Obserwuj bloga przez email

Słodkie goni słone, czyli kolorowa sałatka z kapustą pekińską, serem feta, papryką i owocami

Bardzo lubię połączenie słodkich smaków ze słonymi. Nie tylko w mięsie, ale i w sałatkach jest to dokonała kombinacja! W dzisiejszej sałatce słodkie śliwki, gruszka i winogrona fantastycznie kontrastują ze słonym serem feta. Sałatka może być fajną propozycją na drugie śniadanie lub lunch zabrany ze sobą do pracy. Kapustę pekińską można zastąpić sałatą, ale wtedy dobrze jest majonez dodać bezpośrednio przed jedzeniem. Zresztą...spróbujcie sami!





Składniki:
1 średnia kapusta pekińska
2 dojrzałe gruszki
mała kiść zielonego winogrona
ok. 200 g sera feta
ok. 100 g śliwek
1 świeża papryka - ja dodałam 1/2 zielonej papryki i 1/2 czerwonej papryki
majonez
świeżo mielony pieprz
ewentualnie odrobina soli
świeże listki melisy - ok. 2 łyżki

Kapustę pokroić na cienkie paseczki.
Paprykę przekroić wzdłuż na ćwiartki, a następnie w poprzek w cienkie paseczki.
Winogrona przekroić na pół.
Gruszkę obrać, wyciąć gniazdo nasienne. Pokroić w większą kostkę.
Śliwki przekroić na pół, wyjąć pestki.
Fetę pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki wymieszać razem z majonezem. Nie podaję ilości majonezu, dodać go według własnego upodobania. Przyprawić świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie solą. Ja soli nie dodaję, wystarczy mi ta, która jest w majonezie i serze feta.
Na końcu dodać pokrojone niezbyt drobno listki świeżej melisy, które orzeźwiająco podkręcą smak sałatki.



 👉    Lubisz sałatki? Spróbuj także tych:









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...