Obserwuj bloga przez email

Zupa ze świeżych ogórków z sokiem z ogórków małosolnych

Ta zupa może nie wygląda zachęcająco, ale smakuje naprawdę pysznie. Świeże ogórki także nadają się na zupę, co pokazywałam Wam już 3 lata temu! (Jak ten czas leci!) Tamta zupa była z dodatkiem grzanek i delikatnie kremowa. Dzisiejsza zupa ogórkowa jest z ryżem. Można ją ugotować na rosole lub bulionie, albo na wodzie. Dobrze przyprawiona zawsze smakuje, co Wam gwarantuję. Smak tej zupy podkręca woda, która pozostała mi po ogórkach małosolnych. Szkoda mi ją wylewać, bo przecież zawiera sporo soli mineralnych, tak potrzebnych przy upałach. Pomysł okazał się naprawdę trafiony i ta zupa gości w mojej kuchni zawsze, kiedy kończą się w słoiku ogórki 😊


przepis na zupę ogórkową, czy wodę po ogórkach małosolnych można wykorzystać, co zrobić z wodą po ogórkach, daylicooking



Składniki:
około 750 g świeżych ogórków (użyłam gruntowych)
około 1 litr wody po ogórkach małosolnych
100 g ryżu
3 łyżki neutralnej w smaku oliwie lub oleju
1 średnia cebula
4 większe ząbki czosnku
sól do smaku
2 większe liście laurowe
2/3 łyżeczki ziaren ziela angielskiego
mielone suszone płatki chilli lub grubo mielony pieprz
woda lub rosół lub bulion


Z ogórków pościnać lekko końcówki. Połowę pokroić w średniej wielkości kostkę lub przekroić wzdłuż na 4 części, a następnie na średniej grubości plastry. Drugą połowę zetrzeć na grubej tarce jarzynowej.
Cebulę pokroić w grubszą kostkę, a czosnek drobno posiekać.
W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić (mieszając) na średnim ogniu cebulę i czosnek. Dodać ogórki, ziele angielskie i liście laurowe. Mieszając co jakiś czas dusić na średnim ogniu przez około 4-5 minut.
W tym czasie przepłukać ryż i podgotować go w około 1 litrze lekko osolonej wody (rosołu lub bulionu). Ryz powinien być al dente. Razem z wodą przelać go do garnka z ogórkami. Gotować razem do miękkości ryżu i  ogórków. Na koniec wlać wodę z ogórków małosolnych, zagotować, przyprawić solą i mielonymi płatkami chilli (lub pieprzu). Gdyby zupa była zbyt gęsta, można dolać płynu.
Zupę podawać z dobrą kwaśną śmietaną.

Spróbuj także pysznej, lekkiej,  kremowej zupy ogórkowej ze świeżych ogórków z dodatkiem chrupiących grzanek:

zupa ze świeżych ogórków, zupa bez mięsa, daylicooking


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...