Obserwuj bloga przez email

Grzybowa pieczeń z warzywami i czerwoną soczewicą

Pieczeń z grzybami, warzywami i soczewicą to smaczne i sycące danie nie tylko na bezmięsny obiad.

Sezon na grzyby prawie się skończył. Jeszcze można w niektórych miejscach je znaleźć, ale to już raczej samotne niedobitki. W tym roku grzybów było niesamowicie dużo i można było zrobić spore zapasy na zimę. Ja najwięcej mam grzybów mrożonych. Po rozmrożeniu są niemal identyczne jak świeże. Nie jestem wielbicielką suszonych, które mimo pięknego zapachu i smaku idealnego do zup i sosów, dla mnie są mniej atrakcyjne w kuchni niż grzyby świeże. No ale każdy ma prawo do swoich smaków i swojego gustu, prawda?
Dzisiaj przygotowałam kolorową pieczeń z grzybów, soczewicy i warzyw. Składniki nie są zmielone, więc nie jest to pasta. Myślę, że zasmakuje wielbicielom i soczewicy, i grzybów.


wegetariańskie dania, czy grzyby można mrozić, obiad bezmięsny




Przepis na bezmięsną pieczeń z grzybów, warzyw i czerwonej soczewicy

Składniki:
700 g świeżych grzybów (można użyć surowych mrożonych)
3 łyżki oleju 
1 średnia cebula
1/4 niedużego selera
3-4 średnie marchewki
1 średnia pietruszka
3 nieduże ziemniaki
1 płaska łyżeczka grubo mielonego pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
mielona gałka muszkatołowa - na czubku łyżeczki (opcjonalnie)
2/3 szklanki łuskanego słonecznika
150 g czerwonej soczewicy
sól do smaku 

Soczewicę ugotować i wystudzić - jak to zrobić znajdziesz wskazówki poniżej przepisu.

Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki wyszorować i bez obierania ugotować do miękkości. Ugotowane wystudzić, obrać i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Można także użyć warzyw, jakie zostaną nam z rosołu. Wtedy wystarczy je tylko zetrzeć.

Grzyby oczyścić, ewentualnie opłukać i dobrze osuszyć. Posiekać je jak najdrobniej.
Cebulę obrać, pokroić w drobna kostkę i podsmażyć na złoto na oleju.  Dodać posiekane grzyby i dusić razem do miękkości, mieszając co jakiś czas.

Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Można go wcześniej posiekać nożem, ja jednak wykorzystuję go bez siekania. Słonecznik jest bardzo gorący, wiec należy uważać, aby się nie poparzyć. Powinien trochę przestygnąć.

Warzywa, słonecznik, soczewicę i grzyby przełożyć do większego naczynia. Masę wymieszać dokładnie. Przyprawić solą, pieprzem, papryką i gałką muszkatołową. Ilość przypraw podałam orientacyjnie, należy zawsze ostatecznie przyprawiać według własnego smaku.  Jeśli ktoś nie lubi gałki, może z niej zrezygnować.

Masę przełożyć do lekko natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy. Ja formę po prostu wykładam papierem do pieczenia. Wierzch można oprószyć bułką tartą, ale nie jest to konieczne. Ja to robię, bo lubię 😊 Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° C przez 25-30 minut.
Aby góra pieczeni pozostała delikatna i nie spieczona, można formę przykryć papierem do pieczenia i zdjąć go w połowie pieczenia.

Moja pieczeń piekła się w kwadratowej formie 22 cm X 22 cm. Pieczeń była wysoka na około 4 cm.


zapiekanka grzybowa przepis, przepis na obiad bez mięsa, co zrobić z grzybów

Jak ugotować czerwoną soczewicę na sypko

Jeśli macie wątpliwości jak ugotować soczewicę to podpowiem Wam jak to zrobić: soczewicę na początek należy wypłukać, najwygodniej na dużym sitku lub durszlaku. Odsączyć i przełożyć do garnka. Zalać wodą w ilości takiej, że na 1 objętościową porcję soczewicy dodać 1,5 porcji wody. Do wody opcjonalnie można dodać 1 łyżkę oleju. Wszystko razem zagotować, zmniejszyć ogień na minimalny i gotować pod przykryciem przez 10-12 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić (pod przykryciem) przez kolejne 10-15 minut. Po tym czasie czerwona soczewica jest gotowa do zjedzenia.

Jak i z czym podawać pieczeń z grzybów, soczewicy i warzyw?

Pieczeń warzywną z grzybami i soczewicą można podawać jako samodzielne danie, z dodatkiem ugotowanych ziemniaków i sosu, na przykład pomidorowego. Pysznie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Jest doskonałym dodatkiem do pieczywa.

zapiekane grzyby przepis, zapiekanka wegetariańska z grzybami, pieczeń grzybowa


A na koniec mam dwa Was małą anegdotkę związaną z soczewicą i...ciecierzycą 😊

Nie wiem dlaczego, ale niema za każdym razem ciecierzyca myli mi się z soczewicą - to znaczy ich nazwy mi się mylą. Na odwrót zresztą też. Wychodzą z tego czasami zabawne, a czasami żenujące dla mnie pomyłki. Kiedyś opublikowałam przepis na zupę z ciecierzycą, ale wszędzie pisałam, ze to jest soczewica. Jedna z czytelniczek wyłapała ten błąd, ale w linku pozostała błędna nazwa. Dzisiaj była sytuacja odwrotna i zamiast pisać o soczewicy, pisałam o ciecierzycy. No i co zrobić, pozostało się tylko z tego śmiać 😊



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...