Obserwuj bloga przez email

Odrywane ciasto drożdżowe z cynamonem i kardamonem

Aromatyczne o lekko korzennym smaku, puszyste i delikatne - takie jest odrywane ciasto drożdżowe z cynamonem i kardamonem.

Jesienią bardzo często używam przypraw bardziej aromatycznych i rozgrzewających. Kiedy za oknem robi się chłodno, a słońce zachodzi coraz szybciej, wtedy mam ochotę na pachnące ciasta i gorące, aromatyczne napoje. Cynamon i kardamon mam wtedy zawsze pod ręką i dodaję je gdzie się da. Idealnym przykładem jest dyniowa latte z syropem korzennym, a także dzisiejsze ciasto. Maślane, delikatne i puszyste, o cudownym aromacie i smaku. To ciasto ma jedną wadę: znika w oka mgnieniu.

drożdżowe ciasto jak upiec, przepis na ciasto z cynamonem i kardamonem, jesienne ciasto przepis, daylicooking

Jak zrobić drożdżowe ciasto z cynamonem i kardamonem?


Składniki:
600 g mąki pszennej typ 450
50 g cukru (około 4 łyżki)
250 ml mleka
1 jajko
50 g świeżych drożdży
200 g masła
1/2 łyżeczki soli

dodatkowo:
100 g masła
1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 szklanki cukru


Mąkę przesiać do większej miski. Mleko podgrzać, aby było dobrze ciepłe, nie może jednak być gorące. Masło stopić w garnuszku i odstawić do przestudzenia.

Na początek należy przygotować zaczyn:
W miseczce średniej wielkości drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru. Kiedy się rozpuszczą, wlać połowę mleka i wsypać 2-3 łyżki mąki. Wszystko razem wymieszać i odstawić na kilka-kilkanaście minut, aby drożdże zaczęły pracować, a zaczyn zaczął rosnąć.

Formę do pieczenia wyłożyć papierem.

Gotowy zaczyn przełożyć do miski z przesianą mąką, wlać resztę ciepłego mleka, dodać resztę cukru, sól i roztrzepane widelcem jajko. Na koniec wlać masło. Zagnieść elastyczne ciasto - powinno bez problemu odchodzić od ścianek naczynia, w którym się znajduje.

Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto zbić dłonią o wyrabiać przez około 3-4 minuty.

Masło roztopić w rondelku i lekko przestudzić, aby mnie było zbyt gorące.
Odkrawać niewielkie kawałki wielkości kurzego jajka. Każdy kawałek formować na kształt kulki, a następnie spłaszczać na placek do grubości około 1 cm. Przy pomocy pędzelka smarować lekko masłem, a następnie posypywać cukrem z kardamonem i cynamonem. Składać na cztery części, czyli raz na pół, a potem znowu na pół. Tak przygotowane kawałki układać w formie - jeden obok drugiego, składaniem do góry.

Kiedy forma będzie już wypełniona, przykryć ją czystą ściereczką i odstawić do lekkiego podrośnięcia na około 20 minut.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni (ja ustawiam na grzanie góra-dół). Przed pieczeniem na cieście rozsmarować resztę masła i obsypać resztą cukru z cynamonem i kardamonem. Piec przez około 45 minut. Łasuchy po upieczeniu mogą ciasto obsypać dodatkowo cukrem pudrem.

ciasto drożdżowe jak upiec, ciasto z cynamonem, kardamon do ciasta, daylicooking



Jeśli lubisz ciasta drożdżowe to spróbuj także i tych ciast i drożdżówek:


 jak upiec ciasto drożdżowe, jak się robi chałkę, daylicooking

przepis na ciasto drożdżowe z serem, jak zrobić cytrynowy lukier, daylicooking


Jak upiec dobre ciasto drożdżowe, które zawsze wychodzi?

Jeśli nie wychodzi Ci ciasto drożdżowe, albo boisz się zabrać za nie - zerknij do krótkiego poradnika. Na pewno znajdziesz tam wskazówki, porady i odpowiedzi na swoje wątpliwości. To naprawdę nie jest trudne 😊 Jak upiec dobre ciasto drożdżowe? - sprawdź 😊



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...