Obserwuj bloga przez email

Kremowa zupa dyniowa z ziemniakami - pikantna, aksamitna, pyszna

Zupa z dyni to must have jesiennej kuchni. Jest prosta do przygotowania, ale sycąca i smaczna.

Dynia to obowiązkowy element jesiennej spiżarni. Zrobić z niej można wiele potraw, a ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Od najprostszych zup, przez curry, zapiekanki i placki po dżemy i smoothie.
Jakiś czas temu kupiłam sporą dynię muszkatołową (zwaną dynią muscat lub Muscat de Provance), która jest chyba najsłodszą odmianą dyni. Ma też intensywny kolor.
Z tej dyni zrobiłam kremową zupę, którą Wam dzisiaj pokazuję, a także dżem. Przepis na pomarańczowy dżem z dyni pojawi się na blogu lada dzień.


przepis na zupę dyniową, przepis na zupę krem z dyni




Przepis na aksamitną zupę dyniową z ziemniakami

Składniki:
1 kg dyni - użyłam muszkatołowej
400-500 g ziemniaków
1 większa cebula
4-5 większych ząbków czosnku
ok. 3 cm średniej grubości imbiru
1 papryczka chilli
200 ml słodkiej śmietanki minimum 30%
50 g masła
sól do smaku
2 łyżki oleju

Jak zrobić zupę dyniową - krok po kroku

Dynię przekroić na pół. Przy pomocy dużej łyżki wydrążyć środek z pestkami.

Połówki dyni pokroić na kilka mniejszych "pasków". Obrać ze skóry i pokroić w mniejsze kawałki. Czym mniejsze, tym szybciej dynia się ugotuje.

Ziemniaki obrać i pokroić w średnia kostkę.

Cebulę obrać, pokroić w piórka lub średnia kostkę.

W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i na średnim ogniu zeszklić ją mieszając.

Do cebuli dodać pokrojoną dynię. Mieszając poddusić na średnim ogniu przez 3-4 minuty.

Dodać pokrojone ziemniaki, wlać wodę w ilości takiej, aby zakryła warzywa. Zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć garnek pokrywką  i gotować całość przez około 10 minut.

W czasie gotowania dyni i ziemniaków opłukać imbir, oskrobać ze skórki. Pokroić drobno, a następnie posiekać nożem.

Papryczkę chilli przekroić, usunąć pesteczki pokroić i drobno posiekać.

Czosnek również obrać i posiekać jak najdrobniej.

Do dyni i ziemniaków dołożyć imbir, chilli, czosnek. Przyprawić solą. Gotować przez 15-20 minut. Warzywa powinny być bardzo miękkie.

Kiedy warzywa zmiękną, dodać masło i śmietankę.

Zupę zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Jeśli będzie zbyt gęsta, można dolać wody lub śmietanki. Przyprawić finalnie solą do smaku.

Zupę można podawać z grzankami lub tostami.

przepis na zupę z dyni, zupa dyniowa przepos, krem dyniowy, zupa krem dynia



Czas przygotowywania: 45-60 minut
Stopień trudności: łatwy

Lubisz naprawdę ostre smaki?

Przed podaniem posyp zupę dodatkową porcją posiekanej lub pokrojonej w cienkie plasterki papryczki chilli.



Dynia w kuchni jest nieoceniona. Można z niej przygotować wiele pysznych potraw.

[aby otworzyć przepis kliknij w nazwę lub zdjęcie]


zupa z dyni przepis, co zrobić z dyni, przepisy z dynią


jak zrobić risotto, przepisy z dyni, risotto z dynią przepis


przepis na gołąbki bez mięsa, jak zrobić gołabki, dania z dynią



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...