Obserwuj bloga przez email

Jajka duszone w grzybach, czyli jesienna szakszuka grzybowa

Klasyczną szakszukę z pomidorami i papryką robię dość często. Jest to danie sycące, a także cieszące oko i podniebienie. Wykorzystując niesamowicie sezon niesamowicie bogaty w grzyby, postanowiłam zrobić jajka gotowane w grzybach, czyli coś w rodzaju szakszuki. Zawsze mam problem jak nazywać dania, które odbiegają od klasycznej wersji. Szakszuka kojarzy się przecież z pomidorami, a grzyby ich w niczym nie przypominają. Nazwijcie więc to danie jak chcecie, zupełnie po swojemu. Jedno nie ulega wątpliwości: jest pysznie!


przepis na szakszukę, szakszuka inaczej, przepis na świeże grzyby leśne, daylicooking




Składniki na 1 dużą porcję:
świeże leśne grzyby *
1 większa cebula
1 łyżka oleju
2-3 łyżki masła
natka pietruszki **
2 jajka
gruby świeżo mielony pieprz
sól do smaku

Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Grzyby oczyścić. Energicznie opłukać pod zimną wodą. Robić to pojedynczo, żeby grzyby nie naciągnęły za bardzo wody. Można też użyć wilgotnej czystej ściereczki i po prostu grzyby wytrzeć dokładnie. Ja jednak wolę je opłukać. Mokre grzyby osuszyć na ręczniku papierowym. Pokroić w cienkie plasterki.
W głębszej patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę, podsmażyć ją na złoto. Do cebuli dodać grzyby i smażyć je na większym ogniu przez 2-3 minuty mieszając je. Przyprawić solą i pieprzem, patelnię przykryć i na niedużym ogniu dusić do miękkości. Kiedy będą miękkie dodać masło, wymieszać do rozpuszczenia. Wbić ostrożnie jajka, patelnię przykryć i całość dusić na niedużym ogniu przez kilka minut. Jajka powinny osiągnąć ulubiony stopień ścięcia. Gotowe danie posypać obficie pokrojoną natką pietruszki. Podawać z chrupiącym pieczywem.

*Na 1 porcję wykorzystuję ok. 1 litr oczyszczonych i pokrojonych grzybów.
** Średnio na 1 porcje dodaję 2 łyżki posiekanej natki.

przepis na szakszukę, przepis na leśne grzyby, co zrobić z grzybów, jajka gotowane w grzybach, daylicooking

leśne grzyby, co zrobić z grzybami, przepis na świeże grzyby, daylicooking


Szukasz pomysłu na dania ze świeżymi grzybami? Spróbuj i tego:

Leśne grzyby duszone w sosie pomidorowym - można z nich zrobić także grzanki lub tosty

tosty z grzybami, przepis na duszone grzyby, daylicooking

jak zrobić grzyby duszone, przepis na leśne grzyby, przekąska z grzybami, przystawka z grzybów, daylicooking


Grzybki marynowane w occie jabłkowym - idealne na zimę, do sałatek, sosów i jako przekąska

przepis na zalewę do grzybów, marynata na grzyby w occie, daylicooking


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...