Obserwuj bloga przez email

Sezon na grzyby – od zbioru do marynaty

Przed nami długie jesienne wieczory. Towarzyszyć nam zapewne będzie kilka dobrych książek, seriale i… przekąski. A może by tak zamiast sklepowych przegryzek, czyli chipsów, paluszków i słodkich ciasteczek, samemu przygotować pyszne wypieki i przetwory? Upieczmy obwarzanki krakowskie, zróbmy dżem z dzikiej róży lub jabłka i ukiśmy grzyby.


Wypieki wytrawne – słone przekąski



Kiedy nadchodzi jesień, spada nasz poziom zadowolenia z życia. Słońce coraz rzadziej pojawia się na niebie i krócej na nim świeci. Wychodzimy do pracy, gdy za oknem jeszcze ciemno, wracamy o zmroku. Jesień to czas chandry, przygnębienia i gorszego nastroju. Więc, żeby poprawić sobie humor, pocieszamy się jedzeniem. Niestety, nie zawsze tym najzdrowszym. Określenie comfort food dotyczy tych przekąsek i dań, które świetnie smakują i choć na chwilę podnoszą nasze zadowolenie z życia. Bo kto nie lubi zjeść pysznej zapiekanki z dużą ilością sera, kawałka pizzy lub przepysznego ciasta czekoladowego? Wszystko to, co przypomina nam radosne chwile, będzie przez nas pożądane jesienną porą.

Czas więc na przygotowanie wytrawnych przekąsek, które umilą nam wieczory. Pamiętajmy jednak o jednym. Przegryzki nie mogą zastąpić nam pełnowartościowego posiłku. Kiedy wieczorem odczuwamy głód, zanim usiądziemy na kanapie, zjedzmy zdrową kolację. Złożoną z warzyw, długo rozkładających się węglowodanów i białka. Unikniemy wtedy pokusy podjadania przed telewizorem, podczas czytania książki czy robienia na drutach.
A jeśli już musimy coś podjadać, niech będą to smakołyki przygotowane przez nas samych. Z mniejszą ilością soli i tłuszczów nasyconych niż przekąski dostępne w sklepie. Bez cukru lub tylko z jego niewielką ilością.

Najpierw przepis na obwarzanki krakowskie, nazywane również bajglami. Obwarzanki możemy potraktować jako przekąskę lub przygotować z ich udziałem lekki i smaczny posiłek. Wystarczy, że przekroimy bajgle na pół, ułożymy na nich sałatę, pomidory i ogórka i posmarujemy domowym hummusem.

Obwarzanki nie wymagają wielu składników, a przepis łatwo wykonać. Co będzie nam potrzebne do ich przygotowania? Wystarczy mąka, ciepła woda, masło, drożdże, odrobina soli, cukru i sody oczyszczonej. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, a następnie kroimy je w paski, które ze sobą skręcamy. Zawijamy je w kółka i sklejamy wodą. Uformowane już obwarzanki krakowskie obgotowujemy najpierw w wodzie z dodatkiem cukru i sody, a później pieczemy w piekarniku.

Przetwory owocowe – dżemy i konfitury

Jesień kojarzy nam się z czasem, kiedy sięgamy po pierwsze letnie przetwory owocowe. Przygotowujemy też dżemy i konfitury z owoców, które dojrzewają wczesną jesienią. Przyrządzając owocowe przetwory w domowym zaciszu, zawsze wiemy, co trafia do słoiczka. Możemy „bawić się”, wypróbowując różne przepisy, ograniczać ilość dodawanego cukru lub wsypywać do dżemów i powideł jego zamienniki.

Owoce róży należą do tych smakujących najlepiej właśnie na jesieni. Konfitura z owoców róży smakuje wyśmienicie jako dodatek do słodkich deserów. Dobrze komponuje się np. z twarożkiem, jogurtem naturalnym i serkiem typu włoskiego.
Dzika róża to źródło cennych witamin, w szczególności witaminy C, tak bardzo potrzebnej nam w jesiennym sezonie. Ten mikroelement należy do grupy przeciwutleniaczy świetnie radzących sobie ze zwalczaniem wolnych rodników. Witamina C dba o nasz wygląd, opóźniając procesy starzenia i wspiera organizm podczas choroby.

Jak zrobić pyszny dżem z dzikiej róży? Do jego przygotowania potrzebujemy owoców krzewu, wody, soku z cytryny i cukru (lub np. ksylitolu jako zdrowszego zamiennika). Owoce dzikiej róży barwią dłonie na pomarańczowo i trudno usunąć osad. Po przekrojeniu są też delikatnie kłujące. Dlatego zanim zabierzemy się za ich obieranie, załóżmy lateksowe rękawiczki. Z przepołowionych owoców usuwamy pestki i włoski i prażymy je do miękkości w garnku z wodą. Kiedy zmiękną, dodajemy cukier i mieszamy owoce. Całość zagotowujemy i trzymamy na palniku tak długo, aż miąższ będzie zupełnie rozmięknięty i gęsty (odparuje z niego woda). Czekamy aż przetwory z dzikiej róży przestygną i przecieramy konfiturę przez sito. Musimy pozbyć się jeszcze pozostałości pestek. Po przetarciu owoców jeszcze raz je zagotowujemy, usuwając z dżemu nadmiar wody. Dodajemy sok z cytryny i pasteryzujemy słoiczki z przetworem.

