Obserwuj bloga przez email

Zupa brokułowa na maśle, z ciecierzycą i selerem naciowym

Przygotowując ten wpis zauważyłam, że na blogu jest ponad 90 przepisów na zupy. Zdecydowana większość z tych zup powstała z tego, co miałam akurat pod ręką lub przy okazji robienia innych potraw. Mało to oryginalne, ale najważniejsze, że wychodzą smaczne dania. Dzisiejsza zupa powstała w podobny sposób: z tego, co wpadło mi w rękę, kiedy chciałam szybko zrobić obiad. 

przepis na zupę brokułową, zupa z cieciorką, jak zrobić zupę z ciecierzycy, przepis na obiad bezmięsny


Składniki:
1 średni brokuł
15 cm średniego pora
1 puszka ciecierzycy
3 łodygi selera naciowego
3 większe ząbki czosnku
2 łyżki delikatnej w smaku oliwy lub oleju
sól do smaku
świeżo mielony pieprz do smaku
100 g masła


Czosnek obrać i pokroić niezbyt drobno. Por przekroić wzdłuż, dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, a następnie pokroić w półplasterki. Brokuł pokroić na mniejsze kawałki i dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Seler naciowy pokroić w niezbyt cienkie plasterki.
W garnku rozgrzać oliwę lub olej. Dodać czosnek, smażyć krótko na średnim ogniu, nie powinien się przypalić. Dodać por i mieszając smażyć przez 2-3 minuty.
Następnie dodać brokuły, wlać wodę w ilości takiej, aby była około 2 cm powyżej poziomy warzyw.
Po około 3-4 minutach dodać seler naciowy. Całość posolić do smaku i gotować do odpowiedniej dla siebie miękkości. Na końcu dodać odsączoną z zalewy ciecierzycę.
Zupę zdjąć z ognia, przyprawić pieprzem, dodać masło i wymieszać do rozpuszczenia.

Spróbuj także:





przepis na zupę z awokado, jak zrobić zupę z ciecierzycy


jak zrobić pieczoną ciecierzycę, przepis na chrupiącą cieciorkę, zdrowe przekąski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...