsiki lekko ugniatając, aby były zwarte. Gdyby masa zbytnio kleiła się do rąk, można je lekko nasmarować oliwą. 

Gotowe klopsiki układać na półmisku. Podawać z sałatkami, surówkami i pikantnymi dipami.



Czas przygotowywania: 30 minut przygotowanie kaszy z soczewicą + 20 minut pozostałe czynności
Stopień trudności: łatwe

Salça - co to jest?

* Salça to koncentrat. W przypadku naszych klopsików używa się koncentratu pomidorowego i paprykowego. Salça jest bardzo popularna (popularny?) w Turcji, a tradycyjnie powstaje fermentując w gorącym, nasłonecznionym miejscu. Dokładniejsze informacje możecie znaleźć w internecie. 

Ja użyłam naszego tradycyjnego koncentratu pomidorowego i  połowy czerwonej papryki, którą opiekłam, zdjęłam z niej skórkę i przetarłam przez sito. Zdaję sobie sprawę, że to tylko namiastka, więc w przepisie podałam oryginalny składnik.


jak się robi tureckie kofty, przepis na koftesi, klopsiki z soczewicy przepis, dania kuchni tureckiej



Przepis na dip czosnkowy 

Składniki:
3 łyżki majonezu
4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
3 większe ząbki czosnku
2/3 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
sól do smaku

Jak zrobić dip czosnkowy?

Czosnek obrać i posiekać drobno. Na posiekany czosnek nasypać dużą szczyptę soli i przy użyciu noża rozetrzeć na miazgę.
Do kubeczka nałożyć majonez, śmietanę i roztarty z solą czosnek. Dodać pieprz i wymieszać dokładnie. Odstawić na kilka minut, aby smaki połączyły się. Po tym czasie jeszcze raz wymieszać i ewentualnie - po spróbowaniu - przyprawić ostatecznie.

Czas przygotowywania: 10 minut
Stopień trudności: łatwe

Przepis na pikantny dip pomidorowy


Składniki:
1 puszka pomidorów bez skórki (około 400 g)
1 mała cebula
1 większy ząbek czosnku
1 mała papryczka chilli
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
sól do smaku
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy 
1-2 łyżki octu jabłkowego

Jak zrobić pomidorowy dip

Cebulę i czosnek obrać. Cebulę posiekać drobno, czosnek posiekać i z odrobiną soli rozetrzeć nożem.

Papryczkę chilli przekroić wzdłuż, odciąć końcówkę z ogonkiem i usunąć pestki. Posiekać jak najdrobniej. Wielbiciele naprawdę ostrych smaków mogą posiekać razem z drobnymi pestkami.

Pomidory z puszki pokroić drobno. Do garnka przełożyć je wraz z sokiem. Na średnim ogniu gotować aż odparują do gęstości, jaka będzie nam odpowiadać.

Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać posiekaną cebulę i roztarty czosnek. Mieszając zeszklić na średnim ogniu. Dodać papryczkę chilli. Smażyć mieszając przez 15-20 sekund.

Cebulę z czosnkiem i chilli przełożyć do garnka z pomidorami.

Dodać cukier i słodką paprykę. Dusić na niewielkim ogniu przez 2-3 minuty. Sos należy mieszać, żeby nie pryskał.

Na końcu przyprawić do smaku solą i octem jabłkowym. Po około 20-30 sekundach zdjąć z ognia.


Czas przygotowywania: ok. 10 minut gotowanie pomidorów + 10 minut pozostałe czynności
Stopień trudności: łatwe

Przepis na prostą sałatkę z kapusty pekińskiej

Składniki:
1/2 średniej kapusty pekińskiej
1 średnia marchewka
1/2 kwaśnego jabłka
1/2 małego pęczka natki pietruszki
4 łyżki oliwy
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
4-5 łyżek soku z cytryny
1/3 łyżeczki pieprzu

Jak zrobić sałatkę-surówkę z kapusty pekińskiej

Kapustę poszatkować.
Marchewkę obrać i zetrzeć na grubszej jarzynowej tarce.
Jabłko obrać, wydrążyć gniazdo nasienne. Zetrzeć również na grubej jarzynowej tarce. Skropić połową soku z cytryny.
Natkę pietruszki drobno posiekać.
Wszystkie składniki wymieszać razem.

Sok z cytryny wymieszać z solą i cukrem. Dodać pieprz i oliwę, połączyć.

Sosem polać sałatkę i wymieszać.


Czas przygotowywania: 10 minut
Stopień trudności: łatwe

przepis na tureckie koftesi, jak się robi klopsiki tureckie, kuchnia turecka


Klopsiki mercimek köftesi to doskonała propozycja na lekką przekąskę, którą można podać na imprezę ze znajomymi. Mogą także stanowić podstawę posiłku, który zabierzemy do pracy lub szkoły. Nie trzeba ich smażyć, więc to idealne danie dla osób będących na diecie.
Myślę, ze warto szukać swoich własnych smaków, przyprawiając według swojego gustu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...