Jesień to dobry czas na przetwarzanie jabłek. Jak zrobić pyszny i zdrowy dżem z jabłek? Do jego przygotowania nie potrzebujemy nic więcej oprócz owoców, wody, soku z cytryny i odrobiny kwasku cytrynowego. Dżem z jabłek bez cukru możemy zrobić w wersji z wyczuwalnymi kawałkami owoców lub całkiem gładki. Wystarczy, że pokrojone wcześniej jabłka zetrzemy na tarce lub zmiksujemy blenderem. Jeśli owoce okażą się kwaśne, a dżem wydaje nam się przez to mało smaczny, możemy dodać do jabłek odrobinę soku owocowego. Sekret udanych przetworów z jabłek to gotowanie owoców przez dłuższy czas na niskiej temperaturze. Ustawiając odpowiednio kuchenkę i regularnie mieszając dżem, unikniemy przypalenia owoców, a później doczyszczania garnka.

Przetwory z grzybów

Czego nie może zabraknąć w naszej jesiennej spiżarce? Oczywiście ulubionych grzybków. Jesienią wybierzmy się na grzybobranie do lasu, a potem samodzielnie przygotujmy pyszne grzybowe marynaty, kiszonki i sosy. Grzyby przetwarzamy od razu po powrocie z lasu, ponieważ charakteryzują się krótką trwałością. Maślaki, podgrzybki czy borowiki leżące i nieoczyszczone w koszyku potrafią się popsuć w ciągu 1 dnia. Dlatego po zbiorach przemywamy kapelusze grzybów wilgotną szmatką i skrobiemy trzpienie (nie zawsze jest to konieczne). Kiedy nie mamy pomysłu ani ochoty na przetwarzanie grzybów, ususzmy je. Suszone grzyby przechowywane w szczelnym pojemniku będziemy wykorzystywać przez cały rok aż do kolejnych zbiorów.
Jakie grzybowe przetwory możemy zrobić? Najbardziej znany sposób to obgotowanie grzybów, a potem zalanie ich octową zalewą, czyli ich zamarynowanie. Marynaty doskonale smakują jako składnik sałatek, koreczków lub jako samodzielna przekąska. Marynując małe i średniej wielkości grzyby, używamy tylko ich kapeluszy – trzpienie w octowej zalewie stają się twarde, a przez to też niesmaczne.

Ciekawą i zdrowszą propozycją na przygotowanie grzybów jest ich ukiszenie. Kiszonki nie tylko doskonale smakują, ale wspierają też odporność. Opieńki czy rydze kiszone są delikatniejsze niż te marynowane. Mogą je więc jeść nawet osoby cierpiące na dolegliwości żołądkowe. Grzyby kisi się w glinianych naczyniach, wcześniej obgotowując (dotyczy to szczególnie opieńków, które na surowo są trujące) lub blanszując zebrane okazy. Grzyby przekładamy warstwami, dodając do nich sól, ziele angielskie i cebulę i zalewamy zsiadłym mlekiem lub jogurtem z dodatkiem cukru. Garnek odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby mogła rozpocząć się fermentacja. Cały proces kiszenia trwa ok. 2 tygodni i po tym czasie przekładamy grzyby razem z powstałym sokiem do słoików. Po szczelnym zamknięciu przechowujemy słoiki w chłodnym miejscu (możemy wstawić je do lodówki, żeby uniknąć popsucia kiszonek). Z czym najlepiej komponują się kiszone grzyby? Możemy układać je na kanapkach, dodawać do sałatek lub zrobić z nich koreczki.

Oprócz suszenia, marynowania i kiszenia, grzyby możemy też zamrozić. Ten szybki sposób przetwarzania pozwoli przechowywać grzyby przez dłuższy czas (do 6 miesięcy). Zanim grzyby włożymy do zamrażalnika, musimy je zblanszować lub obgotować (dotyczy to kurek i rydzów).
Jesienne wieczory wcale nie muszą się nam dłużyć. Zamiast siadać przed telewizorem, możemy zająć się przygotowaniem pysznych przetworów. A kiedy już przyjdzie nam ochota na odpoczynek, zjeść własnoręcznie wypieczone obwarzanki posmarowane przepyszną konfiturą z dzikiej róży. Brzmi smacznie, zatem do dzieła.

[materiał zewnętrzny]

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...