Obserwuj bloga przez email

Słodkie odrywane bułeczki drożdżowe wyrastające na zimno

Drożdżowe pieczywo wyrastające w lodówce przez noc? Tak,  to bardzo dobry sposób na pyszne i idealnie wyrośnięte drożdżowe ciasto.

Słodkie drożdżowe bułeczki, które wyrastają przez noc w lodówce to doskonały pomysł na gorące pieczywo na weekendowe śniadanie. Wystarczy przygotować wieczorem ciasto, a rano wcześniej wyjąć je z lodówki. W ciągu tygodnia trudno jest wygospodarować rano więcej czasu, gdyż każda minuta snu jest na wagę złota, prawda? Jednak podczas weekendu możemy sobie pozwolić na późniejsze śniadanie. Te bułeczki można także upiec na kolację, a zapach świeżego pieczywa umili nam wieczór.

przepis na drożdżowe bułeczki




Przepis na słodkie odrywane bułeczki

Składniki:
450 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
4 g suchych drożdży
100 g cukru
100 g masła
2 jajka
250 ml mleka
szczypta soli

dodatkowo-opcjonalnie:
garść sezamu
30-50 g masła, 100 ml mleka lub 1 jajko

Przygotowanie ciasta na słodkie bułeczki - krok po kroku.

Do większej miski przesiać mąkę. Wsypać do niej sól, cukier i suche drożdże. Wszystko razem lekko wymieszać.

Mleko podgrzać. Powinno być dobrze ciepłe, ale nie gorące.

Masło przełożyć do garnuszka, stopić je i przestudzić, aby nie było gorące.

Jajka wbić do kubeczka i roztrzepać widelcem.

Jajka, ciepłe mleko i stopione masło przelać  do suchych składników. Wyrabiać dłonią przez około 3 minuty. Powinno powstać gładkie ciasto, które nie będzie przyklejało się do dłoni i ścianek naczynia.

Miskę z ciastem owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na przynajmniej 4-5 godzin. Najlepiej pozostawić je na całą noc.

Na 1-2 godziny przed pieczeniem wyjąć ciasto z lodówki, aby ogrzało się do temperatury pokojowej. 

Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.

Ogrzane ciasto ponownie krótko zagnieść, aby odgazowało.Podzielić na niewielkie kawałki o dowolnej wielkości. Należy pamiętać, ze podczas pieczenia ciasto podwoi swoja objętość.

Z kawałków ciasta uformować kulki i układać je w formie, jedna obok drugiej. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Powinny podwoić swoją objętość.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180℃. 

W międzyczasie stopić masło (lub lekko podgrzać mleko lub roztrzepać jajko). Przy pomocy pędzelka posmarować wyrośnięte bułeczki masłem, mlekiem lub jajkiem. Jeśli posmarujemy je masłem lub mlekiem, wtedy nabiorą maślanego smaku i będą miały delikatną skórkę. Jeśli posmarujemy jajkiem, wtedy skórka będzie błyszcząca i chrupka. Posmarowane bułeczki można obsypać sezamem. Niestety do masła ziarenka nie przykleją się i po upieczeniu będą się odklejać. Najlepiej w takim wypadku bułeczki smarować jajkiem.

Bułeczki piec przez około 30 minut. Powinny delikatnie się zarumienić.

Upieczone bułeczki wyjąć z formy i wystudzić, najlepiej na kratce.

Bułeczki są lekko słodkie i idealnie pasują na śniadanie lub kolację do dobrego dżemu lub miodu.

przepis na ciasto drożdżowe, ciasto wyrastające na zimno, drożdżowe z lodówki

bułeczki drożdżowe odrywane, ciasto drożdżowe wyrastające na zimno, przepis na drożdżówki


Czas przygotowywania ciasta: 20 minut + 10 minut przed pieczeniem
Czas pieczenia: 30 minut
Stopień trudności: średni


Spróbuj także:

 [Aby otworzyć stronę z przepisem kliknij w nazwę lub zdjęcie]


przepis na odrywane drożdżówki, bułeczki drożdżowe z pigwą

przepis na drożdżówki, drożdżowe bułeczki


przepis na ciasto drożdżowe odrywane


Boisz się, że ciasto drożdżowe Ci nie wyjdzie? 

Zajrzyj do wpisu ze wskazówkami jak upiec dobre drożdżowe ciasto.
https://www.daylicooking.pl/2016/06/jak-upiec-dobre-ciasto-drozdzowe.html



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...