Obserwuj bloga przez email

Leśne grzyby duszone w sosie pomidorowym

Kolejny rok suszy nieźle namieszał. Warzywa i owoce osiągają ceny rekordowe i strach pomyśleć co będzie za kilka miesięcy. Tym bardziej trzeba wykorzystać wysyp grzybów. Ja, niestety, znam się na nich bardzo mizernie i chyba nie miałabym odwagi zjeść tych, które samodzielnie zebrałam. Mam jednak wokół siebie prawdziwych pasjonatów i wykorzystuję to teraz robiąc przetwory z grzybów. Zimą będzie fantastycznie otworzyć słoiczek z takimi pysznymi grzybkami, nie uważacie?
Dzisiaj dzielę się z Wami zmodyfikowaną wersją przepisu na grzyby duszone w pomidorach. Tym razem zamiast świeżych pomidorów użyłam passaty.


przepis na duszone grzyby, przetwory z grzybów, co można zrobić ze świeżymi grzybami, daylicooking



Składniki:
ok. 1 kg świeżych leśnych grzybów
1/2 średniej główki czosnku
2 średnie cebule
sól i pieprz do smaku
3-4 łyżki oleju
500 ml passaty pomidorowej (lub ewentualnie gęstego soku pomidorowego)
2 średnie liście laurowe
10 ziaren ziela angielskiego

Grzyby oczyścić, opłukać szybko pod zimną, bieżącą wodą i osuszyć na ręczniku papierowym. Pokroić ewentualnie na mniejsze kawałki.
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki.
W głębszym rondlu rozgrzać olej i mieszając poddusić cebulę i czosnek. Nie powinny się przysmażyć lecz jedynie poddusić. Do cebuli i czosnku dodać grzyby, liście laurowe i ziele angielskie. Wszystko razem, mieszając często, dusić na średnim ogniu przez około 5-7 minut. Po tym czasie dodać passatę pomidorową i dusić jeszcze przez kolejne 10 minut. W połowie duszenia doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.


przepis na grzyby duszone w sosie pomidorowym, przepisy na leśne grzyby, daylicooking


Takie grzyby można przechować na zimę  
Umyte słoiki i zakrętki wyparzyć i wytrzeć do sucha. Grzyby nakładać do słoików. Słoiki zakręcać i pasteryzować przez około 30-40 minut w zależności od wielkości słoików. Po wystudzeniu sprawdzić każdy słoik, czy na pewno jest dobrze zamknięty. Wieczka powinny być wklęśnięte, wtedy mamy pewność, że słoiki dobrze się zapasteryzowały.

Jak wykorzystać grzyby duszone w sosie pomidorowym
Najprostszym obiadowym sposobem jest odgrzanie ich i podanie razem z ziemniakami lub z pieczywem. Można także przygotować grzanki lub tosty, a na wierzchu ułożyć po łyżce gorących grzybów. Ser camembert idealnie pasuje jako dodatek do takich grzanek. Grzanki z grzybami i serem dobrze jest zapiec bardzo krótko w mocno nagrzanym piekarniku, aby tylko ser zmiękł lekko.


przepis na tosty z grzybami, przekąski z duszonymi grzybami, daylicooking


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...