Obserwuj bloga przez email

Sałatka ze świeżych ogórków i cebuli marynowanej octem winnym

Jak zrobić mizerię do obiadu? To chyba wie każdy, bo mizeria jest jednym z najpopularniejszych dodatków. Ja dzisiaj zapraszam Was na nieco inną sałatkę ze świeżymi ogórkami w roli głównej. Bez śmietany czy jogurtu, z cudownie pyszną cebulą. Musicie tego koniecznie spróbować!

przepis na sałatkę z ogórków i cebuli, mizeria inaczej, marynowana cebula, daylicooking




Składniki:
5-6 średnich świeżych ogórków
3-4 średnie cebule
2 łyżki cukru
ok. 1 łyżeczka soli
4-6 łyżek białego octu winnego
grubo mielony pieprz lub mielone suszone płatki chilli
1 łyżka oliwy o delikatnym smaku

Ogórki obrać ze skóry. Jeśli mają delikatną skórkę, wtedy można ich nie obierać. Pokroić je w cienkie plasterki. Dodać połowę soli, wymieszać i odstawić na kilkanaście minut aż puszczą sok.

Cebulę obrać, pokroić w piórka lub grubszą kostkę - według uznania. Dodać cukier, wymieszać i odstawić na cebula puści sok i lekko się zeszkli. Można co jakiś czas mieszać i dociskać lekko łyżką.

Z ogórków odlać wodę i dodać je do cebuli. Przyprawić do smaku solą, pieprzem (lub płatkami chilli) i octem jabłkowym, dodać oliwę i wymieszać.

przepis na sałatkę ogórkową, mizeria inaczej, daylicooking

Inspiracją do tej sałatki była dla mnie cebulka marynowana na zimno octem jabłkowym, która jest pyszna także samodzielnie. Spróbujcie jej sami 😊

przetwory z cebuli, daylicooking, sałatka z cebuli

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...