Obserwuj bloga przez email

Pierogi ruskie i ciasto pierogowe bez podsypywania mąką

Ruskie pierogi - rewelacyjny najlepszy przepis na ciasto, które wyrobicie bez podsypywania mąką.

Nie pamiętam już kiedy ostatnio robiłam ruskie pierogi. Uświadomiłam sobie to z niemałym zdziwieniem, kiedy przyjechała do mnie koleżanka i któregoś dnia zaproponowała, by zrobić na obiad właśnie pierogi. Padło na pierogi ruskie, bo akurat zostało nam "trochę" ziemniaków z obiadu. Przy okazji Danka zdradziła mi jak robi swoje ciasto pierogowe: z dodatkiem masła i bez podsypywania mąką podczas wyrabiania i wałkowania. Pierogi wyszły tak smaczne, ze postanowiłam zrobić zdjęcia i - za zgodą Danki - zdradzić Wam przepis. Może i Wam zasmakuje?


Jak zrobić ciasto na pierogi na maśle i bez podsypywania mąką


Składniki ciasta:
2 szklanki mąki (ok. 340 g)
50 g masła
szczypta soli
1 jajko
woda

Mąkę wysypać na stolnicę, dodać sól,wbić jajko, dodać posiekane nożem masło. Wszystko razem wymieszać łyżką - najlepiej drewnianą. Wodę zagotować i zdjąć z ognia. Odczekać około 5-7 minut i dolewać ją niewielkimi partiami do ciasta. Mieszać łyżką do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto powinno być w dotyku jak miękka plastelina. Dobrze wyrobić (przez około 5 minut) na stolnicy lub blacie - nie trzeba podsypywać mąką, gdyż ciasto jest bardzo plastyczne, a jednocześnie nie przykleja się do podłoża.
Ciasto podzielić na porcje. Rozwałkowywać na niezbyt grube placki - optymalnie na około 3 mm. Resztę ciasta trzymać przez ten czas w miseczce i pod przykryciem. Wykrawać szklanką lub kubkiem, nakładać farsz i sklejać. Z podanych proporcji wychodzi około 40 pierogów.

Jak zrobić farsz do ruskich pierogów

Składniki:
6-8 sztuk większych ziemniaków
250 g twarogu
3 średnie cebule
1 łyżka smalcu
sól i pieprz do smaku
papryka słodka na czubku łyżeczki

Ziemniaki ugotować - najlepiej w mundurkach. Wystudzić i obrać. Zmielić w maszynce razem z twarogiem. Można też dobrze wszystko rozgnieść.
Cebule obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać do sera i ziemniaków. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Całość dobrze wymieszać.


przepis na ciasto na pierogi, jak zrobić najlepsze ciasto pierogowe, przepis na ruskie pierogi

Pierogi - to prostsze niż myślisz

Przepisów na pierogi jest mnóstwo. Zdecydowana większość z nich daje smaczne efekty. Ważne jest, aby znaleźć taki, który nas zadowoli. Kierujmy się własnym smakiem i własnymi upodobaniami. Próbujmy, smakujmy i delektujmy się swoimi najlepszymi na świecie pierogami 😊 Pamiętajmy, że najlepsze są te, które nam smakują 😊 A jeśli coś nie wychodzi, to trzeba próbować do skutku. W końcu wyjdą i dadzą duuużo radochy 😊


ruskie pierogi przepis, jak się robi pierogi, najlepszy przepis na pierogi, najlepszy sprawdzony przepis na ciasto na pierogi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...